Vinařské aktuality - prosinec 2011

10 největších vinařských značek

Jaké firmy hrají ve vinařském světě prim? Všechny působí v Novém světě, i když některá z nich mají oficiální sídla firmy ve Francii nebo Anglii.

  1. Gallo, USA, objem výroby 20,5 mil kartonů
  2. Concha y Toro, Chile, 17,2 mil.
  3. Yellow Tail, Austrálie, 11,2 mil.
  4. Robert Mondavi, USA, 10,4 mil.
  5. Hardys, Austrálie, 9,7 mil.
  6. Beringer, USA, 8,3 mil.
  7. Sutter Home, USA 8,1 mil.
  8. Jacob´s Creek, Austrálie, 7,1 mil.
  9. Lindeman´s, Austrálie, 6,7 mil.
  10. Blossom, USA, 5,7 mil


Korková zátka zpět?

Podle údajů portugalské firmy Corticeira Amorim, která je vedoucím producentem přírodních korkových zátek na světě, zájem o korkové zátky ve světě opět roste, zatímco o ty plastikové a další typy uzávěrů klesá.


Evropská sklizeň hroznů 2011

V mnoha evropských zemích byl z vinařského hlediska rok 2011 hodnocen jako nestabilní. Mimořádně teplé jaro velmi rychle nastartovalo vegetační období, dále se to pak v jednotlivých regionech vyvíjelo různě. U nás si vinaři docela pochvalovali velmi dobrou kvalitu hroznů, ale jak to viděli jejich kolegové z dalších zemí?

V Rakousku hovoří o počasí jako na houpačce: teplé jaro, chladné léto, velmi teplý podzim. Výsledkem byla velmi pěkná úroda se zdravými, dobře vyzrálými hrozny. K úspěchu hodně napomohlo velmi dlouhé období, kdy bylo příznivé počasí pro sklizeň a vinaři si mohli vybrat, kdy kterou odrůdu sklidí. V Německu také mluví o výtečné kvalitě, která umožní vytvořit plná vína s bohatou chutí. I tady byla výhodou možnost počkat se sklizní až do října.

Za ideální pokládají úrodu i Portugalci. Chladný srpen dal hroznům možnost pomalého vyzrávání. Očekává se výborná kvalita tichých vín i tradičního portského. Ve Španělsku příliš horké září málem celou úrodu vysušilo a vinaři se modlili o déšť. V regionu Rioja nepršelo od července do října, v Prioratu to bylo podobné. Pouze na severozápadě země byla situace výrazně lepší. Celková úroda byla nižší, přesto se očekává, že vína by měla mít dobrou kvalitu, bylo ale nutné přistoupit k přísnější selekci sklizeného.


Bílá Rioja

Rioja je španělský region, který je proslulý svým kvalitním červeným vínem. Již pět let je ale možné produkovat tu i bílá vína. To se zatím příliš neprosadilo, červená stále představují 90 % produkce, dalších 5 % růžová - na bílá tedy zbývá jen 5 %. Ta se vyrábějí hlavně z odrůdy Viura, několik dalších má jen doplňkový charakter.


Gruzínský vynález

Jeden gruzínský vynálezce chce ochránit víno před kroupami a ptáky. Vytvořil soustavu zvláštních deštníků, tvořených plastovými trubkami a sítí, které se v případě ohrožení rozevřou pomocí stlačeného vzduchu. Údajně je to celé poměrně dobře vymyšlené a má to naději na komerční úspěch.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy