Vinařské aktuality - červenec 2012

Tak už i ve Finsku vinařství

Ve Finsku už 15 let probíhá experiment, jenž má ověřit možnosti pěstování vinné révy v zemi. Už v příštím roce pak zde chtějí přejít ke komerční produkci révy a asi za pět let by chtěli začít vyrábět víno.


Nejlepší hovězí? Přece z krav napájených vínem!

Francouzi se inspirovali v Japonsku. Tam je považováno za nejlepší hovězí z krav, které dostávaly pivo. Ve Francii pochopitelně zkoušejí víno. A v docela slušném množství. Krávy dostanou do krmení přidané asi dvě láhve denně. Jejich maso je pak žádanou lahůdkou v restauracích pro gurmány. Probíhají zkoušky, která odrůda révy dodá masu nejlepší chuť.


Problémy se špačky v Burgenlandu

Na východě Rakouska mají teď vinaři velké problémy se špačky. Ti se zde přemnožili a víno jim mimořádně chutná. Vinaři byli zpočátku trpěliví, ale nyní už požádali o povolení bránit se. Jinak hrozilo, že by letošní úroda mohla být dost slabá. Mají povoleno používat ochranné sítě, chovat ve vinicích dravé ptáky a hady a také střílet do vzduchu.


Prastaré čínské víno

V hrobě velmože z období dynastie Čou, starém přibližně 3 000 let, byla nalezena bronzová nádoba, o níž se předpokládá, že mohla obsahovat víno. Víme, že boháči ho v této době už pili. Zatím není ale prokázáno, že nádoba víno opravdu obsahovala.


Perspektivy rozvoje vinařství ve světě

Odborníci předpokládají, že světový trh s vínem čekají dobré časy. Oproti současnému stavu, kdy se vypije asi 26,5 miliard litrů, by do roku 2017 měla spotřeba vzrůst na 27,5 mld.

Měl by tomu napomáhat hlavně vzrůst životní úrovně a zájem o západní způsob života v rozvíjejících se zemích Asie. Prozatím měla hospodářská krize na trh negativní vliv, hlavně v USA a Evropě. Dá se ale očekávat, že spotřeba v Asii poroste v nejbližších pěti letech asi o 4 % ročně.


Sprej místo alkoholu

Ve Francii se začal prodávat sprej navozující pocity podobné opilosti. Přitom ale nevznikají negativní projevy jako je nejistý krok nebo kocovina.


Světové vinařství podle OIV

Podle mezinárodní organizace pro vinařství OIV se po určité stagnaci dá očekávat znovu rozvoj vinařství. Zájem o víno opět roste. Celková plocha vinic se v poslední době zmenšovala. V roce 2011 to bylo asi o jedno procento (79 mil. ha). Za uplynulých deset let ubylo asi 262 mil. ha. 56,9 % vinic je stále ještě v Evropě, jejich plocha roste v Asii (21,9 %).

Zajímavé je, že na Novém Zélandu se vinice za posledních deset let zvětšily trojnásobně (nyní 37 mil. ha). Světová produkce hroznů vzrostla i při zmenšení vinic. To je dáno oteplováním i zlepšováním vinařských technik. Podíl evropských vinařů postupně klesá. V roce 2001 produkovali 73 % vína, nyní 66,5 %. Na prvním místě v exportu je Itálie (24,2 mil. hl), následována Španělskem (22,3 mil. hl) a Francií (14,1 mil. hl). Čtvrtá je Austrálie, páté Chile.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy