Vinařské aktuality – listopad 2010

decanter

TOP 10 sladkých vín světa podle Decanteru
            I když hodně vínomilů se dušuje, že rádi pijí jen vína suchá, každý si určitě alespoň občas "zahřeší" i s nějakým tím sladkým. Takto vidí nejlepší sladká vína na světě časopis Decanter:
ryzlink

1. Chateau Bouscasse, Vendemiaire, Pacherenc du Vic-Bilh Moelleux 2005 (Francie, jihozápad)
2. Paul Cluver, Weisser Riesling, Noble Late Harvest 2009 (JAR)
3. Seifried, Sweet Agnes Riesling 2009 (Nový Zéland)
4. Znovín Znojmo, Ryzlink rýnský, ledové víno 2008 (ČR)
5. Donnhoff, Oberhauser Brucke Riesling Eiswein 2008 (SRN, Nahe)
6. Dobogo, Tokaji Aszu 6 Puttonyos 2005 (Maďarsko)
7. Inniskillin, Sparkling Icewine Vidal, Niagara Peninsula 2007 (Kanada, Ontario)
8. Weingut Rabl, Grüner Veltliner Eiswein 2007 (Rakousko, Kamptal)
9. Chateau Doisy-Vedrines, Sauternes 2005 (Francie, Bordeaux)
10. Domaine Joseph Cattin, Gewurtztraminer Vendanges Tardives 2007 (Francie, Alsasko)
doisy


            Potěšit může určitě zařazení moravského znovínského ryzlinku mezi tuto vybranou společnost a to na skvělém čtvrtém místě. Jinak je vidět, že právě tato odrůda se zdá být jednou z nejvhodnějších pro výrobu kvalitních sladkých vín.


Sklizeň révy 2010 v Německu
            Němečtí vinaři letos sklidili nejmenší úrodu za posledních 25 let, přibližně o čtvrtinu méně než v roce 2009. Nejnižší byla v oblastech Hessische Bergstrasse (- 35 %) a Pfalz (- 30 %), relativně nejvíce sklidili ve vinařsky méně známém Sasku (- 12 %). Po kvalitativní stránce panuje ale celkem spokojenost. Asi 25 % sklizených hroznů lze použít na přívlastková vína. Pokud byli vinaři trpěliví, odměnily se jim později zrající odrůdy díky teplému říjnu dobrou kvalitou. Bílá vína roku 2010 budou zřejmě trochu tenčí, ale s výraznou svěží vůní. U červených by se měly podařit hlavně sladší speciality, protože bylo v některých případech dosaženo rekordní cukernatosti. V obchodech se očekává mírný, avšak nikterak radikální růst cen.
kapellen


Německý "Vinař roku"
            Na slavnostním galavečeru v Heilbronnu byli vyhlášeni vítězové německé soutěže Winzer des Jahres 2010. Jimi se stali u nás už poměrně dobře známí Ralph a Gerd Anselmannovi z falckého vinařství Wein- und Sektgut Gebrüder Anselmann z Edesheimu. Stříbrnou medaili dostalo Weingut Andreas Laible z Durbachu v Badensku. Bylo vyhlášeno TOP 100 vinařů a TOP 100 vín, nejlepší kolekce roku a uděleny čestné ceny za nejlepší vína z jednotlivých odrůd. Nejlepší kolekcí bílých suchých vín mělo Weingut Bastianshauer Hof, Sebastian & Ralf Erbeldinger, Bechtheim (Rheinhessen), nejlepší suchá červená Weingut Darting, Bad Dürkheim (Pfalz). Za nejlepší sortiment ryzlinků byl oceněn Weingut Georg Gustav Huff, Nierstein (Rheinhessen), za Spätburgunder Wein- und Sektgut Wilhelmshof, Siebeldingen (Pfalz) a Gewürztraminer Weingut "Altes Schlösschen" Ludwig Schneider, St. Martin (Pfalz).
ansel


Čínský znak na Chateau Lafite
            V Číně je osmička chápána jako symbol přinášející úspěch. Například olympiáda v Pekingu byla z toho důvodu zahájena 8.8. 2008 v 8 hodin večer. Nyní se čínský znak pro číslovku osm objeví na lahvích Chateau Lafite 2008. Je to odraz spolupráce s největší čínskou investiční společností CITIC. Spolu s ní Francouzi pečují o 25 ha vinic v oblasti, která bývá označována jako čínské Bordeaux.
lafite


novello

Mladé víno v Itálii
            Také Itálie má svá mladá "svatomartinská" vína, označovaná jako Novello. Letos jich přichází na trh asi 8 milionů lahví s průměrnou cenou kolem 5 euro. Nejvíce těchto vín se vyrábí v oblasti Veneto, dost jich produkuje také Toskánsko a Sardinie. Celkově je dodává asi 200 výrobců. Tato aromatická vína má v oblibě hlavně mládež. I o nich platí, že je potřeba vypít je co nejdříve.
we

Skandál u Templářů
Společnost Templářské sklepy Čejkovice nemůže doložit původ asi tisíce tun hroznů. Ty ji dodala firma BJ Vitis, která není pěstitelem hroznů a dováží je hlavně z Maďarska a Moldávie. "Templáři" je zřejmě přidali k jiným hroznům známého původu a vyrobili z nich vína, která pak prezentovali, jako by všechny hrozny pocházely od nás. Proto vydala Státní zemědělská a potravinářská inspekce zákaz prodeje vín ročníku 2009 z odrůd Rulandské modré, Modrý Portugal Muškát moravský, Sauvignon, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Ryzlink vlašský, Rulandské šedé a Irsai Oliver. Ředitel Templářských sklepů Pavel Pastorek ale tvrdí, že mají ale na všechny hrozny potřebné doklady a že kauza je součástí konkurenčního boje. Nemůžu si odpustit jeden komentář, který jsem našel na diskusi na seznamu cz. Pan Karel Čaník na tuto informaci reagoval: "Piju jedině víno Temlářů z Čejkovic, je nejlepší a má pěkný obal". Tak co se vzrušovat!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy