Vinařská expedice na Pálavu. Den první.


Vinařství Moravčíkova vína.

Starý lis na víno.

Mandloňová ulice nemá své jméno bezdůvodně.

První červnový víkend jsem se zúčastnil velmi hezké akce, kterou pořádala vinotéka Dobré víno Cestrovi. Skupina vínomilů se sjela v Horních Věstonicích. Cílem bylo zdejší vinařství Moravčíkova vína. Toto rodinné vinařství bylo založeno v roce 1997, vinice se nacházejí mezi vodní nádrží Nové Mlýny a vápencovými skalami Pálavských vrchů. Toto prostředí výrazně ovlivňuje charakter zdejších vín. Nyní firmu vedou bratři Vladislav a Miroslav. Začínali s jedním hektarem a přebudovanou garáží, nyní jich již obhospodařují 12 a svůj provoz stále modernizují a dobudovávají. V loňském roce byla produkce asi 40 tisíc lahví, plánují ale 80 -100 000. Nabídka odrůd je velmi pestrá, celkem asi 25, zhruba dvě třetiny z toho bílých. Bílá vína zrají v nerezových tancích, červená rok v dubových sudech. Nejlepších výsledků docilují s Ryzlinkem vlašským, s nimž získali už i významná mezinárodní ocenění. Nejcennější je velká zlatá medaile na soutěži Terravino v Izraeli za Ryzlink vlašský 2008 výběr z cibéb.

Sklep u Moravčíků.


Tentokrát nebudu podrobně popisovat všechna degustovaná vína, protože jich bylo víc než dost a nechci tvořit telefonní seznam. Místo toho přiblížím průběh celého víkendu a seznámím se zajímavými víny od Moravčíků i z několika dalších vinařství.

V pátek jsem přijeli již k večeru a tak jsme jen poseděli na terase vinařství a koštovali vína, která jsme si sami vybrali ve sklepě. Ochutnávali jsme ročníky 2008 a 2009. Vína se vyznačovala velmi vysokými zbytkovými cukry (přibližně mezi 20 - 40 g/l). Bezcukerný extrakt měla mezi 20 - 24 g/l a kyseliny obvykle těsně nad 6 g/l. Některá působila přece jen dost sladce a na delší popíjení by asi nebyla, našla se ale i taková, která se nám dost líbila. Shodli jsme se zejména na Ryzlinku rýnském 2009 a Ryzlinku vlašském 2008, obojí v pozdním sběru.




Tak nějak by měly vypadat etikety vinařství v příštích letech.

















A tyto etikety už se nepoužívají.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy