Tarimské mumie

mu2

Tarimské mumie patří k velkým záhadám. Našly se na severozápadě Číny v poušti Taklamakan v Tarimské pánvi v Ujgurské autonomní oblasti. Byly objeveny vlastně dvakrát a v obou případech to způsobilo senzaci. Není divu. Mumie byly velmi dobře zachované a naprosto evidentně se nejednalo o mongoloidy, nýbrž patřily k europoidní rase.
mu5

Poprvé je objevili v 30. letech 20. století švédští archeologové, kteří se zabývali zkoumáním velké hedvábné stezky. I když objev již tehdy vzbudil pozornost, poměrně brzy se na celou záležitost zapomnělo. Nový, tentokrát podstatně podrobnější výzkum začali koncem 20. století provádět čínští vědci, kterým se podařilo objevit více než 300 mumií. Mnoho jich bylo převezeno do muzea v Urumči, ale některé byly pro nedostatek prostorů ponechány na původním místě.
mu3

Mumie zůstaly zachovány díky příznivým podmínkám velmi suchého klimatu slané pouště. I jejich oblečení je ve velmi dobrém stavu. Mumie tu byly ukládány po neuvěřitelně dlouhou dobu: v rozmezí 1 800 - 400 př. n. l. Jednalo se o vysoké lidi nordického typu, většinou se světle hnědými nebo rusými vlasy a úzkými rty. Nejvyšší žena měřila dokonce dva metry. V některých případech jsou mrtví pohřbení do jakýchsi loděk. Zajímavé jsou také čapky s péry, připomínající tyrolské klobouky. U pohřbených žen se našly dřevené napodobeniny falů realistického vzhledu i velikosti.
Nejstarší mumie je označovaná jako Loulanská krasavice. Zemřela před 3 800 lety ve věku asi 40 let. Měla světle kaštanové vlasy, ukryté pod plstěnou čapkou. Byla oblečena do vlněného rubáše, na nohou měla kožené boty. Vedle ní ležel hřeben a košík s pšeničnými zrny.
mu4

Zajímavý nález představuje také skupina čtyř dospělých s malým dítětem. Jednalo se o jednoho muže a tři ženy. Byli pohřbeni společně asi kolem roku 1 000 př. n. l. Všichni měli oblečení jasně červené barvy a kolem hlav měli červené a modré šňůry, které zřejmě vyjadřovaly jejich příbuzenství. Muži bylo asi 50 let, měl světle kaštanové vlasy spletené do copu, bradku a tetování v obličeji. Dítěti byly asi tři měsíce. Mělo modrý plstěný čepeček a na očích modré kameny. Bylo zabalené do červené látky, která má neuvěřitelně zářivé svěží barvy. Celá rodina zřejmě zemřela při nějaké epidemii.
mu1

Jiná pozoruhodná skupina byla pohřbena asi 500 let př. n. l. Jedná se o tři ženy, které měly na hlavách velmi vysoké čapky s puntíky. Proto jsou považovány za vědmy.
A kdo vlastně byli tito lidé? Genetická zkoumání prokázala příbuznost mrtvých s obyvatelstvem východní Evropy a Sibiře. Jedná se o europoidní obyvatelstvo, které proniklo do hloubi Asie již ve třetím tisíciletí př. n. l. a hovořilo indoevropským jazykem. Obvykle bývá chybně označováno jako Tocháři, výstižnější by ale bylo nazývat je Pseudotocháry.
Viz též: Mumie na Altaji
mu5

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy