Starověká Sýrie 4. Filištíni a Židé

       
jeruz

mapa

  Rozdělení Sýrie mezi Egypťany a Chetity vydrželo do konce 13. stol. př. n. l., pak přišel další, tentokrát zásadní, zlom. Kolem roku 1200 př. n. l. zasáhla východní část Středomoří vlna stěhování "mořských národů" (o tom podrobněji viz). Způsobila totální změnu situace. Asi v roce 1190 př. n. l. byla zničena říše Chetitů a 1185 Ugarit. Některé z "mořských národů" poté došly až do Egypta, který pak na dlouhá desetiletí zaměstnali krvavými válkami, jež ho značně oslabily a prakticky vyřadily z velmocenské politiky. V syrskopalestinské oblasti se usazuje nové obyvatelstvo. K "mořským národům" patřili původně Pelištejci , známější jako Filištíni. Ti se usadili na jihu při pobřeží a tato oblast po nich dostala nové jméno - Palestina. K jejich významným centrům patřila třeba Gaza nebo Askalon. Přinesli s sebou vyspělé železářství. Velkou část Palestiny ale obsadily také semitské hebrejské kmeny - Židé. O něco později, na přelomu tisíciletí, využívají jistého mocenského vakua další semitské kmeny, Aramejci kteří se rozšiřují jak do Sýrie, tak i do sousední Mezopotámie, kde se stávají hlavním etnickým elementem.
bab

jeruzalem


           Tato doba je ale zejména ve znamení boje mezi zpočátku vyspělejšími a silnějšími Filištíny a Židy. Kolem roku 1 000 př n. l. ale nakonec zvítězil židovský král David, který vytvořil silný stát s centrem v Jeruzalémě. Vrcholu rozmachu pak dosáhl židovský stát za jeho syna Šalamouna v polovině 10. stol. př. n. l., kdy byl vybudová slavný jeruzalémský chrám. Po Šalamounově smrti ale začaly vnitřní rozpory, které vyvrcholily rozdělením říše na dvě části. Severní Izrael měl hlavní město Samaří, jižní Judské království nadále Jeruzalém. Tyto státečky již nebyly schopny se trvale ubránit silnějším sousedům.
archa

Asyrský král Sargon II. dobyl v roce 722 př. n. l. Izrael a babylonský král Nabukadnesar II. 586 zbylé Judské království. Následně odvedl Židy do tzv. babylonského zajetí, z něhož se vrátili až poté, co perský král Kýros II. zničil Novobabylonskou říši a Židům návrat povolil. Právě doba nuceného odloučení od vlasti v Babylonu přiměla Židy, aby sepsali Starý zákon, v němž se ale vedle jejich tradičního učení odrazily i mýty Mezopotámie, jako je zřejmě nejslavnější příběh o potopě světa.
kyros

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy