Vinařské aktuality - prosinec 2010

isab
(Odrůda Isabella, foto ru.wikpedia.org)


Mladá ruská vína
            Že v listopadu proniká na trhy mnoha zemí stále dravěji letošní mladé víno, je známá věc. Pro příklady opravdu není třeba chodit daleko. Tudíž to začali zkoušet i v Rusku. Na konci listopadu se představilo dokonce 73 značek, přičemž nejvíce vín bylo vyrobeno z odrůdy Isabella, další pak z Cabernetu Sauvignon, Saperavi, Chardonnay, Sauvignon aj. Největší úspěch mělo víno s názvem Zlatý liman.
mouton
(foto: telegraph.co.uk)

Další "čínské" víno z Francie
marzen

            Po Chateau Lafite-Rotschild se rozhodli i v Chateau Mouton Rotschild výrazněji zaklepat na brány čínského vinařského trhu pomocí etikety, kterou vytvořil čínský umělec. Je na ní beran mezi dvěma polovinami měsíce. To má symbolizovat roli vína jako prostředníka mezi lidmi obou polokoulí. Poptávka po velkých vínech z Bordeaux v Číně zřetelně roste. To je umožněno výrazným bohatnutím určitých vrstev čínské společnosti.

Výhodné investice do vína
            Porovnání růst cen atraktivního zboží ve světě dokazuje, že nejvýhodnější je investovat do drahých vín. Koncem roku vykazovaly ceny ropy nárůst o 3,3 %, zlata jen 2,2 %, ale drahá vína poskočila dokonce 5 %. Ovlivnily to hodně ceny na momentálně nejzajímavějších vinařských aukcích, konaných v Hong Kongu. Týká se to zejména produkce nejznámějších francouzských vinařství, ponejvíce z Bordeaux, jako je Chateau Lafite-Rotschild, Chateau Mouton Rotschild nebo Chateau Margaux. Jak naznačil předchozí článek, ceny si mohou podobná vinařství dovolit zvyšovat hlavně v Číně, na kterou se také začínají stále více orientovat. V jiných částech světa to ale už tak snadné není.
fonba
(Marc Fonbaustier, foto: news.yahoo.com)

Kterak si konzul pomáhal k dobrým vínům
kagor
          Francouzský generální konzul v Hong Kongu a Macau Marc Fonbaustier se musel vzdát své funkce poté, co byl policií obviněn, že v jednom hongkongském klubu ukradl dvě láhve vína v ceně asi 6500 amerických dolarů. Kamery ho totiž zachytily, když klub spěšně opouštěl, poté co si láhve schoval do aktovky.
raw



Boj proti dovozu vína v Austrálii
            Austrálie patří k významným světovým exportérům vína. Přesto i ona vína dováží, hlavně z Nového Zélandu a Francie. Nejedná se sice o nějak obrovské objemy, přesto se mezi vlivnými osobnostmi australského vinařského světa objevují myšlenky, že by Australané neměli cizí vína pít, ale raději podporovat domácí produkci.





Nárůst vinařské produkce v Moldávii
            Vinařská produkce v Moldávii vzrostla za uplynulý rok asi o 8 %, tedy více, než byl nárůst průmyslové produkce země, ale méně, než celkový objem výroby alkoholických nápojů (10 %).    
  

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy