Ochutnávka rakouských vín

s

           11.11., v den, kdy spousta vínomilů vychutnávala první letošní mladá svatomartinská vína, vyrazil jsem na ochutnávku rakouských vín, kterou pořádala firma Stabrix v restauraci U Hrbaté kozy v Pardubicích. Po příchodu do restaurace jsem byl trochu překvapený. Uviděl jsem totiž známého, který je z úplně jiného města. Je to ale velký fanda rakouských vín, který o nich pod pseudonymem Mara rád píše. Takže to zase až tak velké překvapení nebylo. Pochopitelně jsme se usadili spolu a dělili se o dojmy.
aigner, mara

            Na úvod jen stručně o rakouském vinařství. Na to, že je Rakousko náš soused a vyrábějí se zde velmi dobrá vína, nejsou láhve s typickou rakouskou vlaječkou na hrdle u nás nijak moc známé. V současnosti má země asi 51 000 ha vinic. Ty se nacházejí ve čtyřech vinařských regionech, které se dále dělí do 16 oblastí. Pěstují se převážně bílé odrůdy (70 %). Schváleno jich je 22 a jsou to většinou běžně známé odrůdy jako Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Chardonnay atd. Z u nás méně známých je to Gelber Muskateller nebo Zierfandler. Podíl modrých odrůd v posledních letech roste. Většinu zde pěstovaných opět dobře známe. Jsou to například Zweigeltrebe, Modrý Portugal, Frankovka, Svatovavřinecké, Rulandské modré apod. Mezi 13 schválenými je ale třeba i Blauer Wildbacher. Rakouská vinařství patří v průměru spíše k těm menším. Zaměřují se na vysoce kvalitní produkci a jsou i exportně úspěšná. Kvalitativní kategorie vín jsou velmi podobné těm našim. Trochu jinak než u nás se zde ale třeba posuzují vína suchá, která mohou mít až 9 gramů zbytkového cukru, pokud není obsah kyselin nižší o více než 2 gramy.
vína

            A teď už k vlastní ochutnávce. Ochutnali jsme 11 vzorků z 9 vinařství. Ani my jsme úplně neunikli mladým vínům, které ale ani já ani Mara moc nemusíme. To byl ale naštěstí případ jen prvního vzorku. Předem ještě musím uvést jeden nedostatek ochutnávky. V restauraci bylo poměrně slabé osvětlení, takže barvy jsme mohli jen velmi přibližně odhadovat, u bílých se prostě až na jedno všechna jevila hodně světlá. Nedostatek světla ovlivnil i kvalitu mých doprovodných fotografií.Vína byla dobře seřazena ve vzestupné řadě podle kvality, nejprve bílá, pak červená. Na závěr pak sladká tečka. Názvy odrůd budu uvádět tak jak byly i na degustačním listě, tedy většinou v češtině.
young

Young 2010 - Weingut Steininger, Langenlois, Kamptal. Toto vinařství patří k předním producentům sektů. Mladé víno bylo kupáží Grüner Veltliner (70 %), Muskateller a Sauvignon blanc. Obsah alkoholu 11,5 %, 6 g zbytkového cukru a 7 g kyselin. Světlinká barva, lehké perlení. V lehké květinově-ovocné vůni byl náznak černého rybízu ale také kvasnic. Chuť poněkud svíravá, dochuť krátká. Tohle víno se nám příliš nelíbilo, dal jsem 5 bodů z deseti možných.

Ryzlink vlašský 2009 -Weingut Wimmer, Poysdorf, Weinviertel. Obsah alkoholu 13 %, 3,8 g zbytkového cukru. Světlinká barva, nižší viskozita, poměrně slabá nevýrazná ovocná vůně. V chuti výraznější kyseliny, dochuť kratší. Ani tohle víno nás příliš neoslovilo, naštěstí pak už se to zřetelně zlepšovalo. Ještě 5,5 bodu.

Veltlínské zelené Sonnleiten 2009 - Weinhof Luckner, Falkenstein, Weinviertel. Obsah alkoholu 12,5 %, 5,1 g zbytkového cukru. Opět světlinká barva, ostatně pro rakouská vína dost typická, viskozita vyšší. Vůně kyselejšího ovoce, nejspíše zelených jablek. Lehčí, živé, kořenité, typicky pepřové se středně dlouhou dochutí. Tentokrát poctivých 6 bodů, následovalo další zřetelné zlepšení.


Veltlínské zelené Franz 2009 DAC - Weingut Hirtl, Poysdorf, Weinviertel. Víno získalo letos stříbrnou medaili na Pardubickém festivalu vína. Obsah alkoholu 12,5 %, 5,7 g zbytkového cukru. Světlá barva, vysoká viskozita. Výraznější ovocná vůně broskví a hrušek. V těle plné, s harmonickou jemně kořenitou chutí a středně dlouhou dochutí. Jasný skok nahoru, 7,5 bodu.

Sauvignon blanc 2008 - G. & R. Nastl, Langenlois, Kamptal. Obsah alkoholu 12,5 %, 2,1 g zbytkového cukru. Světlá barva, vysoká viskozita. Pro sauvignon netypická, málo výrazná, spíše zeleninová vůně. V chuti ovšem bylo výrazně lepší. Plné kořenité víno se středně dlouhou dochutí. Oproti předchozímu vínu sice malinký krok níže, ale ne o mnoho, takových lepších 7 bodů.

Ryzlink rýnský Steinmassl 2009 DAC - Winzerhof Sax, Langenlois, Kamptal. Obsah alkoholu 13 %, 6,3 g zbytkového cukru, 7,4 g kyselin. Světlejší barva, vysoká viskozita. Intenzivní vůně broskví, pod nimiž ale bylo cosi, co nejvíce připomínalo nové pneumatiky. Přitom to ale vůbec nepůsobilo špatně. Víno plné, extraktivní, s bohatou chutí broskví a nektarinek a delší dochutí. Nejlepší vzorek večera, 8,5 bodu.

Chardonnay Kremser Kerschbaum 2008 - Weingut Türk, Stratzing, Kremstal. Také toto víno získalo stříbrnou medaili na Pardubickém festivalu. Obsah alkoholu 12,8 %, 5,2 g zbytkového cukru. Světlejší barva, viskozita vysoká. Těžká vůně tropického ovoce a medu. Víno velmi plné, bohaté, s trochu výraznějšími kyselinkami a delší dochutí. Další velmi pěkný vzorek, tentokrát 7,5 bodu.
vína
Blauer Portugieser 2007 - Weinbau Woditschka, Weinviertel. Obsah alkoholu 13 %, 3,8 g zbytkového cukru. Granátová barva, vysoká viskozita. Intenzivní příjemná vůně brusinek a malin. V těle středně plné, třísloviny méně výrazné. Dochuť krátká. Po velmi pěkných bílých vínech představovalo první červené jasný pokles. Nebylo sice špatné, určitě by se hodilo na příjemné běžné pití, bylo však přece jen trochu fádní, jednodušší. Dal jsem 6,5 bodu.

Zweigelt Rosenberg 2008 - Weinhof Luckner, Falkenstein, Weinviertel. Obsah alkoholu 13,5 %, 2,7 g zbytkového cukru. Barva tmavšího rubínu, viskozita vysoká. Vůně méně výrazná, náznak švestek a třešní. Středně plné tělo, ve velmi pikantní chuti jsem cítil ostružiny a švestky. Dochuť kratší a ž střední. Toto červené se mi líbilo už více, 7 bodů.

Merlot Exklusiv 2008 - Weingut Hirtl, Poysdorf, Weinviertel. Obsah alkoholu 13 %, 2,9 g zbytkového cukru. Barva tmavšího rubínu, vyšší viskozita. Středně intenzivní bohatá lákavá vůně tmavého ovoce. V těle středně plné, s jemnými tříslovinami a příjemnou ovocnou chutí višní. Dochuť středně dlouhá. Dostalo 7,5 bodu.

Roter Veltliner 2007 Beerenauslese (výběr z bobulí) - Weingut Setzer, Hohenwarth, Weinviertel. Obsah alkoholu 11,5 %, 96 (!) g zbytkového cukru, 9 g kyselin. Sladké víno z u nás málo známé odrůdy bylo závěrečnou tečkou. Jantarová barva, velmi vysoká viskozita. Těžká medová vůně, opravdu plné, bohatá chuť kandovaného ovoce, delší dochuť. Velmi pěkný závěr, 8 bodů.
sál


            Porovnávat jednotlivá vinařství po 1-2 vzorcích vůbec nejde, u dvou vín od Hirtla se mi ale zdál velmi dobrý poměr mezi kvalitou a cenou. Celkově se nám vína dost líbila, zejména bílá. Ochutnávka neměla nějakého přednášejícího, který by hostům o vínech a regionech povyprávěl něco bližšího, ale při tom množství vinařství a oblastí by to bylo asi docela komplikované. Zástupci společnosti Stabrix to ale pojali trochu jinak. Neomezili se jen na pouhé nalévání jednotlivých vzorků, ale u stolů vždy chvíli pobyli, něco k vzorkům uvedli, poptali se, jak to chutná. My měli velkou výhodu, protože si nás vzal na starost velmi hezky česky mluvící Rakušan, pan Aigner, protože věděl, že máme o vína hlubší zájem. Strávil u našeho stolu velkou část večera, o vínech toho věděl dost, hezky jsem si popovídali. Celkově se mi takové spíše rodinné pojetí líbilo, bylo to zase trochu něco jiného, odcházel jsem spokojený.









Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy