Víno a zdraví 3. Novinky

čer1

Pít či nepít?
             Jednou z častých otázek je, zda abstinenti žijí déle než ti, kteří holdují alkoholu. Nově zveřejněný materiál v časopise Alcoholism: Clinical and Experimental Research vycházející z výsledků Research Society on Alcoholism a International Society for Biomedical Research on Alcoholism upozorňuje na to, že úplná abstinence zvyšuje riziko smrti. Je potvrzeno, že umírněné denní požívání menších dávek alkoholu skutečně snižuje úmrtnost. Za optimální dávku se považuje (v závislosti na pohlaví a váze) přibližně 120 ml vína, 300ml piva nebo 50 ml tvrdého alkoholu. Nejpříznivější účinky má přitom červené víno díky vysoké koncentraci anrioxidantů, chránících srdečně-cévní soustavu. Mírná konzumace také činí lidi více komunikativními, odstraňuje různé psychické bariéry. To je velmi důležité, protože lidé, žijící v izolaci mají skutečně více zdravotních problémů, často trpí různými depresemi. Naopak alkohol podporuje větší sociální aktivitu, pomáhá navazovat kontakty a přátelství, což je pro udržení psychického zdraví nezbytné.
            Proč umírají abstinenti dříve? Některé příčiny jsou zřejmé u určitých skupin lidí. Část z nich například pochází z nejchudších vrstev, pro které je alkohol, zejména ten kvalitnější, méně dostupný. Tato skupina je vystavena obrovskému stresu ve spojitosti se zajišťováním obživy pro sebe a své děti. Jinou skupinou jsou lidé, kteří dříve pili alkohol v nadměrném množství a tím si vážně poškodili zdraví. Jen kvůli tomu přestali úplně pít, už rozvinutých onemocnění se tím ale nezbavili. Ať už ale byly důvody k abstinenci jakékoliv, potvrdil dvacetiletý výzkum texaské univerzity v Austinu, že úplní abstinenti umírají nejdříve. Až po nich jsou to lidé s nemírnou konzumací. Nejlépe jsou na tom umírnění konzumenti. Tým autorů vedený Charlesem Holahanem ale zároveň varuje před nemírným pitím, protože to skutečně způsobuje celou řadu vážných onemocnění. Takže ideální je prostě zlatá střední cesta.

čer3

Červené víno pomáhá v boji se zubním kazem
            Italští vědci z univerzity v Pavii tvrdí, že pravidelná, nejlépe každodenní konzumace červeného vína pomáhá udržovat náš chrup v dobrém stavu a zajistí nám tak okouzlující úsměv. Tajemství je v ukryté v chemickém složení vína, jehož některé substance omezují rozvoj bakterie Streptococcus mutans a hlavně ji znemožňují přichytit se na zubech a tím způsobit zubní kaz. Tato bakterie totiž mění sacharozu na kyselinu mléčnou a vytváří tak v ústech kyselé prostředí, způsobující demineralizaci zubů. Výsledkem výzkumu by mělo být vytvoření revolučního léku, chránícího a zpevňujícího zuby.
čer2

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy