Zajímavosti z dějin sexuality 9. Doba Ludvíků

XIV

valliere

          Asi nejvýraznější osobností Evropy na přelomu 17. a 18. století byl "král slunce" Ludvík XIV. Je známý bezpočtem milenek. Jaký vlastně byl? Měřil jen 162 cm, proto nosil stále vysoké podpatky. Po nepovedené operaci čelisti mu v horním patře zůstal otvor a když jedl, vytékalo mu jídlo z nosu. Nesnesitelně páchl, čehož si byl vědom, proto vždy všude nechával větrat. Přesto byl pro ženy neodolatelný a už před svatbou poznal mnoho milenek. Patřila k nim třeba neteř mocného kardinála Mazarina Marie Nanciniová. Když mu bylo 21, oženil se s malou nehezkou Marií Terezou. Už rok po sňatku se ale zamiloval do Louisy de La Valiére, která sice lehce kulhala, krále ale nezištně milovala. Porodila mu několik dětí a ve třiceti letech se uchýlila do kláštera. Král našel brzy útěchu v jedné z jejích přítelkyň, madam de Montespan. Ta byla ale úplně jiná. Nestačily jí drahocenné šperky, král jí musel postavit celý zámek. Byla náročná nejen finančně, ale i sexuálně. Král býval po nocích s ní velmi vyčerpaný. Měl s ní celkem sedm dětí. Když se ale dozvěděl, že se účastní černých mší, rozešel se s ní. Poslední významnou milenkou byla paní de Maintenon, která se původně starala o královy děti s madam de Montespan. S ní se údajně i potají oženil, protože tato horlivá katolička s ním jinak odmítala spát.
montespan

         Svou manželku král poněkud zanedbával a zdá se, že mu to velmi vydařeně oplatila. Dostala pro potěšení černošského trpaslíka jménem Nabo, který měřil jen 69 cm, královně se ale zřejmě velice věnoval. V roce 1664 se královně narodila černá holčička. Král byl poněkud v šoku. Lékař ho sice uklidňoval, že k tomu údajně stačí, aby se žena na černocha podívala, král ale odtušil, že to musel být velmi hluboký pohled. Bylo veřejně vyhlášeno, že holčička brzy po porodu zemřela, ve skutečnosti byla vychovávána v klášteře. Jmenovala se Ludvík Marie Tereza. Sama královna celou záležitost později vysvětlovala tak, že černoušek na ni jednou vybafl, aby ji překvapil, což se mu povedlo až moc dobře.
XV

         Nástupcem Ludvíka XIV. se stal až jeho pravnuk Ludvík XV. Ve 14 letech byl oženěn s devatenáctiletou polskou princeznou Marií. O svatební noci jí údajně podal sedm "důkazů něžnosti". Vedle manželky měl ale 15 oficiálních milenek. První byla starší paní de Mailly, se kterou pořádal jeden flám za druhým. Ta mu později dohodila svou mladší sestru Felicité de Nesle. Obě sestry dost výrazně ovlivňovaly francouzskou politiku a měly velký podíl na tom, že Francie zaútočila proti císařovně Marii Terezii a pokusila se rozbít habsburskou monarchii. Ještě více však král zahořel pro třetí a nejmladší ze sester, Marii Annu de Mailly-Nesle. Ta ho stála obrovské peníze a kvůli ní zapomínal na vládu.
pompadour

         Nejvýznamnější z králových milenek byla ale markýza de Pompadour, které zcela podlehl. Ta ovlivňovala politiku ještě výrazněji, o její přízeň se ucházeli vyslanci všech mocností. Dopisovali si s ní ruská Kateřina Veliká, pruský Bedřich Veliký i rakouská Marie Terezie. Podporovala i mnohé učence, jejím přítelem byl i filosof Voltaire. Zároveň ale zemi finančně ruinovala. Odhaduje se, že se jí podařilo utratit asi dnešních 200 milionů dolarů - samozřejmě z královy kapsy.
dubarry

        Když ve čtyřiačtyřiceti letech zemřela, nahradila ji madam du Barry. Také ta uměla provokovat. Nosila na sobě šperky za pět milionů franků. Otevřeně se snažila svést budoucího Ludvíka XVI. a jeho manželku Marii Antoinettu urážela. Nechávala se malovat nahá a králi vodila pro rozptýlení holky z ulice, z nichž jedna ho ale nakazila neštovicemi a on zemřel.
XVI

         Poslední představitel této epochy, Ludvík XVI., za svými předky jednoznačně zaostával. Trpěl zúžením předkožky a operovat se nechal až sedm let po svatbě. Do té doby s manželkou nespal. Zoufalá Marie Antoinetta, dcera Marie Terezie, se proto utápěla v různých výstřelcích, které způsobily, že ji Francouzi upřímně nenáviděli. Měla asi i nějaké milence, pravděpodobně k nim patřil švédský hrabě Fersen. Za velké francouzské buržoazní revoluce skončili král i královna pod gilotinou.
poprava

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy