Vinařské aktuality – květen 2013

(foto: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Stellenbosch_Vineyard.jpg)

Příznivá situace na jihu Afriky

Vinaři z JAR mají důvody ke spokojenosti. Uplynulý rok byl pro ně velmi úspěšný, export dosáhl objemu 417 milionů litrů, což je o 10 milionů více než v dosud rekordním roce 2008. Tomu napomohl jednak nedostatek vína na světových trzích, částečně ale i pokles hodnoty zdejší měny. Co je ale zároveň pozoruhodné, je to, že poměrně zřetelně narůstá podíl vína vyváženého v cisternách. Tento jev je typický pro export ze všech zemí vinařského Nového světa, jako je Argentina, Chile, Austrálie nebo Nový Zéland. Je to hodně ovlivněno hospodářskou recesí ve světě. Samotné vyvážející země z toho už tak nadšené nejsou. Raději by prodávaly vína nalahvovaná, z čehož by měly nejen větší zisky, ale zaměstnaly i více pracovních sil. Jinak jsou ale perspektivy vinařství v JAR dosti příznivé. I v tomto roce se očekává rekordní sklizeň a zdejší vína mají ve světě velmi dobrou reputaci.


Vývoz vína do Číny

Trh s vínem v Číně vykazuje některé zajímavé tendence. Na jedné straně zřetelně roste objem importu. Oproti roku 2008 se zvýšil čtyřikrát! Roční nárůsty jsou kolem 68 %. Asi trojnásobně vzrostl i podíl evropského vína na trhu. Trochu jiná je ovšem otázka cen. Tradiční francouzští vývozci z Bordeaux nemohou být úplně nadšení, protože ceny elitních vín jdou trvale zřetelně dolů.

Pokles cen špičkových vín z Bordeaux

Následující informace souvisí s předchozím článkem. Vedoucí producenti z Bordeaux začínají mít problémy s odbytem a jsou nuceni snižovat ceny (nejen v Číně). Například Chateau Lafite- Rothschild z loňské (dosud nenalahvované)sklizně se nyní prodává asi o 17 % levněji než v loňském roce a dokonce o 42 % oproti roku 2010 ("jen" kolem 350 euro za láhev). Pro někoho to může být zajímavá investice, protože až dojde k nalahvování, cena vzroste o 50, někdy až 3OO %. Odborníci tvrdí, že ale ceny v roce 2010 byla přehnaně vysoké, což bylo způsobeno mimořádně velkou poptávkou z Číny, která tehdy skoupila asi 3O % nabízených vín, kdežto nyní asi třikrát méně.Některé dodávky, které měly původně skončit v Číně, se tak neplánovaně dostávají na trhy jiných zemí, mnohdy za podstatně příznivější ceny.

Katastrofa v novozélandském regionu Hawke´s Bay

Ve vinařství Moana Park na Novém Zélandu došlo k ošklivé krádeži. K nalahvování tu byl připraven vynikající Merlot. V noci se ho pokusili ukrást zloději, ale všechno víno pod tlakem vyteklo na zem. Vinařství mělo domluvený kontrakt na dodávku do Japonska za 100 tisíc euro. Přišlo o víno a možná i o slibný trh. Roční námaha přišla vniveč.

Král vín pro krále

Weingut Hans Wirsching z Iphofenu dostalo čestný úkol - připravit vynikající víno pro korunovační oslavu a přípitek nového holandského krále Willema Alexandra. Jde o suchý Ryzlink rýnský ze starých keřů révy z nejlepších poloh franckého regionu. Víno dostalo i speciální etiketu s vyobrazením královského páru.


Ekoocenění pro vinařství Torres

Známé španělské vinařství Torres získalo prestižní ekologické ocenění AmorimThe Green Awards. Ta se uděluje vinařstvím, která péči o životní prostředí pokládají za neoddělitelnou součást své práce.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy