Gruzínské vinařství dnes

vg1

Gruzínský útok na americký trh
            Na rok 2011 plánují gruzínští vinaři velký útok na americký trh. Na přípravě se podílí gruzínská vláda ve spolupráci s exportéry. Jejich cílem je export asi 10 milionů lahví ročně.

hrozny


Potíže gruzínských vinařů
            Některé gruzínské vinařské podniky odmítají nakupovat hrozny, protože se jim ještě nepovedlo realizovat víno z loňského ročníku. Jako další důvod uvádějí, že letos nejsou hrozny příliš kvalitní a nedá se z nich udělat dobré víno. Některé podniky nekupují nic, jiné jen malou část úrody. Vláda tlačí na tyto firmy, aby s vinaři uzavřeli dlouhodobé smlouvy a dali jim určité zálohy, aby mohli nakoupit potřebné chemické prostředky.


sklep2


EU a gruzínské "apelace"
            Evropská unie souhlasila s podpisem dohody o ochraně gruzínských označení geografického původu vín. Názvy jako Chvančkara nebo Saperavi tak budou zákonem chráněny. Je to první smlouva podobného druhu s nějakou zemí mimo Evropskou unii. Smlouva by mohla pomoci rozvoji gruzínského vinařství, které je po roztržce s Ruskem v krizi; velmi významně se zde zmenšila plocha vinic.


vg2
Gruzínský export hroznů
            Za prvního půl roku 2010 bylo z Gruzie vyvezeno skoro 9 tisíc tun hroznů do 37 zemí, nejvíce na Ukrajinu. Trochu překvapivě patří k dovozcům i velký producent vína Moldávie.

metropolita

Prestižní vinařská cena pro metropolitu
            Gruzínský metropolita Sergij získal prestižní vinařskou cenu Masi International Wine Prize. Tu v minulosti získaly takové známé osobnosti vinařského světa jako je například světoznámý spisovatel o víně Hugh Johnson nebo slavný vinař Robert Mondavi. Ve zdůvovodnění se praví, že Sergij Čekurišvili se po celá léta stará o zachování vinařských tradicí v Kachetii a podporuje gruzínské vinaře v období, které je pro ně v souvislosti s ruským embargem opravdu složité. Přitom mu nejde jen o tradice , ale prosazuje i zavádění moderních technologií, tak aby gruzínské víno mohlo proniknout na světové trhy. V této souvislosti je jistě zajímavá informace, že při nedávném vyhlašování výsledků soutěže Decanter World Wine Awards se v zóně východní a střední Evropy stalo vítězem právě gruzínské červené suché víno Badagoni Alaverdi Tradition 2007.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy