Vinařské aktuality - září 2010

vinice

Počátek sklizně v Champagne
            13.9. byla v Champagne oficiálně zahájena sklizeň hroznů. Na pomoc místním vinařům přijelo jako obvykle velké množství sezónních pracovníků. Pro letošní rok povolila místní vinařská komise určité zvýšení množství sklizených hroznů z hektaru. Je to 10,5 tun z hektaru oproti loňským 9,7 t. Protože skutečná průměrná úroda se pohybuje kolem 14 tun, je možné pečlivě vybírat ty nejlepší hrozny.
            Co se týče očekávané kvality, tu sice asi mírně snížilo nepříznivé počasí v srpnu, ale i tak se čeká slibný vysoce kvalitní ročník.

sudy

Francouzský dub kazí víno?
            Korková vada, známý postrach vinařů, nemusí mít původ v korku, ale v sudu! To je výsledek výzkumu některých francouzských laboratoří, např. Laboratoire Excell. Bylo zjištěno, že ve dřevě z něhož se sudy vyrábějí, jsou stopy trichloranisolu (TCA), odpovědného za tuto vadu. Nepovedlo se ale zjistit, jak se do sudů dostal. Předpokládá se, že k tomu mohlo dojít při sušení dřeva. Asociace francouzských výrobců sudů (Tonneliers de France) ale tvrdí, že takových infikovaných sudů mohlo být vyrobeno jen asi 100 z 500 000.

sud

Nutné změny na italských vinicích
            Jeden z předních italských vinařů, markýz Antinori tvrdí, že asi třetinu všech italských keřů révy vinné je třeba vyklučit a nahradit novými, perspektivnějšími odrůdami. Podle něho vína vyráběná z těch stávajících přestávají být na světovém trhu konkurenceschopná a hrozí proto krach. Problémy jsou největší v centrální části země, kde vinaři dosud hodně preferují odrůdu Trebbiano, která ale rychle ztrácí oblibu. Na Sicílii a v jižní části poloostrova je zase největší chybou důraz na kvantitu, nikoliv na kvalitu. Problémem je i to, že tisíce hektarů vinic patří drobným rolníkům, kteří nemají prostředky a často ani chuť na změny a modernizaci.

vn

Automaty na víno
            Že se dá koupit v automatu káva, limonáda nebo i mléko, to je běžné, ale víno? Ano, dá. A dokonce ve Francii! Ve zdejších supermarketech se objevily velké automaty na 500 -1 000 litrů vína, které trochu připomínají benzinové pumpy. Na výběr je jednoduše bílé, červené a růžové. Zákazník si prostě načepuje a u kasy zaplatí. Jako na benzince. I displej je podobný. Výrobci ušetří za balení a dopravu, výsledkem je víno, které stojí asi 1,45 euro za litr.

displej

Úspěch Izraelců v Decanter World Wine Awards 2010
            Začátkem září byly v Londýně zveřejněny výsledky Decanter World Wine Awards 2010, soutěže, které bývá přirovnávána k vinařskému Oscaru. Letos se soutěže účastnilo skoro 11 tisíc značek vín ze 43 zemí. Porotci jsou profesionálové z celého světa, degustují formou slepé degustaci, kdy znají jen odrůdu, region a cenovou kategorii. Oceňuje se nejen vůně a chuť, ale i poměr mezi kvalitou a cenou. Velkým překvapením byl vítězství suchého červeného izraelského vína Kayoumi Single Vineyard Shiraz 2008 z vinařství Carmel, které patřilo do kategorie dražších vín nad 10 liber za láhev. Jeho vinařstvím doporučovaná cena je však 34 liber.

sy

Chutě britských konzumentů vína
            Síť supermarketů Morrisons, která prodává po celé Velké Británii denně tisíce lahví vína shromáždila za poslední roky dost materiálů o tom, jakým vínům dávají jejich zákazníci přednost. Zjistili například určité rozdíly mezi preferencemi Skotů a Angličanů. Skotové mají rádi těžší červená vína z odrůd Malbec a Cabernet Sauvignon. Také Angličani ze severozápadu mají rádi Malbec a ještě raději si dají bílé Chardonnnay. Ti z jihozápadu preferují spíše lehčí vína, vyhovuje jim třeba bílé Pinot Grigio z Itálie. No a okolí Londýna má nejraději vína z Burgundska z odrůdy Pinot noir. Experti předpokládají, že tyto odlišnosti jsou dány hlavně klimatem. Skotům chybí slunce, proto je láká Cabernet Sauvignon, nejlépe z hodně vysokým obsahem alkoholu.

vine

Trochu drahé víno
            Jihoafrické vinařství Kanonkop patří k těm opravdu luxusním. Už druhý rok nabízejí víno Black Label Pinotage, které patří k těm nejdražším na světě. Přesto byl vloni ročník 2006 prodán za několik hodin. Black Label Pinotage 2007 by měl připomínat výtečná vína z Pinot noir a bude se prodávat za cenu 138 dolarů za láhev.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy