Čína v období 16 království. 1. Charakteristika období a jeho počátky

Období mezi léty 304 - 439 n. l. bývá v čínské historii označováno také jako období 16 království. Jedná se o krátkodobé útvary v severní Číně, které byly většinou vytvořeny nějakou cizí národností, obvykle kočovníky. Mnoho Číňanů prchalo v té době ze svých sídelních oblastí na severu na jih, kde pokračuje vývoj čínské civilizace. Název období má jisté nedostatky. Mnozí vládcové těchto říší se prohlašovali za císaře, čínští historikové ale jako císařství uznávali jen takové celky, které ovládaly velkou část země a byly relativně stabilní. Říší na severu bylo vlastně více než šestnáct, několik z nich ale čínští historikové do oficiálního seznamu nezahrnuli. Toto období je součástí epochy 5 barbarských kmenů, nazvané podle pěti barbarských národů (Hunové Siung-nu, Sien-pi, Tanguti, Tibeťané, Kulové), které ve 4. - 6. století ovládaly severní Čínu.
Většinu obyvatelstva těchto zemí obvykle tvořili Číňani - Chanové. Vládnoucí kočovnická elita se od nich lišila kulturou i náboženstvím, což způsobovalo nestabilitu říší. Tam, kde se vládcové Číňanům více přiblížili a kde byl dostatek zemědělského obyvatelstva, byly říše o něco pevnější (např. několik států s názvy Jen). Paradoxně nebylo největším problémem jejich poměrně malé území, nýbrž nedostatek obyvatelstva, protože tu probíhaly téměř neustálé války, které celé oblasti vylidňovaly.
Hunové vytvořili říše Severní Chan, Severní Liang, Sia a Raná Čao, nepočítaná k 16 královstvím. Sien-pijskými říšemi byly Raná Jen, Pozdní Jen, Jižní Jen, Západní Čchin, Jižní Liang, Západní Jen, Daj, Yuwen a Duan (poslední čtyři se nepočítají mezi 16 království). Tibeťany byla vytvořena Pozdní Čchin. Tanguti měli Ranou Čchin, Pozdní Liang, Čeng a Čouči (nepatří mezi šestnáct). Jedinou říší Kulů byla Pozdní Čao.
Kromě toho existovaly ještě menší říše vytvořené Číňany: Raná Liang, Západní Liang, Severní Jen a také Západní Šu a Žan Wej (Ran Min), které nejsou přičítány k 16 královstvím. Pak tu ještě byla Raná Wej, kterou vytvořili barbarští Tinglingové, taktéž nepočítaná mezi šestnáctku. Zcela mimo i širší seznam jsou dva trvalejší barbarské státy: mu-jungský Togon a tabgačská říše Pej Wej, která nakonec celou severní Čínu sjednotila.
Nemá asi smysl popisovat historii všech 25 říší. Mnohé z nich existovaly jen krátce na malém území a nijak výrazně celkovou politickou situaci neovlivnily. Jiné ale dočasně získaly poměrně velký vliv i území. A jak vlastně celý tento zmatek vznikl?
Po období Tří říší (220-280) se podařilo vojevůdci S´ma Jenovi v roce 280 Čínu opět sjednotit. Svou dynastii nazval Ťin (Západní Ťin, 265-316). Jeho nástupce S´ma Žong byl zcela neschopný a vládla za něho císařovna Jia Nanfeng. Aby si moc udržela, nechala v roce 300 zavraždit nevlastního syna a nástupce trůnu S´ma Yu, což vyvolalo vzpouru dalších členů dynastie S´ma - tzv. povstání osmi wangů (králů). Během něho byla císařovna zavražděna, wangové ale mezi sebou začali bojovat o moc, jeden z nich si na pomoc pozval kočovné Sien-pi, druhý v roce 304 Huny Siung-nu. Vládce posledně jmenovaných, Liou Jüan, obratně využil situace. Byl potomkem šan-jü Jižních Hunů. Ti se brali za manželky čínské princezny z dynastie Chan. Tak si i on mohl dělat nárok na čínský trůn. V roce 304 se prohlašuje velkým šan-jü a wangem a tím celé období 16 království začíná. Roku 308 se stal císařem, svou dynastii nazval Chan (Severní Chan) a zahájil válku proti Ťin, kde ještě pokračovaly vnitřní boje. Byl úspěšný a před svou smrtí (310) ovládal severní Čínu. Hunové vítězili i po jeho smrti. V roce 311 pod vedením vojevůdce Š´ Le dobyli ťinské hlavní město Luo-jang a zajali císaře. V roce 316 ovládli i druhé hlavní město Čchang-an a zajali i následujícího císaře. Západní Ťin přestala existovat, rod S´ma pak vládl na jihu Číny ve Východní Ťin (317-419) s centrem v Nankingu.
V Severní Chan ale začaly v roce 318 vnitřní boje, při nichž byla vyvražděna velká část představitelů vládnoucího rodu Liou. Jeden z přeživších, Liou Jao založil v témže roce novou říši - Ranou Čao. Již následujícího roku 319 se ale dostal do sporu s vojevůdcem Š´Le, ten se od něho odtrhl a vytvořil samostatnou říši Pozdní Čao.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy