Vinařské aktuality – leden 2012

Vinařský rok 2011 a výhledy do budoucna
Podle údajů mezinárodní vinařské organizace OIV rok 2011 nijak zvlášť nevybočoval z dlouhodobého průměru. Světová produkce představovala 270 mil. hl, evropská 158 mil hl, což je asi o jedno procento více než v předchozím roce. Dílčí změny v jednotlivých zemích ale byly někdy docela výrazné. Francie se znovu dostala na špici, bylo zde vyrobeno 50 mil. hl., zatímco v Itálii, která ji v roce 2010 prvenství sebrala, došlo k poklesu produkce o 13 %. Ještě větší byl pokles v Řecku a Portugalsku - o 17 %. Mimo Evropu došlo k velkým změnám v Americe. Zatímco USA vyprodukovaly o 10 % méně, Chile o 15 % více. Rekordní nárůst pak zaznamenal Nový Zéland - o 23 %. Celkový objem produkce mimoevropských zemí se ale také nijak výrazně nezměnil.
Je zajímavé, že celková světová produkce vína je již několik let víceméně stabilní, přitom plocha vinohradů se trvale snižuje. Nyní představuje asi 7,8 mil. ha. V roce 2010 bylo vyklučeno 66 tis. ha a v roce 2011 60 tis. Nejvýrazněji ubývá vinic ve Španělsku (2011 28 tis. ha), z východní Evropy pak v Maďarsku (2 tis. ha). Podobné tendence jsou i v Americe. Např. v Argentině to bylo 10 tis. ha. Jedinou výraznou výjimkou je Chile, kde vinic přibývá.
Z hlediska celkové spotřeby vína jsou světovou jedničkou USA, které předehnaly Francii. Prodá se tam ročně asi 330 mil. kartonů (po 12 lahvích). Z hlediska množství vína vypitého na osobu jsou ale až na 57. místě. Nárůst spotřeby asi o 35 % zaznamenala Čína (momentálně celkově na pátém místě v celkové spotřebě), což je při jejím obrovském počtu obyvatel rozhodně zajímavé číslo a zdá se, že by to pro obchodníky s vínem mohla brzy být nejzajímavější země na světě. Podobné tendence ale vykazuje i Indie.
A jaké jsou výhledy v oblasti cen? Podle vinařských expertů by v nejbližších pěti letech měly být ceny poměrně nízké a stabilní. Svou roli zde hraje hospodářská krize, která způsobila pokles prodeje nejdražších značek. 30 % vín, která cenově překračovala 30 dolarů za láhev, úplně zmizelo z trhu, ale i ta, která jsou dražší než 15 dolarů mají na světových trzích jen malou šanci. Také nedobrá pozice eura dává prý zákazníkům naději, že mohou kvalitní evropská vína koupit relativně levně. Celkový pokles cen způsobuje i množství internetových obchodů. Ty obešly množství zprostředkovatelů a mohou vína nabízet levněji.

Nové vinařské regiony
Ve Francii byla schválena nová apelace - Coteaux Bourguignons. Ta má nahradit dosavadní AOC Bourgogne Grand Ordinaire. Budou sem patřit jednoodrůdová červená, růžová i bílá vína a také cuvée z odrůd, typických pro Burgundsko: Pinot noir, Gamay, Chardonnay, Aligote. Vína by měla mít dobrý poměr kvality a ceny.
V USA se zase objevil další region označovaný jako AVA - American Viticultural Area. Jedná se o Coombsville v údolí Napa. Funguje zde asi 40 vinařství. Klima je zde poněkud chladnější, vegetační období dlouhé a někdy se tu sklízí až v listopadu. Jsou tu velmi dobré podmínky pro výrobu elegantních červených vín zejména z odrůdy Cabernet Sauvignon.

Skandál firmy E&J Gallo
Tato firma prodala mezi léty 2006 až 2008 v USA asi 16 mil. lahví, které byly označeny jako kvalitní Pinot noir Red Bicyclette. Surovinu koupila od francouzské firmy Sieur d´Arques, která jí ale ve skutečnosti dodala velké množství levného Melotu a Shirazu a s pinotem to pouze smísila. Toho pak bylo ve směsi jen asi 10 %. Ve Francii sice za to nakonec bylo několik lidí odsouzeno. Pokuty, které museli zaplatit, představovaly ale jen asi 6 % nezákonně nabytého zisku.

Vinařská katastrofa u Nového Zélandu
O ekologických důsledcích ztroskotání lodi Rena u pobřeží Nového Zélandu se dost hovořilo, méně známé je, že bylo i malou vinařskou katastrofou. Na palubě se nacházel i kontejner s 50 tisíci lahvemi výtečného Sauvignonu blanc za přibližně 650 tis. dolarů.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy