Jak hodnotím vína

Na toto téma jsem sice již jednou psal, ale protože se kolem toho stále dost diskutuje (jestli používat jen stobodovou stupnice, pokud i desetibodovou, co vlastně jednotlivá čísla znamenají), rozhodl jsem se k tomu ještě jednou vrátit.
Stobodová stupnice je mezinárodně uznávaná a používaná, přesto má určité nevýhody. Pokud by ji člověk měl používat poctivě, měl by mít k ruce tabulku, což ale není nejpohodlnější. Když to bude dělat jen intuitivně, asi to není úplně ono. Navíc je tu velký problém v tom, že stobodová stupnice nemá v žádném případě sto bodů. Úplně nejméně se dá udělit 40 bodů, někdy se ale za čirost a barvu dává automaticky nejvyšší počet bodů ("není jasné, jak to vlastně vinař zamýšlel"), potom se prostor zúží od 52 do 100 bodů. A takhle málo se stejně nedává, to už se pak víno rovnou vyřadí, že má nějakou zjevnou vadu.

V této stupnici mají vynikající vína nad 90 bodů a při soutěžích jsou hodnocena zlatou medailí, velmi dobrá od 85 bodů mají stříbrnou a od 80 bronzovou medaili. Zhruba nad 75 bodů je víno ještě dobré, nad 60 průměrné a pod 50 nepitelné.
V běžném životě používám desetibodovou stupnici, která je jednodušší, používá se od 1 do 10 (nejde tedy o vydělení stobodové stupnice deseti) a pro jemnější nuance ještě využívám půl bodu. To mi dává dostatečnou možnost vyjádřit rozdíly v kvalitě vín.
Co tedy jednotlivé body znamenají?

  1. Víno na první pohled odpuzuje, nestojí ani za ochutnání.
  2. Víno může na první pohled vypadat normálně, ale vůně i chuť jsou natolik závadné, že nejde ani svařit.
  3. Velmi špatné víno, které jde pít jen se sebezapřením, vhodné tak na svaření.
  4. Víno jde s trochou dobré vůle pít, je ale podprůměrné.
  5. Průměrné víno, které neurazí, ale určitě taky nenadchne.
  6. Víno pro běžné pití, které ale není určené k nějakému vychutnání.
  7. Dobré víno, kterému lze částečně něco vytknout v chuti, vůni či dochuti.
  8. Velmi dobré víno, hezky vyvážené, stojí za další nákup.
  9. Vynikající víno se skvělou vůní i chutí a dlouhou dochutí.
  10. Sen každého milovníka vín. Něco, čemu nelze absolutně nic vytknout.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy