Ochutnávka vín z tokajské oblasti

18. května se v pardubické restauraci U Jezera konala ochutnávka vín vinařství Pannon Tokaj. Ochutnali jsme celkem 7 vzorků od suchých po sladká vína. K vínům bylo sestaveno menu doprovodných jídel, většinou ne zcela obvyklých. Např.: tyrolské noky s parmazánem, panenka na karotkovém lůžku s kurkumou, gratinovaný chřest s camembertem nebo steak z tuňáka na zázvorové omáčce. O vínech hovořil jejich dovozce pan Dalibor Salivar.
Tokaji Hárslevelü 2008 suché. Této odrůdě se u nás říká Lipovina. Světlinká barva s nazelenalým nádechem, viskozita nízká. Slabá vůně nejspíše připomínající zelí s náznakem lípy. V těle méně plné, v chuti hodně kořenité, již trochu naoxidované, dochuť kratší. Hodnocení jsem začal 5,5 (70) body.

Tokaji Furmint 2006 suché. Barva stejná jako předchozí vzorek, viskozita nízká. Vůně méně intenzivní, kořenitá, lehce nasládlá. V těle středně plné, poměrně harmonické, s jemně kořenitou chutí rozinek. Byla tu zřetelnější ale příjemná kyselinka. Dochuť kratší až střední. Ohodnotil jsem lepšími 6 (75) body.

Tokaji Muscat lunel 2009 polosladké. Muškát žlutý je třetí odrůdou, z níž se vyrábějí tokajské výběry (spolu s Furmintem a Hárslevelü). 14 % alkoholu, 5,3 g kyselin a 16 g zbytkového cukru. Barva skoro vodová s nazelenalým nádechem, viskozita vyšší. Intenzivnější vůně muškátu a černého bezu, středně plné. V lehce kořenité chuti trochu chyběly kyseliny. V kratší dochuti byla lehká hořčinka. Hodnotím 6 (74) body.
Tokaji Furmint Dominium 2006 suché. Láhev o obsahu 0,5 l, 4,5 g zbytkového cukru, 7,2 g kyselin, 13 % alkoholu. Barva zlatavá, viskozita vyšší. Výraznější vůně s tóny botrytických hroznů. V těle středně plné, hezky uhlazené, se středně dlouhou dochutí. Dostává lepších 6,5 (78) bodů.
Tokaji Szamorodni 2002 suché. Na rozdíl od tokajských výběrů, které mají vždy určité množství ručně nasbíraných puten bobulí napadených ušlechtilou plísní, se u tohoto typu botrytické bobulky ručně nevybírají a sklízejí se celé hrozny tak, jak se "samo urodilo". Sytá jantarově žlutá barva, viskozita vysoká. Výrazná vůně s botrytickými tóny. V těle hodně plné, chuť se už zdála trochu za zenitem. Středně dlouhá čistá dochuť. Dostává lepších 6 (75) bodů.

Tokaji Fordítás 2008 sladké. Forditás jsem zatím vůbec neznal, podle pana Salivara se jedná o jakousi tokajskou podobu druháku, která vzniká tak, že po vylisování se hrozny určené pro tokajské výběry znovu zalijí vínem a nechají opětovně macerovat. Obsah alkoholu 12 %. Hezká zlatožlutá barva, viskozita nižší. Výrazná vůně jitrocelového sirupu a fíků. V těle poměrně plné. Chuť sice hodně sladká, to bylo ale částečně vyrovnané vyšší kyselinkou a zajímavou hořčinkou. Dochuť středně dlouhá až delší. Dostává lepších 7 (81) bodů.

Tokaji Aszú 2005 sladké, 5 puten. Obsah alkoholu 11 %, 128 g zbytkového cukru, 7,2 g kyselin. Sytá zlatožlutá barva, viskozita vyšší. Jemná, středně intenzivní lákavá vůně pampeliškového medu. V těle hodně plné, lahodná chuť, dochuť středně dlouhá až delší. Dostalo ode mě lepších 7,5 (84) bodů.
Akce se mi celkem líbila, i když počáteční vína mě úplně nenadchla. Jídla byla vesměs velmi dobrá a zajímavá, celkově to ale ve spojení s víny bylo skoro až moc kalorií.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy