Ochutnávka vín z Nového světa v Globusu

globus

            Jít na ochutnávku do Globusu? A navíc na vína z Nového světa? Možná některý ortodoxní vínomil ohrne nos. I já si koneckonců asi raději pochutnám na dobrém bílém víně z Moravy, ale také rád poznávám něco nového. Ostatně úplná novinka to pro mě nebyla. Byl jsem na podobné akci už jednou asi před rokem a odcházel jsem spokojený. Vypravil jsem se tedy podruhé na ochutnávku do pardubického Globusu a byl zvědav, jestli to tehdy nebyla jen výjimka potvrzující pravidlo. Zřejmě nebyla.
            Prezentována byla vína, která do ČR dováží společnost Vinicola. Ta vozí vína z mnoha zemí, ale nejvíce je zaměřena na Nový svět, speciálně pak na Chile a Argentinu. My jsme mohli ochutnat dvanáct vzorků, pět z Chile, čtyři z Argentiny, dva z Austrálie a jeden z JAR. Představovány byly i různé řady jednotlivých vinařství. Celkově se jednalo o lepší horizont marketových vín, většinou se cenově pohybovala nad 200,-, nejdražší láhev byla za 340,-. Přednášeli zástupci společnosti, pánové Procházka a Martínek. Jejich výklad byl zajímavý, nekázali jen nějakou vyčtenou teorii, oba některá vinařství v zámoří osobně navštívili.
nicanor

Torrontes / Chardonnay 2009 - Nieto Senetiner, Mendoza, Argentina, základní řada Novel. Argentina má momentálně asi 400 tis. ha vinic a je asi na 4.-5. místě na světě ve vinařské produkci. Torrontes, tvořící 60 % kupáže, je nejrozšířenější bílou odrůdou v zemi. Vinařství Nieto Senetiner bylo založeno koncem 19. století italským emigrantem. Obsah alkoholu 13 %. Zlatavá barva, viskozita nízká. Vůně střední intenzity, hlavně muškátové tóny a náznak citrusů. Tělo méně plné, v chuti trochu ostřejší, dochuť krátká. Víno určené spíše k nenáročnému letnímu pití, mělo by se poměrně brzy vypít. Dávám 5,5 bodu z deseti možných.
Chardonnay 2009 Reserva - Viña Tarapacá, Chile. V Chile se pěstují hlavně modré odrůdy, z bílých je nejrozšířenější právě Chardonnay. Víno se vyrábí asi z 65 % sklizených hroznů, podstatná část se ale vyveze, protože sami Chilané, na rozdíl od Argentinců, příliš víno nepijí. Víno zrálo 7 měsíců v barikových sudech. Obsah alkoholu 14 %. Barva zlatavá, viskozita vysoká. Vůně těžká, krémová, cítím vanilku a banány. V těle středně plné, lahodná chuť banánů a smetany, středně dlouhá dochuť. Pěkné víno, které může ještě několik let ležet v archivu, dávám takových lepších 7 bodů.
Chardonnay / Viognier 2007 - Nieto Senetiner, Argentina. Řada Don Nicanor, nejdražší víno ochutnávky. Vinohrady tohoto vinařství jsou uměle zavlažované a nacházejí se nadmořské výšce 700 metrů. Víno zrálo šest měsíců v barikových sudech a je tvořeno 60 % Chardonnay a 40 % Viognier. Obsah alkoholu 14%, zlatožlutá barva, vysoká viskozita. Vůně intenzivní, těžká, částečně podobná předchozímu vínu, barik je ještě zřetelnější. Cítím banány, meruňky a navíc ještě nějaké byliny. V těle plné, chuť velmi bohatá s vanilkovými tóny, dochuť dlouhá. Nejlepší z nabízených bílých, hodnotím 8 body.
Rose Organic 2007 - Salena, Austrálie. Salena je mladé rodinné vinařství z oblasti Riverland, které ale za poměrně krátkou dobu existence stačilo získat mnohá ocenění na vinařských soutěžích. Obsah alkoholu na rosé nezvykle vysoký - 13,5 %. Víno zrálo v nerezových tancích. Světlejší barva krve s nádechem do rezava, vyšší viskozita. Středně intenzivní vůně zahradního ovoce, hlavně jahod a malin. V těle středně plné, chuť na mě působila trochu divně. Taková podivná směs sladkého a nahořklého. Dochuť krátká. Trochu neobvyklé růžové víno, které není určené na delší archivaci. Mě moc neoslovilo, hodnotím jako nejslabší z ochutnávky - 5 bodů.
CS

Cabernet / Syrah 2009 - Nieto Senetiner, Argentina, řada Novel. Obě odrůdy byly v kupáži použity v poměru 50 : 50. Obsah alkoholu 13 %. Barva velmi tmavá, višňová, viskozita vysoká. Středně intenzivní, těžká vůně tmavého ovoce, zejména borůvek a černého rybízu.. V těle spíše méně plné. Chuť hodně kořenitá, opět je zde tmavé ovoce, hlavně borůvky. Dochuť krátká. Dostalo 6 bodů.
Cabernet / Merlot 2009 - Viña Tarapacá, Maipo Valley, Chile. Základní řada Varietal. Vinařství existuje už od konce 19. století, ale velký rozvoj zaznamenalo až na konci století 20., kdy ho koupil velký dřevařský koncern a spolu s ním i rozsáhlé pozemky s vinicemi. Poměr odrůd v kupáži byl 60 % Cabernetu Sauvignon a 40 % Merlotu. Obsah alkoholu 14 %. Velmi tmavá barva s nádechem do filalova, velmi vysoká viskozita. Intenzivnější vůně černého rybízu a švestek. Tělo středně plné, trochu výraznější ale příjemné třísloviny. Celkově trochu těžší s delší dochutí. Trochu slabších 7 bodů.
Carmenére 2009 Viña Tarapacá, Chile, řada Varietal. Tuto původně francouzskou odrůdu v Evropě skoro zlikvidoval révokaz, Chile ale nebylo touto pohromou postiženo. Jméno Carmenére tu ale vlastně dlouho nikdo neznal. Vína z této odrůdy byla běžně prodávána jako Merlot a dokonce se myslelo, že jde vlastně o nejlepší chilský Merlot. Až známý kalifornský vinař Robert Mondavi odhalil ve druhé polovině 20. století, že se jedná o polozapomenuté Carmenére. Chilské vinařské podniky na to zpočátku reagovaly hodně podrážděně, dokonce se chtěly soudit, brzy ale pochopily, že jde vlastně o reklamní a obchodní výhodu a Carmenére se brzy stalo jakýmsi rodinným stříbrem. U tohoto konkrétního vína byla sklizeň 13,5 tuny z hektaru. V archivu může ležet 3-4 roky. Obsah alkoholu 14 %. Mimořádně tmavá barva, skoro až do černa, viskozita velmi vysoká. Intenzivnější vůně třešní a višní. V těle plnější, hodně kořenité, těžší, s příjemnými tříslovinami a delší dochutí. Vína z této řady stojí obvykle kolem 200,-, ale v akcích se dají sehnat i za polovinu. V tom případě jde o dobrou koupi. Dávám tentokrát lepších 7 bodů.
Cabernet Sauvignon Organic 2006 - Salena, Austrálie. Řada Organic zde konkrétně znamená, že ve vinici nebyly tři roky použity fungicidy a pesticidy. Obsah alkoholu 14 %. Barva tmavě granátová, vysoká viskozita. Středně intenzivní odrůdová vůně, černý rybíz. Harmonické, plné, dobře vyzrálé víno s ovocnou chutí, ve které opět dominuje černý rybíz, možná spíše v džemové podobě. Ve sklence zůstal velký sediment. Snad jen dochuť by mohla být trochu delší. Přesto se mi velmi líbilo a dávám 7,5 bodu.
tarapaca

Pinotage / Shiraz 2007 - Leopard´s Leap, JAR. Tak jako mají v Chile Carmenére, je v JAR mimořádně ceněna Pinotage, vzniklá křížením Cinsaul a Pinot noir. Nejdražší z ochutnávaných červených. Obsah alkoholu 13,5 %, barva tmavého granátu, viskozita střední až vyšší. Vůně lehčí, méně výrazná, ovocná. Středně plné tělo, harmonická ovocná chuť, dochuť kratší až střední. Ocenil jsem 7 body.
Malbec 2008 - Michel Torino, Argentina, řada Don David. Do třetice rodinné stříbro, tentokrát argentinské - odrůda Malbec. Víno zrálo 10 měsíců v barikových sudech. Obsah alkoholu 14 %. Tmavofilalová barva, vysoká viskozita. Intenzivnější vůně rybízu, ostružin, ale také růže. V těle plnější, chuť ovocná, výraznější třísloviny, středně dlouhá dochuť. Znovu 7 bodů.
Merlot 2006 Gran Reserva - Luis Felipe Edwards, Chile. Vinařství působí od roku 1976 v údolí Colchagua. Zdejší příznivé klima umožňuje, že ve vinicích jsou pesticidy a fungicidy uplatňovány jen minimálně. Jedná se o rodinnou firmu, která je momentálně asi na jedenáctém místě mezi chilskými producenty. Víno zrálo 12 měsíců v barikových sudech, sklízelo se 9 tun z hektaru. Obsah alkoholu 14 %. Barva tmavého rubínu, viskozita velmi vysoká. Vůně intenzivnější, velmi lákavá, švestková, kořenitá. V těle plné. Bohatá chuť se zřetelnými, ale přitom jemnými tříslovinami. Dlouhá dochuť. Oceňuji 8 body.
Cabernet Sauvignon 2006 Gran Reserva - Luis Felipe Edwards, Chile. Víno zrálo 12 měsíců ve francouzském dubu. Obsah alkoholu 14 %. Barva na pomezí rubínu a granátu s narezlým nádechem. Viskozita vyšší. Překvapivě spíše méně intenzivní vůně. Odrůdová černorybízová, kouř, ale i trocha mandlí. V těle středně plné. Velmi příjemná a bohatá chuť, hodně kořenitá s tóny vanilky. Dochuť středně dlouhá. Závěrečné víno bylo pro mě zároveň tím nejlepším, i když jen těsně před tím předcházejícím a nejlepším bílým. Co se ale týče poměru mezi kvalitou a cenou, pak dopadlo ještě lépe, protože bylo z tří zmíněných dokonce nejlevnější. Celkově lepších 8 bodů.
            Večer mohu hodnotit jako po všech stránkách vydařený, v podstatě nemám, co bych vytknul. Vína byla pěkná, přednáška zajímavá, občerstvení velmi dobré a bylo ho tolik, že se to nedalo ani sníst. Hosté mohli vyhrát i některá z prezentovaných vín, což jsem také využil. Jediné, co mi vadilo, byl smutný fakt, že pár hostů se přišlo spíše celkem levně napít, vyprávění přednášejících je tolik nezajímalo a raději si cosi povídali sami. To se ale, bohužel, děje i ochutnávkách v prostředí mnohem noblesnějším. Vina pořadatelů to rozhodně není. Tudíž, bude-li se něco podobného opět konat, klidně půjdu zase.
           Celkově není možné prezentovaná vinařství nějak objektivně srovnávat, protože třeba Tarapacá byla zastoupena jen základní řadou, u L. F. Edwards tomu zase bylo naopak. Každé však mělo alespoň jedno velmi pěkné víno. Nabídka červených byla logicky bohatší, protože se v Chile a v Argentině, odkud většina vín pocházela, pěstuje modrých hroznů mnohem více než bílých.



           
      

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy