Zajímavosti z dějin sexuality. 3. Helénistické říše a starověký Řím do pádu republiky

           
milenci



           Poměry v Makedonii a dalších helénistických říších byly asi dosti podobné těm v Řecku. Filip II. Makedonský, otec slavného Alexandra byl zavražděn na veřejnosti. Co bylo v pozadí vraždy, o tom panují dohady. Mohla za tím být Alexandrova matka Olympias, žárlící na Filipa jeho druhou manželku Kleopatru, ale spekuluje se, že Filipův vrah mohl být samotným Filipem znásilněn. Sám Alexandr byl nepochybně bisexuál. Poměrně dlouho se o ženy nezajímal, až po bitvě u Issu měl se vznešenou zajatkyní Barsinoé syna Hérakla. O něco později se oženil s dcerou předního velmože ze Sogdiany Roxanou. S ní měl syna Alexandra. Nakonec si ještě vzal dvě perské princezny, s nimiž ale děti neměl. Jeho skutečnou láskou byl ale Héfaistion. Po jeho smrti Alexandr doslova šílel žalem, nechal ho prohlásit za boha a postavil mu obrovskou hrobku ze zlata.
alexandr
   
niké

          I mezi makedonskou elitou hrály významnou roli hetéry. Slavná athénská hetéra a milenka Alexandrova vojevůdce Ptolemaia Thais byla údajně iniciátorkou vypálení perského královského paláce v Persepoli, když v opilosti vyzvala vojáky k pomstě za perské vypálení Athén. Nakonec ale udělala velmi pěknou kariéru, když si ji Ptolemaios vzal za manželku a společně se stali zakladateli egyptské královské dynastie Ptolemaiovců. Již jsem zmínil zajímavý fakt, že poslední představitelka tohoto rodu Kleopatra byla v 17 letech provdána za svého desetiletého bratra Ptolemaia XIII.
         Sexuální život ve starém Římě byl asi dosti uvolněný. S pohlavním životem se začínalo ještě před vstupem do manželství. Dívky asi ve 12 letech, chlapci ve 14. To bylo asi i v zájmu státu, který potřeboval hodně dětí - budoucích vojáků. Postavení žen bylo výrazně lepší, než třeba v Athénách. Mohly například žádat o rozvod. Mnohé z nich výrazně ovlivňovaly politiku. Přesto existovaly určité hranice. Například adopci mohl provést pouze muž, žena ne. V nejstarších dobách byl muž, jakožto otec rodiny prakticky neomezeným pánem nad životem a smrtí všech členů a poměry celkově poměrně přísné. Později ale se manžel musel o důležitých rozhodnutích radit s dalšími členy rodiny a poměry se postupně uvolňovaly. Soudci nedělali velké problémy s rozvodem, nakonec stačilo pouhé prohlášení jednoho z manželů. Celkem běžné bylo i přenechání manželky dobrému příteli. Znásilnění bylo ale závažným zločinem. Dokonce i pád království je dáván do souvislosti se znásilněním ctnostné Lucretie.
afrodité

            Ze svých nejstarších dějin sami Římané zaznamenali podivnou sexuální aféru, která na ně nevrhá příliš dobré světlo. Na oslavě, na níž pozvali své sousedy Sabiny, unesli Římané, kteří měli žen údajně málo, sabinské ženy. To vyvolalo válku. V rozhodující moment se mezi bojující vrhly Sabinky, které se mezitím chtě nechtě staly manželkami Římanů, a přesvědčily obě strany o nutnosti smíru.
            V Římě xistovala řada veřejných domů, a to pro muže i pro ženy. Prostitutka byla označována jako lupa (vlčice) a své zaměstnání vykonávala v lupanáru (roklině vlčic). Známé osobnosti, jako například řečník Cicero nebo filosof Seneca prostituci schvalovali. Tvrdili, že se jedná o instituci, chránící manželství, protože muži tolik neusilují o svádění cizích manželek. Obchod se ženami jen kvetl. Každý majetnější Říman vlastnil otrokyně. Jejich cena se pohybovala mezi 200 - 500 denáry, pokud se jednalo o krasavici, vyšplhala se až k 1 000. Pro srovnání: kráva stála asi 200 denárů.
            A jak na tom byly se sexem slavní Římané? Podobně jako v Řecku i zde byla úplně běžná bisexualita. Gaius Julius Caesar byl určitě bisexuál s mimořádným apetitem. Sami jeho vojáci o něm říkali, že je manželkou všech mužů a manželem všech žen. Sex navíc ve svých počátcích zřejmě využíval i pro svůj karierní růst. Z jeho milenců je známý Nikomédes III. z Bithýnie, milenkami byly vedle egyptské Kleopatry také manželky jeho kolegů z I. triumvirátu Crassa a Pompeia, dále třeba matka a sestra jednoho z jeho pozdějších vrahů Bruta. Traduje se dokonce, že Bruta k vraždě silně podněcovala jeho manželka Porcie, se kterou se Caesar pro změnu odmítl vyspat.
váza

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy