Ochutnávka Vinařství Vladimír Tetur

1. prosince se na pardubickém zámku setkali milovníci vína na ochutnávce vín z Vinařství Vladimír Tetur, která nám představoval sám vinař. Vinařství má nyní 13 ha vlastních vinic, další hrozny nakupuje od dlouholetých partnerů, vše z Velkých Bílovic. Podle slov pana Tetura jsou jeho vína určena spíše k rychlejšímu vypití, kdy jsou svěží a voňavá, dlouhou archivaci příliš nedoporučoval.
Sál byl zcela plný, což by jinak bylo určitě fajn, kdyby na rozdíl od většiny podobných akcí, pořádaných zde panem Oldřichem Bujnochem, nebyla tentokrát hladina hluku příliš vysoko. Není to o počtu, ale o tom, jací lidé se zrovna sejdou. Snaha pánů Tetura a Bujnocha o bližší přiblížení vinařství, vín a dalších zajímavostí tak byla úspěšná jen částečně. Přitom se tu jako obvykle našlo dost lidí, kteří vínu rozuměli, což bylo jasně vidět, když se organizátor v průběhu ochutnávky ptal na názory na právě koštovaná vína. Úvod akce byl slavnostní a milý zároveň. Fanfárami nás přivítala a poté zahrála několik dalších skladeb skupina dětí. Ty se i přes nízký věk opravdu snažily a zasloužily si potlesk. Velmi pestré bylo i občerstvení, které vedle tradičních dobrot nabídlo také některé sladké pamlsky ke sladším vínům. Ocenit musím i rychlou a ochotnou obsluhu. Na akci byl původně pozvaný i pan MUDr. Uzel, který se ale ze zdravotních důvodů omluvil.
A teď co jsme vlastně ochutnali. Přehledně zpracovaný degustační list nabízel dvanáct vzorků, z nichž se poněkud vymykal ten první, protože se jednalo o Sekt Tanzberg 2007 z Tanzbergu Mikulov. Následovalo 11 tichých vín z vinařství Tetur, která se cenové pohybovala mezi 80,- až 195,- Kč. V sále bylo tentokrát docela šero, takže barvy sice budu uvádět, je to ale třeba brát se značnou rezervou (Všude by se hodilo dodat slůvko snad.).


Ryzlink vlašský 2010 jakostní odrůdové. 15 g zbytkového cukru, 19,5 g bezcukerného extraktu, 6,6 g kyselin a 11 % alkoholu. Cukernatost při sběru ale odpovídala kabinetnímu vínu. Zavíňovací vzorek za skoro symbolickou cenu 80,- Kč. Zlatavá barva s nazelenalým nádechem, viskozita nižší. Intenzivní, trochu ostřejší, přesto lákavá vůně angreštu. Lehčí ovocné víno příjemné chuti s čistou kratší až střední dochuti. Hodnocení začínám lepšími 6 (75) body.

Rulandské modré klaret 2010 pozdní sběr. 10,7 g zbytkového cukru, 21,3 g bezcukerného extraktu, 9,2 g kyselin a 12,5 % alkoholu. Tmavší barva s narůžovělým nádechem, viskozita vysoká. Středně intenzivní, trochu těžší vůně proslazených višní. V těle středně plné, ovocné, poměrně výrazná kyselina. Kratší až střední, mírně natrpklá dochuť. Lepších 6,5 (78) bodů.

Sauvignon 2010 kabinet. Tohle víno si pan Tetur prý udělal tak trochu pro sebe. 42,8 g zbytkového cukru, 19,4 g bezcukerného extraktu, 8 g kyselin a 9,3 % alkoholu. Světle zlatavá barva, viskozita střední. Vůně poměrně typická, sladší broskve. Plné tělo, chuť hodně sladká, hruškový kompot, přezrálé švestky. Dochuť středně dlouhá. Opět jsme trochu poskočili nahoru, dávám 7 (80) bodů.

Pálava 2010 pozdní sběr. 8 g zbytkového cukru, 21,2 g bezcukerného extraktu, 6,1 g kyselin a 12,5 % alkoholu. Sytější zlatavá barva, vysoká viskozita. Středně intenzivní, velmi lákavě působící vůně, připomínající původ této odrůdy z tramínu. Poměrně plné, lahodné, dostatečně svěží. Nejdražší z bílých vín - 175,- Kč. Lepších 7 (81) bodů.

Tramín červený 2009 výběr z hroznů. 7,9 g zbytkového cukru, 21,6 g bezcukerného extraktu, 3,98 g kyselin a 14 % alkoholu. Sytější zlatavá barva s šedavým nádechem, viskozita vysoká. Intenzivnější, sladká, poměrně typicky odrůdová vůně, ze které ale dost vystupoval alkohol. Méně plné, chuť zřetelně horší než slibovala vůně. Ve středně dlouhé dochuti dost výrazná hořčinka. Toto víno mě moc neoslovilo, dal jsem mu horších 6 (73) bodů.

Irsai Oliver 2010 jakostní odrůdové. Hezká zlatavá barva, vyšší viskozita. Velmi intenzivní krásná vůně, v níž byly tóny muškátu a sladkokyselých bonbónů. Středně plné, velmi svěží, i když chuť přece jen o něco horší než vůně. Dochuť kratší až střední. Za 125,- Kč pěkné víno. Hodnotím lepšími 7 (81) body.

Merlot rosé 2010 kabinet. 18 g zbytkového cukru, 19,4 g extraktu, 8,2 g kyselin a 10,5 % alkoholu. Tmavší malinová barva, vysoká viskozita. Slabá, jemně nasládlá, nezařaditelná ovocná vůně. Poměrně plné, dobře pitelné s kratší až střední dochutí. Horších 7 (79) bodů.

Zweigeltrebe 2008 jakostní odrůdové. 1,5 g zbytkového cukru, 27,2 g bezcukerného extraktu, 4,78 g kyselin a 13 % alkoholu. Barva tmavého rubínu, vysoká viskozita. Velmi těžká, opravdu divná chemická vůně čistícího prostředku na okna. Chuť trochu lepší, višně, náznak karamelu, ale velmi ostré třísloviny. Dochuť krátká. Cena 80,- Kč. Horších 5,5 (69) bodů.

Rulandské modré barrique 2007 výběr z hroznů. 10,4 g zbytkového cukru, 28,4 g bezcukerného extraktu, 6,46 g kyselina 12,5 % alkoholu. Hezká rubínová barva, vysoká viskozita. Velmi příjemná višňová vůně se zřetelným vlivem bariku. V těle středně plné, hezky uhlazené, sametové, velmi dobře pitelné, chuť višní v čokoládě. Středně dlouhá dochuť Cena 195,- Kč. Nejdražší, ale pro mě zároveň nejlepší vzorek večera. Oceňuji lepšími 8 (87) body.

Dornfelder barrique 2007 jakostní odrůdové. 6,7 g zbytkového cukru, 28,1 g bezcukerného extraktu, 6,43 g kyselin a 12,5 % alkoholu. Tmavá granátová barva, viskozita střední až vyšší. Jemná příjemná ovocná vůně, v níž tentokrát nebyl barik tak výrazný. V těle středně plné, živé, hezky sametové, s chutí tmavého ovoce. Středně dlouhá dochuť. Dal jsem mu 7,5 (83) bodů.

Chardonnay 2010 pozdní sběr. Další víno, o kterém pan Tetur prohlásil, že si ho dělal pro sebe. 34,4 g zbytkového cukru, 20,3 g bezcukerného extraktu, 9,5 g kyselin a 10 % alkoholu. Zlatavá barva, vysoká viskozita. Velmi intenzivní sladká vůně exotického ovoce. Plnější, svěží, šťavnaté, s chutí proslazeného ovoce. Středně dlouhá dochuť. Za cenu 125,- Kč určitě stojí. Ohodnotil jsem 8 (86) body.


Vína z tohoto vinařství jsem sice již několikrát pil, poprvé jsem je ale mohl ochutnat na souvislé degustaci. Byl jsem tedy docela zvědavý. Jak je vidět, byly mezi jednotlivými vzorky docela výrazné rozdíly. Poslední dvě červená byla velmi pěkná, ale Zweigeltrebe představovalo i přes nízkou cenu docela propadák. Bílá vína byla vesměs sladší, hodně aromatická, kvalita většinou odpovídala ceně. Od každého vzorku bylo k dispozici dost lahví, takže nebyl problém se k některým vínům ještě po skončení degustace vrátit a ověřit si první dojem, což jsme udělali jednak u těch nejlepších, zkusili jsme ale znovu i ta, která nás moc nepřesvědčila. Celkově se jednalo o další hezkou akci na zámku a jen doufám, že příště se zase sejde trochu pozornější osazenstvo, jak tomu bývá obvykle.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy