Vinařské aktuality - srpen 2013

Trendy světového vinařství
Podle mezinárodní vinařské organizace OIV patří k základním trendům vinařství ve světě zmenšování rozloh vinic, snižování vinařské produkce a také mírný pokles spotřeby vína. Zatímco v roce 2011 se ve světě vyprodukovalo 267 milionů hektolitrů vína, v roce 2012 už to bylo jen 252 milionů. To bylo způsobeno nepříliš příznivými klimatickými podmínkami ale i zmenšováním ploch vinic. Zatímco v Evropě se zmenšovaly, Čína za posledních 10 let plochy zdvojnásobila. Světové zásoby vína jsou na desetiletém minimu. Vína se celkově prodává méně, ale za vyšší ceny. Obchod s vínem tedy prožívá poměrně příznivé časy, protože co se týče objemu financí za prodej vína, došlo k nárůstu o 8 % a průměrná cena za litr se zvýšila na 2,55 eura.
Letos se v Evropě očekává poměrně dobrá úroda, zejména Itálie si slibuje velkou sklizeň (cca 42 milionů hl) kvalitních hroznů. Ve 250 000 italských vinařství pracuje asi 1,2 milionů lidí. Celých 4O % vín je zařazeno do nejvyšších kategorií, tj. DOCG nebo DOC, 30 % do střední kategorie IGT a 30 % vín je stolních. Více než polovina produkce jde na export, domácí spotřeba dosáhla v roce 2012 historického minima (22,6 mil. hl).
Vedoucí pozici v Evropě by si měla udržet Francie s odhadovanými 46 miliony hektolitrů.
Nové, poněkud odlišné rakouské DAC
Vídeňské víno Wiener Gemischte Satz získalo nově status DAC (Districtus Austriae Controllatus). Poprvé tak toto označení nebylo přiděleno podle geografické oblasti, ale dostal ho typ vína. Tentokrát se vyšlo z dávné tradice pěstování různých odrůd na jedné vinici, což bylo místními vinaři v posledním desetiletí obnoveno a doposud se pak prodávalo pod značkou Wiener Wein. Tato praxe původně vznikla z důvodů maximální ochrany před případnou neúrodou. Podle ustanovení DAC musí být ve výsledné směsi nejméně tři bílé odrůdy, z nichž žádné nemůže být více než 50 %. Obsah alkoholu nesmí překročit 12,5 %. V chuti nejsou dovoleny výrazné tóny dřeva. Vína, která nebudou odpovídat těmto požadavkům, budou i nadále prodávána jako Wiener Wein.
Autentické "antické" víno podle Vergilia
Italští archeologové experimentují s výrobou vína podle popisu v Georgice (cca 29 n. l.) od římského spisovatele Vergilia. Poblíž sicilské Katánie už byla vysazena réva, za čtyři roky je očekávána první úroda. Aby se víno co nejvíce přiblížilo chuti z doby starého Říma, nebudou použity žádné moderní metody, hnojiva ani chemikálie. K práci budou využívány dřevěné nástroje a pomůcky. Víno bude zrát v terakotových nádobách zakopaných po hrdlo v zemi. Víno se nebude doslazovat cukrem. Ve starém Římě ho případně doslazovali medem, pokud bylo příliš kyselé, dávali je otrokům. Archeologové zkusí obě možnosti. Jistým problémem je ale výběr správných odrůd, protože jejich antické názvy není jednoduché rozšifrovat.
Vína vyzrálá za minuty?
Společnost Clean Path Resources vytvořila zařízení Wine Wizard, které umožní zkrátit zrání vína z roků na minuty. Pomocí elektromagnetického záření by zrání probíhalo 15-60 minut, podle toho, jak "vyzrálé" má víno být. Bylo provedeno velké množství slepých degustací, při nichž neprofesionální degustátoři srovnávali změny ve víně. U červených vín údajně v 97 % pociťovali zlepšení chuti a v 90 % vůně. U bílých to pak bylo asi v 85 %. Zkoumala se vína v cenové kategorii 6-12 dolarů za láhev. Zařízení si dobře poradí s tichými víny, je schopno zjemnit i chuť tvrdého alkoholu, horší výsledky jsou u dezertních a šumivých vín. Tak nevím. Nebude z toho další hamburger?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy