Vinařské aktuality - květen 2011

Rioja - jedna nebo dvě?

Když se řekne Rioja, skoro každý si představí slavný španělský region vynikajících červených vín. Není ale jediný s tímto názvem a teď to dokonce potvrdil po mnoha letech sporů i soud. Historické prameny dokazují, že červená vína se v severošpanělské oblasti La Rioja vyráběla již v 9. století, počátkem 12. století se dodávala na královské dvory v Navarry a Aragonie. Koncem 16. století se Španěl Velazco, pocházející právě z tohoto regionu, usadil v Argentině a vysadil zde révu. Svou usedlost nazval La Rioja.


Španělská vína s označením DOCa Rioja patří k těm nejuznávanějším na světě. Působí zde asi 600 vinařství, která obhospodařují 61 000 ha vinic. Vyprodukují zde 250 milionů litrů vína, z toho 85 % červených.
Argentinská vína s označením La Rioja zatím nejsou příliš známá, ale přesto se tento problém snažili španělští vinaři řešit. Nejprve diplomatickou cestou, nakonec však podali celou věc k soudu. Ten ale rozhodl, že k mýlce může těžko dojít, protože se španělská a argentinská vína od sebe jasně liší. Zatímco ve Španělsku se jedná o červená z odrůdy Tempranillo, v Argentině jsou to bílá ze sorty Torrontes. Dále přihlédl k tomu, že celá záležitost nevznikla novodobou podvodnou snahou argentinských vinařů nějakým způsobem vydělat na slávě španělských kolegů, ale vytvořila se dávno v důsledku historického vývoje, kdy sami Španělé nakonec použili název La Rioja pro celou argentinskou provincii v okolí Velazcovy usedlosti. Posledním bodem zdůvodnění soudu pak bylo, že na etiketách je jasně uvedeno La Rioja Argentina. Španělé však nejsou s tímto výrokem spokojeni a hodlají v soudním sporu pokračovat.




Prodej vína ve světě v roce 2010
Krize nekrize, víno se ve světě pije. Celosvětový prodej za rok 2010 představuje 93 milionů hektolitrů. Potěšitelné je, že je to o 7 % více než v roce 2009. Dvojnásob potěšitelné pak to, že se o tento nárůst tentokrát také (a to po mnoha letech) zasloužily i tradiční evropské vinařské země. Radost ale trochu kalí snaha Evropské komise produkci omezovat - z obav z nadprodukce. Celkově ale hlavní podíl na nárůstu má stále větší obliba vína v Číně, Indii a dokonce i ve Vietnamu.

Konzumace a import vína v USA
V roce 2010 vypili Američané 330 milionů kartonů vína, čímž se dostali na první místo na světě a předehnali Francii. Podíl dovozových vín z tohoto množství je 105 milionů. Z toho asi třetina je z Itálie, pětina z Austrálie, po desetině z Francie a Chile, následují Argentina, Španělsko a Německo.

Parkerovo hodnocení bordeauxských vín ročníku 2010
Známý vinařský kritik Robert Parker zveřejnil své hodnocení mladých vín ročníku 2010 z Bordeaux. Celkově považuje tento ročník za velký. Mezi nejperspektivnější Chateau zařadil např. Mission Haut Brion, Lafitte Rothschild, Latour, Petrus, Haut Brion nebo Mouton Rothschild, ale překvapivě ne Margaux, které ostatní významní kritici staví na první místo. Pokud se zprůměruje pohled ostatních kritiků i s Parkerem, představují první trojku Margaux, Latour a Petrus.

Claret z Bordeaux ve středověké Anglii
V polovině 12. století si anglický král Jindřich II. Plantagenet vzal za manželku Eleonoru Akvitánskou. Stal se tak pánem oblasti Bordeaux. Od té doby se do Anglie začalo dovážet zdejší víno, ročně asi 20 000 tun. Většinu vypila anglická aristokracie a královský dvůr. Množství, které se dováželo ve 14. století bylo tak ohromné, že bylo překonáno až počátkem 20. století, kdy měla ale země několikanásobně více obyvatel. Například na svatbu Eduarda II. bylo dovezeno množství odpovídající asi milionu lahví. Pozoruhodné ale je i to, že kvalita byla podle dnešních měřítek zřejmě velmi nízká. Víno se dováželo v dřevěných sudech, ale obvykle nevydrželo ani dva roky - zoctovatělo. Jednalo se o světlinký claret velmi jednoduché chuti. Víno z nové sklizně bylo mnohem dražší než loňské. Když dorazilo do Anglie, snažili se obchodníci to z minulého roku rychle rozprodat za nízké ceny, dokud se ještě vůbec dalo pít.
(Fotografie: Wikipedia)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy