Vinařské aktuality – březen 2011

Spory mezi klokany
K popularitě australských vín na světových trzích přispívají i jejich etikety, často zobrazující různá zvířata, nejčastěji klokany. Právě jejich vyobrazení jsou si logicky někdy dost podobná. Mezi dvěma vinařstvími už kvůli tomu došlo k soudu. Výrobce u nás dobře známé značky Yellow Tail John Casella zažaloval vinařství Little Roo za porušení autorských práv. To se brání tím, že na jejich etiketách je dokonce úplně jiný druh klokana než na Yellow Tail. Většina lidí kupujících víno se ale v druzích klokanů moc nevyzná, tudíž podobné zvíře ve stejné pozici (zde se připravuje ke skoku), může asi opravdu uvést někoho v omyl.
Značka Yellow Tail se vyváží do 50 zemí světa. V USA stojí láhev přibližně 7 dolarů, Little Roo asi o dolar méně. I to může kupujícího ovlivnit. Zajímavostí je i to, že obě vinařství leží v Austrálii ve vzdálenosti 30 km od sebe, ale soudí se v New Yorku.


Ještě jeden australský incident
Shiraz Barossa 2008 vinařství Schild získalo podle Wine Spectatoru 94 bodů a dostalo se na sedmé místo v Top 100 za 2010. S cenou 20 dolarů za láhev bylo přitom mezi absolutní špičkou hodně levné. Není divu, že poptávka po něm výrazně vzrostla. Vinařství se rozhodlo pro velmi pochybný krok. U sousedního vinařství z údolí Barossa nakoupilo podobné víno a prodávalo ho pod původní etiketou. Podle australských zákonů je to ale legální. Stačí, když souhlasí odrůda a původ.

Už i víno do plechovky
Americká firma JT Wines začala od letošního roku prodávat v USA víno se značkou FLASQ. Novinkou je obal - hliníková plechovka o obsahu 0,375. Je určena hlavně aktivním lidem, kteří by údajně měli ocenit lehké praktické balení, které se nerozbije a rychle ochladí. Na rozdíl od běžných plechovek na pivo je tato vybavena uzávěrem, umožňujícím ji znovu uzavřít. Zatím se takto prodávají jen dvě odrůdy - Chardonnay a Merlot.




Konec krymského "šampaňského"
Na základě dohody mezi Ukrajinou a Evropskou unií nesmějí být nadále zdejší šumivá vína nesprávně označována jako šampaňské. Není zatím jasné, jak se toto víno, dosti oblíbené ve východní Evropě, bude nadále nazývat. V budoucnu bude třeba vyřešit další podobné problémy. Stále se tu ještě vyrábí "madeira" a "koňak".

Červené víno jako lék proti rakovině
Vědci z USA nově doporučují ženám, které prodělávají chemoterapií kvůli rakovině prsu, aby denně vypily dva poháry červeného vína. Antioxidant resveratrol obsažený ve víně jim může při léčbě pomoci.

Přiměřená konzumace alkoholu v boji proti stárnutí
Němečtí specialisté, zabývající se problematikou stárnutí, došli k závěru, že rozumná konzumace alkoholu pomáhá zpomalovat stárnutí mozkových buněk. Trochu překvapivě má pozitivní vliv i jiný alkohol, nejen víno. Dlouholeté zkoumání lidí starších 65 let vedlo k závěru, že mezi nemocnými Alzheimerovou chorobou a jinými případy stařecké demence je vyšší procento těch, kteří alkohol nepili. Umírnění pijáci byli v lepším psychickém i fyzickém stavu.

Nedávejte dětem sladkosti! Budou z nich alkoholici!
V Rakousku začali řešit zajímavý problém. Zatímco v nápojích je nutné uvádět případný obsah alkoholu, u potravin to být napsané nemusí. Při zkouškách náhodně vybraných 19 sladkostí pro děti neobsahovaly alkohol jen dva vzorky! Jeden druh měl dokonce 12 gramů alkoholu na 1 kg.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy