Vinařské aktuality – leden 2011



roter

      Vinařský incident v Číně
      V čínském víně byly zjištěny nepovolené chemické příměsi a také se přišlo na falšování etiket známých značek. Několik osob bylo zatčeno, bylo uzavřeno 30 vinařství.
      Co to tam vlastně prováděli? Zjistilo se, že v lahvích bylo jen 20 % vína, někdy vůbec žádné. A co tam tedy čínští výrobci nalili? Slazenou vodu, barviva, umělé aroma apod. Některé z těchto látek mohou způsobit bolesti hlavy, srdeční onemocnění a jiné dokonce rakovinu.
zeď

         Top 100 vín podle odborného časopisu Weinwirschaft
         Německý časopis Weinwinrschaft zveřejnil nejlepší vína za rok 2010. Německými vinaři a obchodníky s vínem bylo nominováno 550 vín, z nichž vítěznou stovku vybrali pracovníci redakce. Rozhodně přitom nezapomínali na domácí produkci. Bylo vybráno celkem 40 bílých vín a z nich 23 pocházelo z Německa. Pochopitelně mezi nimi kralovaly ryzlinky. Jako Bílé víno roku byl oceněn Riesling 2009 Weingut van Volxem, Wiltingen (Mosel). Druhý byl Schloss Johannisberger Riesling 2009 Silberlack Erstes Gewächs, Fürst von Metternich-Winneburg'schen Domäne (Rheingau) a třetí Riesling 2009 Deidesheimer Paradiesgarten Dr. Deinhard Kabinett, Weingut Winning (Pfalz). Jako nejlepší německé červené bylo ohodnoceno Blauer Spätburgunder 2008, Weingut Knipser (Pfalz).
deut
(Foto: deutscheweine.de)

         6000 let starý vinařský lis
         Asi nejstarší vinařský lis na světě byl nedávno objeven týmem amerických, arménských a irských archeologů v horách na východě Arménie. Našly se tu i konvice a číše na víno. Předpokládá se, že víno tu bylo vyráběno pro rituální účely související s pohřby.
why
(Foto: whywhywine.ru)

          Vinařství v Argentině
nicanor
          V loňském roce zaznamenala Argentina velké úspěchy v exportu vína. Došlo k jeho nárůstu o 12 % oproti roku 2009. Nejdůležitějším je pro argentinské vinaře trh v USA, kde zaujímají celkově čtvrté místo (za Itálií, Francií a Austrálií). Zatímco hospodářská krize měla negativní dopady na dovoz evropských vín do USA, Argentina se svým Malbecem zde slaví úspěchy. Tato odrůda byla v loňském roce prohlášena za argentinský národní nápoj.
           Argentina je v současné době pátým největším výrobcem vína na světě. V exportu je až na devátém místě, protože tři čtvrtiny vyrobeného zvládnou vypít doma sami.

demon

       Světový trh s vínem
       Organizace International Wine and Spirit Research zveřejnila údaje o světovém trhu s vínem, zejména britském a francouzském. Analyzovali hlavně situaci v roce 2010 a přinesli i prognózy na nejbližší čtyři roky. Podle uvedených údajů se Francie v roce 2010 měla znovu vrátit na první místo na světě ve vinařské produkci. V roce 2009 ji totiž předběhla Itálie, ale do roku 2014 by si už Francie měla prvenství udržet. Zajímavé ale je, že Francouzi sami utratí za víno méně než Britové, kteří v roce 2010 za něho zaplatili 8,64 miliardy liber (průměrná cena láhve je zde něco přes 5 liber). V Anglii je nejoblíbenější bílé víno, stoupá obliba růžového. Poptávka po červeném klesá, což by mělo pokračovat i v dalších letech.
       Nyní se ve světě vyrábí asi 36 miliard lahví ročně, z čehož jde asi čtvrtina na export. V celém světě od roku 1960 spotřeba vína klesá asi o dvě procenta ročně, v posledních letech ale velmi výrazně vzrůstá v Číně. Za posledních pět let se asi zdvojnásobila, přičemž domácí produkce vzrostla asi o 77 %. Pijí tam tedy hlavně své vlastní víno (asi 90 %).
       Předpokládá se, že v nejbližších letech by k zřetelnému nárůstu vinařské produkce mělo dojít v Argentině, Chile a JAR. Nejvíce vína v absolutních číslech by se mělo vypít v USA, i když v přepočtu na hlavu se jedná jen asi o 9 litrů. Zde by ale měla celková spotřeba zaznamenat i největší nárůst. Za USA by v tomto ukazateli měla následovat Čína a Rusko.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy