Vinařské aktuality - říjen 2010

hrozen

Další novinky z čínského vinařství
          Čína se stala osmým největším trhem vína na světě. V roce 2009 bylo v zemi vyprodukováno 960 000 tun hroznů, o 28 % více než v roce předchozím. Vinařská produkce už sedmý rok po sobě výrazně roste, průměrně o 19 % ročně. Plochy vinic se stále zvětšují. V zemi působí asi 400 - 500 vinařských podniků, odhaduje se ale, že za 50 let jich bude desetkrát tolik. V té době by už Čína měla patřit mezi přední vinařské velmoci. Zřetelná je v poslední době vzrůstající orientace na kvalitu produkce, vinaři napodobují hlavně francouzské vzory. Rostoucí trendy jsou zřejmé i u vinařské turistiky, přibývá exkurzí, degustací apod. Přitom jsou ale možnosti na domácím trhu stále obrovské, protože víno zatím pijí spíše bohatší Číňané, žijící ve velkých městech.

sklenka

Antioxidanty ve víně
            Už dlouho se hovoří o prospěšnosti pití vína a v této souvislosti jsou často zmiňovány antioxidanty v něm obsažené. Ve Švýcarsku teď vyvinuli malý přístroj o velikosti krabičky od sirek, který je schopen množství antioxidantů změřit. Stačí k tomu jen kapka vína. Švýcarští vědci předpokládají, že lidé budou k tomuto ukazateli přihlížet spolu s chutí a vůní a podle toho vína pak nakupovat. První výzkumy ukazují, že k nejprospěšnějším patří vína vyrobená z odrůdy Pinot noir.

pinot

155. výročí klasifikace vín
            Před 155 lety v roce 1855 vznikla slavná klasifikace vín z francouzského Médocu. Ta byla vytvořena kvůli výstavě nejlepších vín z oblasti Bordeaux, součásti velkého veletrhu, který organizoval císař Napoleon III. s cílem ukázat nejlepší zemědělskou produkci Francie. Klasifikaci provedli pracovníci obchodně-průmyslové komory, kteří ale využili neoficiální hodnocení, utvářející se již po staletí a které do značné míry vycházelo ze stávajících cen. Do dnešních časů má tato klasifikaci silný vliv na trh.

shiraz

Australská senzace
            Nedávno se na trhu objevilo nové víno z Barossa Valley, které se stalo nejdražším australským vínem. Pochází od firmy Torbreck, jmenuje se The Laird Shiraz 2005 a má vysoký obsah alkoholu 15,5 %. Jedna láhev stojí 700 australských dolarů. Samotným Australanům se to ale zdá příliš, protože existují prestižní domácí vína za výrazně nižší ceny.

madeira

Madeira z Ruska
            Ruská firma Kubaň-víno začala na trh dodávat víno Chateau Tamagne Reserve 2001 s označením Madeira Kubaňská. Zrálo v dubových sudech, má jantarovou barvu a vůni mandlí a ořechů. Objem produkce je velmi malý - jen 5 000 litrů ročně. Mělo by se jednat o drahou specialitu pro znalce.
           
barik

Další informace o "nemocných" sudech
            Nedávno jsem psal o korkové vadě, která byla zjištěna u menší části sudů z francouzského dubu. Nově se ukázalo, že pracovník Laboratoire Excell, který s informacemi přišel, je zároveň konzultantem firmy Amorim, která je největším producentem korkových zátek na světě. To samozřejmě vrhá na celou věc jiné světlo, protože by za tím vším mohla být snaha výrobců zátek přenést část viny na výrobce sudů a tím i rozdělit nespokojenost zákazníků na více viníků. Proti původu vady v sudech hovoří i to, že by se pak musela projevovat i u vín, uzavřených jinými druhy uzávěrů, což se ale nepotvrzuje.
wine

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy