Vinařské aktuality – červen 2013

Bordeaux v rukou Číňanů?

Od roku 2011 začali čínští podnikatelé ve velkém skupovat vinařství v oblasti Bordeaux, průměrně jedno za měsíc. Nyní jich mají asi 40-50. To je sice zatím jen asi 0,5 %, ale pokud to půjde dál stejným tempem, budou turisté za pár let při návštěvě zdejších chateau namísto francouzštiny potřebovat čínštinu.

Významná ocenění pro moldavská vína

U nás se z Moldávie prodávají většinou nepříliš kvalitní sladká levná vína. Že tam umějí i něco jiného, o tom svědčí ocenění, která dostala v tomto roce jejich vína od Decanteru. Dvěma se podařilo získat stříbrnou medaili Decanter World Wine Awards: Purcari Winery Negru de Purcari Anniversary Edition 2009 a Ampelos Et Cetera Chardonnay 2011. Dalších sedm vín dostalo bronzové medaile. Celkově čtyři medaile dostalo Purcari Winery.

Concours Mondial de Bruxelles 2013 v Bratislavě

Letošní ročník slavné soutěže byl něčím unikátní. Konal se totiž v Bratislavě. Koštovalo se více než 8 000 vzorků z 50 zemí, uděleno bylo 2 400 medailí. Vína posuzovalo 350 porotců ze 40 států. Největší úspěchy zaznamenala Francie. Získala 709 medailí, z toho 18 velkých zlatých, Druhé bylo Španělsko, které ale mělo velkých zlatých dokonce ještě více - 24. Následovaly Portugalsko, Itálie, Chile a pak - Slovensko! 60 medailí, z toho 3 velké zlaté a 19 zlatých. To je skvělý úspěch! Je vidět, že pořadatelská země nic nepodcenila, věnovala tomu velkou pozornost, která se jí vyplatila. Je také zřejmé, že úroveň slovenských vín stoupá.

Investice do vína

Odborníci upozorňují na to, že investice do vína jsou přibližně stejně výhodné jako do zlata. Za posledních deset let světové ceny obou komodit rostly přibližně stejně, ale analytici se domnívají, že cena zlata v budoucnu spíše poklesne, zatímco vína stoupne

Jak prověřit kvalitu vína

Že je víno zdravé, to se už všeobecně ví. Jak ale zjistit, zda neobsahuje nežádoucí příměsi? Narazil jsem na tyto návody:

1. Je třeba vzít sklenku s úzkým hrdlem, po okraj ji naplnit vínem, zakrýt ukazováčkem, pak ji převrhnout a opatrně spustit do sklenice s vodou. Nakonec sejmout prst z hrdla. Pokud se víno ve skleničce nebude s vodou mísit, je v pořádku. Čím více tam bude příměsí, tím rychleji dojde k mísení.

2. Druhý postup vypadá skoro přesně opačně. Do prázdné sklenice se postaví malá sklenička s vínem. Poté se sklenice opatrně doplní vodou. Pokud se víno ze skleničky začne mísit s vodou, je přírodní, pokud zůstane ve skleničce, je pančované.

Za výsledek neručím, nejsem chemik. Ale byl bych rád, kdyby mi někdo vysvětlil, zda a případně jak by to mohlo fungovat

Původ francouzského vinařství objeven v Itálii

Počátky francouzského vinařství spadají do 5. století př. n. l., kdy do jižní části země začalo pronikat víno z Etrurie. Galové byli vínem nadšení. Poptávka byla tak velká, že brzy bylo nutné začít vyrábět vlastní víno. Z této doby se našly amfory, tvarem odpovídající etruským. Vedle stop po víně, se v nich našly i různé příměsi jako bazalka, tymián nebo rozmarýn, které možná měly vínu přidávat léčebný charakter.


Ruské vinařské rekordy

Na třech významných vinařských akcích poslední doby: International Wine Challenge, International Wine and Spirit Competition a Decanter World Wine Awards získala ruská vinařství dohromady 45 ocenění, což je dosavadní rekord. Zdá se, že v zemi vzniklo několik vinařství, která mají poměrně dobrou úroveň. Patří sem například Fanagoria, Aurora, Kubaň-vino, Lefkadija nebo Millerovský vinozavod.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy