Regent,Teroldego, Faberrebe a další zářijové zajímavosti

teroldego

            Zářijové domácí koštování bylo docela pestré jak z hlediska původu vín, tak zejména co se týče odrůd. Málo obvyklé odrůdy minimálně vzbuzovaly zvědavost. A do jaké míry se splnilo očekávání?
regent

Regent 2007 Qualitätwein, Barrique, Feinherb - Michal Schneider, Pfalz, SRN. Regent je mezidruhový hybrid, vytvořený z odrůd Diana a Chambourcin a vyšlechtěný v Německu v roce 1967. Kromě Německa začíná objevovat u nás i v dalších severněji položených zemích. Označení Feinherb se používá v Německu pro jemná aromatická sladší vína. Láhev jsem dostal darem od kamaráda, odrůdu jsem pil poprvé, takže jsem byl dost zvědavý. Zelená bordo láhev byla uzavřena plastovou zátkou. Obsah alkoholu 11,5 %, vysoká viskozita. Vůně střední intenzita, dosti zvláštní. Vedle celkem očekávatelných tónů ovoce a dřeva zde bylo ještě něco nezvyklého, ostrého, někde na pomezí ovoce a zeleniny. V těle dosti plné. Ani chuť nebyla úplně obvyklá. Převažovalo drobné ovoce, hlavně ostružiny, prakticky chyběly třísloviny. V kratší až střední dochuti opět nějaká nezvyklá nakyslost. Celkově tedy víno spíše dost neobvyklé, zajímavé, ale nijak vynikající. Za průzkum ale přesto určitě stálo a nakonec mu dávám 7 bodů ( z deseti možných).

Les Cailloux 2007 Appellation Pouilly-Fumé Controllée - Jean Dumont, Pouilly-sur-Loire, Francie. Zelená láhev burgundského typu byla uzavřena korkem dlouhým 45 mm. Obsah alkoholu 12,5 %. Vyrobeno z odrůdy Sauvignon blanc. Název Fumé (uzený) bývá někdy nesprávně interpretován tím, že vína mají kouřový podtón. Ve skutečnosti se týká typického šedavého, popelu podobného povlaku na hroznech. Citronově žlutá barva, viskozita nižší až střední. Středně intenzivní, velmi široká a svěže působící vůně, v níž lze najít černý bez a angrešt. Tělo poměrně plné, chuť svěží, bohatá, citrusová, jemně minerální, s výraznějšími kyselinkami a lehkou hořčinkou. Dochuť středně dlouhá. Ocenil jsem na takových lepších 7,5 bodu.

Cabernet Morávia 2009 Moravské zemské víno - Helena a Josef Musilovi Uherské Hradiště. Vinařská obec Uherské Hradiště-Mařatice. Obsah alkoholu 11,5 %. Bordo láhev byla uzavřena kratším korkem z drti. Tmavofialová barva, viskozita střední. Intenzivnější zajímavá vůně černého rybízu a čerstvě nakrájených paprik. Tělo plnější, v chuti hezky zakulacené, přitom kořenité s opětovnou dominancí černého rybízu. Žádné složité, naopak přímočaré víno, které se velmi dobře pije. Snad jen dochuť by mohla být trochu delší. I tak jdu na 7,5 bodu.

faber
Feberrebe 2007 Kabinett, lieblich - Weingut Thomas-Rüb, Guntersblumer Steinberg, Flonheim, Rheinhessen, SRN. Jedná se o německou odrůdu, vzniklou v roce 1967 křížením Weissburgunder x Müller Thurgau. Jméno trochu složitě připomíná jejího tvůrce Karla Schmitta (Schmied = kovář, latinsky faber). Víno získalo četná ocenění, např. zlatou medaili na Landesprämiurung Rheinland-Pflaz nebo stříbrnou na Austrian Wine Challenge 2009. Obsah alkoholu 11,5 %, 6,1 g kyselin, 37,1 g zbytkového cukru. Zlatožlutá barva, viskozita překvapivě spíše nižší. Intenzivní okouzlující bohatá vůně mražených jahod, ananasového kompotu a muškátu. Chuť však bylo o něco horší, než slibovala vůně. Bylo až příliš sladké. Tělo středně plné. Dochuť kratší až střední. Když jsem porovnal plusy a minusy, vyšlo mi 7,5 bodu.


Veltlínské červené rané 2008 pozdní sběr - ZD Sedlec. Vinařská obec Sedlec, viniční trať Zátiší-Hliník. Láhev z průzračného skla byla uzavřena korkem dlouhým 45 mm (plátek-drť-plátek) s logem vinařství. Po nedávno koštovaném výtečném Sylvánském zeleném PS z téhož vinařství jsem se docela těšil, jaká bude tato "Večerka". Barva zlatožlutá, vyšší viskozita. Jemná vůně angreštu a hroznů, středně plné tělo. V chuti ale dost zřetelná hořčinka a dochuť kratší. Nakonec jsem tedy byl docela zklamán a dal jsem jen 6 bodů.

Teroldego Rotaliano 2006 Riserva - Denominazione di Origine Controllata, Trentino, Itálie. Teroldego je poměrně vzácná a velmi stará odrůda, která pochází z italského Trentina, kde se v údolí Rotaliano pěstuje asi na 500 ha. Typické je tu vedení na pergolách. Zde také existuje DOC Teroldego Rotaliano. Název odrůdy je odvozován od Tiroler Gold, tedy Tyrolské zlato. Bývala vysoce ceněna aristokraty na vídeňském dvoře. Zelená bordo láhev byla uzavřena plastovou zátkou. Obsah alkoholu 13 %. Barva holubí krve, hodně vysoká viskozita. Jemná široká zajímavá vůně. Cítil jsem tmavé ovoce, fialky, chlebovou kůrku a dokonce i uzené. V těle plnější, chuť lahodná, ovocná, s převahou višní. Příjemně uhlazené třísloviny, středně dlouhá dochuť. Zasloužilo 7,5 bodu.
večerka
cm
           

Jak je vidět, měl jsem tentokrát docela šťastnou ruku, vína byla vesměs pěkná a koštování neznámých odrůd zcela určitě zajímavé.  

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy