Vinařské aktuality – červen 2012

Co s nedopitým vínem

Co udělat s nedopitým vínem, to je dost běžná otázka. Jak uchovat víno z otevřené láhve v dobrém stavu, to zajímá hodně lidí. Firma Cascade Designs se to pokouší řešit pomocí zvláštních sáčků, které trochu připomínají ty, v nichž lze dostat třeba hořčici nebo tatarskou omáčku. Sáček má obsah 0,75 l a stěny ze tří různých vrstev. Nedopité víno se sem snadno nalije a přes speciální uzávěr se odsud vytlačí přebytečný vzduch. Víno by zde mělo v dobrém stavu přežít několik dní. Sáček se následně vymyje teplou vodou a dá se opakovaně použít. Není vhodný pouze pro šumivá vína.


Šroubovací uzávěr na šumivá vína

Tak s tímto novým uzávěrem již sabráž nepůjde. Italská firma Guala Closers vyvinula nový typ šroubovacího uzávěru pro šumivá vína. Ta umožňuje již otevřenou láhev znovu uzavřít a vína tak ještě nějaký čas uchovat v slušném stavu.


Červený Sauvignon blanc

Peter Yealands ze známé novozélandské vinařské oblasti Marlborough se rozhodl změnit barvu zdejší nejslavnější odrůdy révy. Jeho "dítě" by se mělo jmenovat Sauvignoir, případně Sauvignon noir a cílovými konzumenty by měli být hlavně Číňani. Víno by mělo být obarveno barvivem ze semen koly a mělo by mít načervenalou barvu. Jde o to, že v Číně nachází odbytiště stále větší množství vinařství a přitom 80 % zde prodaných vín je červených. Nové víno by si mělo zachovat chuťové kvality Sauvignonu, ale barevně by bylo pro zdejší zákazníky atraktivnější.


Kam se ubírá vinařství ve světě

Známá vinařská kritička Jancis Robinson se poměrně podrobně zabývala tendencemi ve světovém vinařství. Tvrdí, že velké množství nových trendů je podmíněno výrazným zlepšením prostředků komunikace mezi lidmi. Za hlavní tendence pokládá všeobecnou snahu o zlepšení kvality vína a to, že vinaři se méně opájejí moderními technologiemi a více pozornosti věnují přírodě, používají méně chemikálií. A jaké jsou další tendence? Například výrazné snižování obsahu alkoholu, které ale někdy vede i ke zhoršení chuťových vlastností. Rozšiřuje se oblast pěstování révy. V tradičních zemích jsou to nové chladnější regiony, ale vinařství se rozvíjí i ve Skandinávii, Anglii či Polsku. Zákazníky už "nelekají" vyšší kyseliny, znovu se vrací obliba Ryzlinku rýnského. Celkově se mění preference u odrůd. V polovině 90. let trh "okupovaly" Chardonnay, Cabernet Sauvignon a Merlot. Mezitím se plně prosadily například Malbec, Carmenère, Carignan, Tempranillo, Viognier nebo Grüner Veltliner, ale zřetelně roste zájem i o méně známé regionální odrůdy. Vzrůstá obliba muškátových odrůd. V současnosti se pro komerční účely využívá asi 1400 odrůd, přitom ještě v polovině 80. let to bylo jen několik set. Vinaři slaďují své práce s fázemi Měsíce, na vinicích se znovu objevují koně, přesto ale celkově mechanizace přibývá, například při třídění hroznů apod. Kvalitní vína celkově zlevnila, ta nejkvalitnější a nejuznávanější ale ještě podražila.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy