Vinařské aktuality březen 2014

Novinky gruzínského vinařství
UNESCO rozhodlo zařadit tradiční způsob výroby vína v Gruzii ve speciálních velkých nádobách zvaných kvevri do světového kulturního dědictví. Hrozny kvasí v této nádobě zapuštěné do země. Po dokončené procesu kvašení jsou nádoby utěsněny a leží zde do jara, kdy jsou otevřeny a víno připraveno ke konzumaci. Tato technologie je unikátní a ekologická, výsledný produkt je čistý, přírodní.
Gruzie se rozhodla vydat milionové sumy na ochranu vinic, čajových plantáží aj. proti kroupám. Výzkumné centrum Delta , které má projekt realizovat odhaduje, že se škody sníží asi o 90 %. Kroupy tady totiž pravidelně způsobují poničení významné části produkce. Jak to provedou ale zpráva bohužel nevysvětluje.

Krach krymského vinařství?
Připojení Krymu k Rusku by mělo trochu překvapivě ublížit zdejšímu vinařství. A To docela dramaticky. Předpisy o vinařství ukrajinské a ruské se totiž dost výrazně liší a hrozí, že krymští vinaři budou nuceni na delší dobu pozastavit svou činnost do té doby, než se přizpůsobí novinkám. Pro některé to může znamenat úplný krach. Minimálně musí získat licence a koupit si zařízení na automatickou evidenci hotové produkce.

Zázraky do tří dnů?
Americký přístroj Miracle Machine prý dokáže do tří dnů přeměnit vodu na víno. Tedy po přidání nějakých ingrediencí. Podrobnosti technologie jsou prozatím drženy v tajnosti, ale údajně je výsledek stejný jako když si koupíte láhev za dvacet dolarů!?

Kde se pije nejvíce vína na osobu?
Tak není to ve Francii nebo Anglii. Nejvíce toho vypijí zbožní obyvatelé Vatikánu. A to 74 litrů vína ročně. To je dvakrát tolik než v Itálii nebo Francii. Je to ale částečně zkreslené tím, že zde je spotřební daň na víno velmi nízká a ve zdejších obchodech asi nakupují i návštěvníci z jiných zemí. Na druhém místě je Lucembursko se spotřebou 56 litrů na osobu.

Ženy potřebují k pocitu štěstí pít víno

Novozélandští vědci tvrdí, že nejšťastnější jsou ženy, které si pravidelně vypijí s mužem sklenku vína. Není tím vůbec myšleno nějaké společné opíjení, ale třeba jednou týdně společně strávit večer u skleničky. To prý má mimořádně dobrý vliv na příjemnou atmosféru mezi partnery.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy