Novinky v kategoriích francouzských a italských vín

Změny v kategorizaci francouzských vín

V srpnu 2009 byla nastartována reforma francouzského apelačního systému. Ta byla vyvolána snahou učinit francouzský systém značení vín srozumitelnější pro cizince a tím usnadnit jejich uplatnění na mezinárodním trhu. Jestli se to povede s novým systémem, je ovšem otázka. Dosavadní způsob označování špičkových vín Appellation d´Origine Controlée (AOC) by měl být postupně nahrazen novým - Appellation d´Origine Protegée (AOP), příp. angl. Protected Designation of Origin (PDO). Rozdíl by měl spočívat v tom, že dosud probíhala kontrola názvu z hlediska původu, nyní by měla být zaměřena na ochranu těchto názvů. Zatím šlo o to, aby byla zachována regionální charakteristika vína, dodržovány místní vinařské tradice (výběr odrůd, velikost sklizně z hektaru apod.) To na druhé straně prakticky znemožňovalo výraznější změny. Nové AOP by více měly pomocí přísných předpisů zajistit skutečně vysokou kvalitu vín s tímto označením. Přitom by ale staré označení zatím zmizet nemělo. Bude to srozumitelnější?
Další změnou je, že úplně zmizí dosud druhá nejvyšší kategorie VDQS (Vins Délimités de Qualité Supérieure). Těch se ale stejně vyrábělo jen velmi malé množství.
Novou kategorií je i IGP (Indications Géographiques Protégées), která nahradí dosavadní Vin de Pays, zemská vína. Pravidla pro IGP jsou opět o něco přísnější než ta pro VdP. I zde budou po určitou dobu používána obě označení.
Nejnižší kategorií byla doposud stolní vína Vin de Table. Ta se budou označovat jako Vin de France.

Italská DOC a DOCG

V roce 1963 vešel v Itálii platnost zákon, který dělil vína podle kvality do několika kategorií. Později došlo k několika novelizacím, kterými byl jejich počet upraven na čtyři. Těmi nejvyššími byly Denominazione di Origine Controllata (DOC) a Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). To odpovídá přibližně francouzskému apelačnímu systému a označení nejlepších vín Appellation d´Origine Controlée (AOC). Problémem bylo, že tato označení byla přidělována poměrně velmi snadno. Zejména DOC. A to i vínům, která těžko bylo možné označit jako nejlepší. Nyní je jich asi tisíc! U DOCG byli Italové zpočátku opatrnější a do počátku 90. let jich bylo jen 11 (např. Barolo, Brunello di Montalcino, Chianti).
V poslední době ale začala být tato označení přidělována bez ladu a skladu docela masově, takže vín DOCG bylo koncem roku 2011 už 73. Za tím vším je obava, že v budoucnu bude evropské vinařství stále více pod dohledem Bruselu a Italové se tak snaží ještě rychle dodat zdání vysoké kvality co největšímu množství vín. Dokud to jde. Politické a soukromé zájmy jasně převážily nad otázkou kvality. Nejvíce vín těchto kategorií je v Piemontu (16 DOCG a 44 DOC), dále v Toskánsku (11 a 40). Do nejvyšší kategorie DOCG se tak dostávají vína, která byla dosud jen DOC, ale dokonce i taková, která byla původně ještě o kategorii níže, tedy Indicazione Geografica Tipica (IGT). Přitom toto šílenství nezasáhlo úplně celou Itálii. Šest z 21 vinařských regionů země nemá vůbec žádné víno zařazené jako DOCG. Celkově ale současný postup podrývá důvěru v kvalitu italských vín.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy