O víně pro začátečníky

Nemá žádný smysl, aby tento článek četl nějaký vínomil, který se ve víně vyzná. Je určen výhradně pro začátečníky.
rondo
             Následující informace jsou pro každého, kdo se o víno trochu zajímá, nošením dříví do lesa. Jenže - co jsou pro někoho úplné samozřejmosti - pro jiného to mohou být dost nejasné pojmy. Píši to vlastně proto, že se mě na takové věci docela často ptají i lidé, kteří si víno běžně a rádi dávají, ale nikdy se nezajímali o žádnou teorii. Dostávám otázky typu: "Co je to výběr z hroznů, pozdní sběr nebo suché víno?" A není to žádná vinařská latina, že třeba dva prvně uvedené pojmy jsou obvykle chápány dost doslovně. Tedy, že výběr z hroznů je výsledkem nějakého podrobného přebírání bobulek z jednotlivých hroznů a pozdní sběr se asi sklízí někdy hodně pozdě. Pokusím se to velmi jednoduše vysvětlit, aniž bych zabíhal do velkých podrobností.
vin


            Nejprve o kategoriích vína. Ty se stanovují podle cukernatosti hroznů v době sklizně. Měří se ve stupních normalizovaného moštoměru (°NM). Jde o to, kolik kilogramů cukru je ve 100 litrech hroznového moštu. Podle toho vydělujeme:

Stolní víno. Má cukernatost alespoň 11 °NM. Neoznačuje se odrůda a hrozny mohou pocházet odkudkoliv z EU.
Zemské víno. Cukernatost min. 14 °NM. Vyrobeno z tuzemských hroznů. Toto je nejošidnější kategorie. Mohou se tu totiž objevit i vína s výrazně vyšší cukernatostí, někdy i velmi kvalitní. Druhou možnost představují vína, která mají sice cukernatost, odpovídající vyšší kategorii, ale byla vyrobena z odrůdy, která není zapsána ve Státní odrůdové knize. To jsou obvykle méně známé odrůdy nebo takové, ze kterých se sice někde v cizině vyrábějí ceněná vína, u nás ale zatím nebyla zaregistrována. Třetí možností je, že hrozny měly sice vysokou cukernatost a patřily k registrované odrůdě, ale se vinař z různých důvodů, nejčastěji finančních, rozhodl nepředložit víno k zatřídění do vyšší kategorie.
Jakostní víno. Cukernatost min. 15 °NM. Hrozny pocházejí pouze z jedné vinařské oblasti. Výnos nepřekročil 14 t/ha. Může být buď jakostní odrůdové. Pak obsahuje nejméně 85 % odrůdy, uvedené na etiketě. Jakostní známkové vzniklo smísením hroznů nebo jakostních vín.
Jakostní víno s přívlastkem. Hrozny pocházejí z jedné vinařské podoblasti. Dále se podle cukernatosti moštu dělí na:
Kabinetní víno (kabinet). Cukernatost nejméně 19 °NM.
Pozdní sběr. Min. 21 °NM.
Výběr z hroznů. Min. 24 °NM.
Výběr z bobulí. Min 27 °NM.
Výběr z cibéb. Min 32 °NM. Obvykle z přezrálých hroznů, často napadených ušlechtilou plísní.
Jak je vidět, tyto názvy mohou laika trochu poplést. Přitom opravdu jde o cukernatost. Specifickou skupinu pak tvoří vína s označením ledové a slámové:
Ledové víno. Vyrábí se z hroznů sklizených při teplotě nejvýše -7° C a majících cukernatost min. 27 °NM.
Slámové víno. Hrozny byly dosoušeny po dobu nejméně tří měsíců na slámě nebo rákosu a měly cukernatost min. 27 °NM.
Nově se objevila kategorie VOC, víno originální certifikace. To připomíná podobně značená vína v západní Evropě, jako např. AOC ve Francii. Jedná se o kvalitní vína typická pro daný region.
verment


            Dále vína dělíme podle obsahu zbytkového cukru. Cukr obsažený v hroznech se v procesu kvašení mění na alkohol, vždy ho ale určité množství v hotovém víně zůstane. Podle toho vydělujeme:
Víno suché - do 4 gramů cukru v litru
Víno polosuché - do 12 g/l
Víno polosladké - do 45 g/l
Víno sladké - nad 45 g/l

Minislovníček vinařských pojmů
Archivní víno - leželo před nalahvováním alespoň tři roky v sudu
Barrique (barik) - dubový sud o obsahu 225 l, většinou z francouzského dubu
Cuvée - víno vyrobené z více odrůd révy vinné
Dezertní víno - s vyšším obsahem cukru a alkoholu, přičemž obojí může být uměle zvýšeno
Extrakt - všechny látky, které zůstanou ve víně po odpaření vody a alkoholu
Kupáž - scelení nejméně dvou odlišných partií vín
Likérové víno - dolihované, např. portské
Rosé - růžové víno vzniklé krátkým nakvašením modrých hroznů
Tanin - třísloviny, které se vyluhují ze slupek hroznů
Zoxidováné víno - zvětralé, již nedobré (výjimkou jsou záměrně zoxidovaná vína typu Madeira)

Některé další informace:
Které víno se vyplatí archivovat
Kde nakupovat víno
Kategorie zahraničních vín
Víno a zdraví
Historie vína
wine

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy