Vinařské aktuality - březen 2013

Brad Pitt a Angelina Jolie se dali na vinařství
Jako spousta jiných hvězd pustili se i Pitt a Jolie do vinařství. Nekoupili sice přímo nějaký vinařský podnik, což je teď mezi prominenty docela móda, ale podíleli se na přípravě nového růžového vína z Provence Chateau Miraval 2012. Údajně kontrolovali celý výrobní proces od začátku do konce s cílem vyrobit nejlepší růžové z Provence Teď v březnu by mělo přijít na trh, tak se uvidí, jestli se jim to podařilo.
18 000 litrů skotské whisky v kanále
Tato informace sice do vinařství nepatří, ale zdála se mi natolik zajímavá, že jsem ji sem propašoval. V únoru vylili pracovníci skotské firmy Chivas Brothers, známé zejména značkou Chivas Regal, 18 tisíc litrů whisky do kanálu. K této katastrofě došlo při pravidelném čištění nádrží vodou, kdy byly nedopatřením vypuštěny i ty s whisky. Únik byl zjištěn až ráno po několika hodinách.
Vinařský rekord v Kalifornii
V roce 2012 byla v Kalifornii rekordní úroda hroznů. Sklidilo se 4,3 milionů tun. Z toho bylo 2,3 mil. modrých hroznů, což je dokonce o 20 % více než v roce 2011. Přitom zdejší vinaři dokážou své hrozny i úspěšně prodat a využívají rostoucí poptávku. Tudíž i výkupní ceny rostly. U některých méně běžných odrůd se platilo až 3 578 dolarů za tunu.
Tygří víno z Číny
Britská agentura na ochranu životního prostředí Environment Investigation Agency zveřejnila zprávu, podle které se v Číně vyrábí tzv. tygří víno. S vínem to nemá nic společného. Vzniká to vyluhováním tygřích kostí. Jedná se prostředek tradiční čínské medicíny. Jedna láhev stojí až 500 liber.
Hypoalergenní víno
Vědci Velké Británie, Německa a Španělska vyvinuli v rámci mezinárodního projektu hypoalergenní víno, ve kterém nahradili síru jinými konzervačními prostředky. Chuť vína zůstala nezměněna. Mnoho lidí na světě trpí alergií na sloučeniny síry a víno si tak nemohou dopřát.
Nová kategorie v Chianti
V rámci Chianti DOCG se objeví nová kategorie, která by měla dodat zdejším vínům větší vážnost - Chianti Classico Gran Selezione. Vína takto označená se na trh budou dodávat nejdříve 30 měsíců po sklizni. Platit by to mělo již od tohoto roku, tudíž by se to mohlo objevit už na některých vín sklizených v roce 2010. Dosavadní kategorie Chianti Classico Riserva se ale bude používat i nadále.
Nová továrna na uměle zátky
Docela mě překvapila následující informace. Myslel jsem, si, že boom plastových zátek je trochu na ústupu a že se výrobci buď vracejí ke kvalitním korkům, nebo k šroubovacím uzávěrům, ale asi to tak není. Známá americká firma Nomacorc letos otevře nový závod na výrobu umělých zátek. Ty by se měly vyrábět z odpadů ropných produktů + rostlinných materiálů z cukrové třtiny a kukuřice. Na tento nový typ zátek má firma patent a představí je v dubnu na výstavě Intervitis ve Stuttgartu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy