Vinařské aktuality - listopad 2011

Mimořádný úspěch německých pinotů

V Londýně se konala srovnávací soutěž vín z odrůdy Pinot noir. V čele odborné poroty byla slavná Jancis Robinson. Výsledek byl víc než překvapivý. Na prvních dvou místech byly pinoty z Oregonu a Kalifornie (Pinot Noir Eola Amity Hills 2009 Antica Terra a Pinot Noir Isabelle 2008 Au bon Climat), v první desítce bylo ale 7 (!) pinotů z Německa, na třetím místě Spätburgunder Hölle 2008 QbA Winzerhof Thörle. Na osmém místě se ještě mezi německé vtlačil jeden pinot z Nového Zélandu.


Německá královna vína

Hezkou a dlouhou tradici má v Německu volba královny vína. Ta je vybírána v několika kolech porotou tvořenou politiky, vinaři a novináři. Celé akci je věnována velká pozornost a královna potom reprezentuje německé vinařství na různých akcích. Soutěžící musí být nejen milé a krásné, ale musí vínu rozumět. Letos to vyhrála třiadvacetiletá studentka vinařství Annika Strebel a stala se tak již 63. královnou.


Divný koktejl

V jednom z novozélandských pubů teď jako specialitu nabízejí opravdu originální koktejl. Je vytvořen z jablečné šťávy a spermatu hřebců. Udivit může nejen nápad, ale určitě i to, že to návštěvníci rádi konzumují.


"Francouzská, italská a australská" vína z Číny

V Číně se dost často objevují vína, která si hrají na něco, co nejsou. Napodobují slavná francouzská, italská a v poslední době i australská vína. Jsou dvojího druhu. Některá mají přímo okopírované zahraniční etikety, jiná je trochu pozměňují, třeba přehodí nějaké písmenko, ale zřejmě počítají s tím, že to čínský zákazník stejně nepozná. Nejnověji se na čínském trhu objevila vína s označením Benfolds, což samozřejmě připomíná známou australskou značku Penfolds.


Trochu větší sklenička

Na výstavě Wine Fest na Ukrajině padl zase jeden z rekordů. 55 litry šumivého vína ze 75 lahví naplnili jednu trochu větší skleničku, vyrobenou v kyjevském sklářském podniku, která se tak dostala do Guinnesovy knihy rekordů.



Zpřísnění pravidel pro alsaská vína

Počínaje letošní sklizní jsou v Alsasku zpřísněna dosud poměrně volná pravidla pro výrobu vín kategorie grand cru. Je zakázáno docukřování a dokyselování, i když v ostatních kategoriích alsaských vín je to i nadále možné.


Vína z Etiopie

Začátkem příštího roku se začne ve Francii prodávat víno ročníku 2011 z Etiopie. Je to výsledek spolupráce francouzské firmy The Castel Group a etiposké vlády. V zemi byla v roce 2007 na 125 ha vysázena vinná réva odrůd Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah a Chardonnnay, která byla dovezena z oblasti Bordeaux.


Gruzínské kvevri pod ochranou UNESCO

V gruzínské oblasti Kachetie se víno tradičně vyrábí a uchovává v zvláštních džbánech o velikosti až 2 m, které jsou zakopány do země. Nazývají se kvevri, jsou doložené asi 8 tisíc let zpět a brzy mají být uvedeny v Seznamu světového dědictví v rámci UNESCO. Nejde jen o samotné nádoby, ale celou technologii výroby, která se zřejmě za celou tu dobu nezměnila. Hrozny se drtí šlapáním nohama, víno se zraje v kvevri pod zemí při stálé teplotě 17 stupňů.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy