Vinařské aktuality – březen 2012

Antonio Banderas vinař

Slavný herec se snaží prokázat, že jeho záliba ve vinařství není jen chvilkovým úletem, ale že to myslí opravdu vážně. Od roku 2009 je spoluvlastníkem vinařství ve španělské oblasti Ribera del Duero. To se dříve jmenovalo Anta Bodegas, nyní Anta Banderas. Patří k němu 235 ha vinic. Jeho vína se už prodávají v několika státech USA za ceny 15- 48 dolarů. Na nedávném Festivalu vína a jídla na Floridě prezentoval sedm svých vín ročníků 2007 - 2011. Jeho fanoušci (či spíše fanynky) pak mohli dostat jeho podpis na etiketách prezentovaných lahví.


Vinařství v Japonsku

Kvalitní světová vína se v Japonsku poměrně dobře prodávají, vlastní vinařství ale zatím moc známé není. Jsou ale snahy to změnit. Velká skupina japonských vinařů nedávno uspořádala ochutnávky japonských vín v Anglii a Francii. Měli by zájem o vstup země do mezinárodní vinařské organizace International Organization of Vine and Wine (OIV).
Nejdůležitější vinice se nacházejí na úpatí slavné hory Fuji. Zaujímají asi 450 ha a vyrobí se tu asi 7 000 hl vína. Většina japonských vín se vyrábí z odrůdy koshu. Hrozny mají růžovou barvu. Koshu se do země dostala z Číny asi před tisícem let, ale dlouho se používala jen jako stolní odrůda. První pokusy udělat z ní víno začaly až koncem 19. století. To je bílé, lehké, svěží, nepříliš extraktivní, obvyklé bývá suché. Voní po citrusech a broskvích, mívá nízký obsah kyselin a málo zbytkového cukru. Také obsah alkoholu nepřesahuje 10-11 %. Barva bývá bledá. V Anglii se nyní tato vína prodávají asi za 20 liber za láhev. Nejedná se ale o nějaká špičková vína, cena je dána exotikou a je asi dvojnásobná oproti srovnatelnému francouzskému vínu.


Španělské vinařství v krizi

Španělští vinaři těžce pociťují dopady hospodářské krize. Mnoho vinařství se prodává za pod cenou, jiná jsou na pokraji bankrotu. To se netýká je nějakých bezvýznamných podniků, problémy mají i některé známé ve vyhlášených oblastech jako je Priorat nebo Ribera del Duero. Objem prodeje španělského vína totiž klesá po celém světě. I absolutní špička místního vinařství, vína Vega Sicilia, se prodávají výrazně levněji než dříve. (Pravda, stále je to více než 300 dolarů za láhev.) Pouze v Indii a Německu je situace poněkud lepší. V Anglii požadují pouze špičková vína za velmi nízké ceny. Relativně slušná situace je ještě v oblasti Rioja, ale velmi špatná třeba v Andalusii, La Manche nebo Katalánsku. Kdo má zájem koupit velmi levně vinařství ve Španělsku, má teď ideální příležitost.


Úspěchy italského vinařství

Poslední italské statistiky dokazují, že zdejší vinařství je na tom podstatně lépe než to španělské. V uplynulém roce vzrostl export o 9 % na 24 milionů hl, což představuje 22 % světových trhů. V peněžním vyjádření je nárůst dokonce ještě větší - o 12 %. Nejvíce vína se vyvezlo do Německa, nejvíce peněz ale získali italští obchodníci s vínem v USA. Třetí nejzajímavější zemí je pak Anglie. V posledních letech se Itálie střídá na prvním místě v celkové produkci s Francií.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy