Starověká Sýrie. 2. Boje mezi Mitanni, Egyptem a Chetity

         
ugarit 2

          
kol 1400

Po přechodném úpadku na přelomu 3. a 2. tisíciletí přišel v 18. století př. n. l. opět velký rozvoj celé oblasti. Kvetoucím obchodním městem byl Ugarit, mohutná pevnost s rozsáhlým palácem a chrámem, pravoúhlými ulicemi a domy vybavenými koupelnami, záchody a kanalizací, významné centrum mezinárodního obchodu. Dalšími středisky obchodu se zámořím byly přístavy Byblos, Tyros a Sidon. Pokusem o vytvoření většího celku byl stát Jamchad na severu, jehož centrem bylo Aleppo. Není úplně jasné, jaké vztahy k tomu státu měli Hyksósové, pastevci semitsko-churritského původu, kteří z této oblasti vyšli a na jistou dobu ovládli Egypt. Ve druhé polovině 17. stol. př. n. l. překážel Jamchad expansivní politice nově se utvářející velmoci, říši Chetitů. Chetité Aleppo dobyli a vyplenili. I když pak Sýrii opustili, Jamchad se již neobnovil. Další velmocí, která na jistou dobu ovládla velkou část Sýrie, byla Mitanni. Ta se ale o nadvládu nad touto oblastí brzy střetla s Egypťany.
ebla 2
ugarit

         


V polovině 16. století př. n. l. se za bojů proti Hyksósům vytvořila v Egyptě Nová říše. Faraon Ahmose Hyksósy ze země vyhnal, jeho nástupci pak zahájili velké dobyvatelské výpravy, které často směřovaly do Sýrie. Nešlo již jen o kořist, ale snažili se zemi trvale podrobit. Thutmose I. kolem 1500 př. n.l Mitannce porazil a pronikl až za Eufrat. Za vlády jeho dcery Hatšepsovet byla ale velká část vybojovaných území opět ztracena. Další egyptské výboje přišly za Thutmose III. Ten nejprve porazil v roce 1480 u Megidda koalici syrských státečků a poté znovu pronikl k Eufratu, který se stal severní hranicí říše. Jeho nástupci pak prosazovali spíše mírovou politiku, podpořenou dynastickými sňatky s mitannskými a babylonskými králi, což zajistilo v Sýrii klid.






egypt









           Dalším zlomovým obdobím byla vláda náboženské reformátora na trůně, faraona Achnatona. Ten se v 1. polovině 14. stol. př. n. l. cele věnoval prosazení kultu nového boha Atona, což vyvolávalo v Egyptě velký odpor. Protože potřeboval armádu hlavně uvnitř země, skoro rezignoval na zahraniční politiku. Situace využili Chetité, kteří byli v té době za vlády krále Šuppiluliumy na vrcholu moci. Marně žádali mitannští spojenci a vazalové ze Sýrie o egyptskou pomoc. Šuppiluliumaš I. Mitanni porazil, část přímo připojil ke své říši a ze zbytku vytvořil vazalský stát. Následně ovládl celou severní část Sýrie.
ebla

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy