Nové kategorie našich vín a VOC Znojmo


Spousta lidí, kteří si občas rádi dají skleničku vína, ale neradi studují nějaké příručky, se postupně s obtížemi naučila rozlišovat různá označení přívlastkových vín, ale už tu jsou další změny. Je za nimi (jak jinak) Evropská unie. Nově se povinně na etiketách objeví nápisy Chráněné označení původu (CHOP) a Chráněné zeměpisné označení (CHZO). To první bude na jakostních vínech s přívlastkem, druhé na zemských vínech. Úplně by mělo zmizet označení stolní víno, ze kterého se prostě stane víno. Naštěstí bude vedle toho možné uvést na etiketě i staré označení, na které jsme už zvyklí. I tak tím určitě vznikne pro ty méně zasvěcené zmatek.

Mezi starými už zaběhnutými a novými ještě nezavedenými existuje ještě jedna zvláštní, také poměrně nová kategorie. Je to VOC, kterou asi také ještě většina laiků nestačila zaregistrovat. Jde o vína originální certifikace. Tato kategorie se zatím celkem úspěšně prosadila na Znojemsku a je podobná apelačnímu systému v západní Evropě. Asi nebude od věci něco málo o ní napsat.






Vína s označením VOC Znojmo mohou být vyrobena pouze z odrůd Sauvignon, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a jejich cuvée. Cukernatost při sklizni musí být nejméně 19 ° NM, výnosy nesmějí překračovat 2,5 kg z keře, sběr se provádí ručně, lahve jsou uzavřeny korkovou zátkou, zbytkový cukr je povolen do 25 g/l a maximální obsah alkoholu 13,9 %, je zakázáno barikování i dlouhodobé zrání na kvasničních kalech, vína musí mít typické senzorické vlastnosti Znojemské podoblasti. Poznají se podle identifikační známky kolem hrdla.
Do projektu se zatím zapojilo 15 vinařství. Zde jsou stručné informace o nich:
Dobrá vinice. Obhospodařuje 18 ha vinic. Pro VOC jsou hrozny sklízeny na tratích U svatého Urbana ve Vrbovci a Pod Lesem v Popicích.
Ing. Josef Dobrovolný. Vlastní 15 ha vinic a sklep v komplexu Modrých sklepů v Novém Šaldorfu. Pro VOC je využívána trať Kraví hora a dále Tři díly v obci Těšice.
Eko Hnízdo. Společnost vlastní 140 ha vinic v okolí obce Vrbovec. Pro výroby VOC vín jsou používány hrozny z tratí Ječmeniště, Lampelberg, Šác, Vinná hora, U Kamenů a Dolina.
Víno Hort. Nemá vlastní vinice, sklep se nachází v Dobšicích u Znojma.
Vinice Hnanice. Má 140 ha mladých vinic v tratích Knížecí vrch, Fládnická, U Chlupa a U Kapličky v Hnanicích a dalších 124 ha ve Vrbovci a Jaroslavicích.

Vinařství Josef Kořínek. Rodinné vinařství s 23 ha vinic v okolí obce Hnanice. Pro VOC jsou využívány tratě Knížecí vrch, Fládnická a U Chlupa.
Vinařství LAHOFER. Sídlí v Dobšicích u Znojma. Hrozny pocházejí z tratí Babičák, U Hájku a Vinohrady ke Křídluvkám.

Vinné sklepy Lechovice. Jsou největším výrobcem z vlastních vinic na Znojemsku. Réva pro VOC pochází z tratí Stará hora a Pustiny u Božic a Nad Kolářovým sklepem v Boroticích.
Vinařství Líbal. Vinice Frédy a Stará hora se nacházejí u Horních Dunajovic, trať Na Vinici u obce Tvořihráz.
Vinařství Sádek. Vlastní 3,5 ha vinic Pod Sádkem. Zde je i naučná stezka se 40 odrůdami révy.
Vinařství rodiny Špalkovy. Sídlí v areálu Modrých sklepů v Novém Šaldorfu a obhospodařuje 5 ha vinic na Kraví hoře.
Tasovické vinařství. Je součástí Zemědělského družstva Hodonice. Rozloha vinic činí 120 ha. Hrozny pro VOC pocházejí z Kamenného vrchu a Starých vinohradů v Tasovicích a ze Skalky v Krhovicích.
Vinařství Jan Vaněk. Má 4 ha vinic v obci Vrbovec, kdy využívá trať U Svatého Urbana.
Waldberg Vrbovec. Vlastní 140 ha vinic. Tratě pro VOC jsou Slunný vrch ve Vrbovci, U Sklepů v Dyjákovičkách a Dívčí hora ve Chvalovicích.
Znovín Znojmo. Společnost se sídlem v Šatově patří k vinařstvím střední velkosti. Vlastní vinici Šobes, která patří k nejlepším u nás.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy