Vinařské aktuality – srpen 2010

vn1

Španělské ledové víno
            Ve španělské vinařské oblasti Penedés byla vytvořena nová apelace DO Vino dulce de hielo neboli sladké ledové víno. To je samozřejmě dosti překvapující, vezmeme-li v úvahu, že sníh a mráz tu moc nemají. Jdou na to jinou cestou - umělým mražením hroznů. Tento způsob je v zemích, které mají tradici výroby ledových vín, zakázán. U nás nebo v Německu prostě musí být na vinici přirozený mráz -7°, v Kanadě -8°.
            Odborníci tvrdí, že umělou cestou nelze kvalitní ledové víno vyrobit. I v samotném Španělsku se objevují hlasy, zpochybňující toto rozhodnutí. Přesto lze taková vína počínaje ročníkem 2009 vyrábět a to z odrůd Chardonnay, Gewürztraminer, Malvasia de Sitges, Moscatel de grano menudo, Moscatel de Alejandría, Riesling, Sauvignon blanc a Merlot.

vín

Nejlepší biovína v Německu
           681 vín z 11 zemí bylo přihlášeno na mezinárodní soutěž Internationaler Bioweinpreis 2010. Bylo uděleno celkem 115 medailí, z toho polovinu získala vína domácí. Převahu mezi oceněnými víny měla bílá. K nejúspěšnějším patřila vinařství Schloßgut Hohenbeilstein (Württemberg), Weingut Forster (Nahe) a Weingut Lorenz (Rheinhessen), z ostatních zemí např. Fattoria Majnoni Guicciardini z Itálie nebo Weinberghof Fritsch z Rakouska.

vn2

Export vína ve světě
           Jisté zlepšování ekonomické situace ve světě se odráží i na trhu s vínem. Za první pololetí roku 2010 se ve srovnání s rokem předchozím zvýšil vývoz prakticky ze všech významnějších vinařských zemí. Export ze zemí EU představoval 36 % celkového objemu, z Austrálie 17 %, z Chile, 15 %, JAR 10 % a USA 9 %.  Hlavními dovozci byly opět země EU - 32 %, USA 23 %, Rusko 11 % a Kanada 8 %. Problémem zemí EU zůstává i nadále nadprodukce. Předpokládá se, že dalšímu zlepšování poměru mezi nabídkou a poptávkou by měl napomoci vzrůstající zájem o víno v Rusku a Číně.

yquem

Změny v Bordeaux
           V oblasti Bordeaux plánují změny, týkající se kvality produkce. Ta by sice celkově měla vzrůst, zároveň by ale mělo dojít k poměrně výraznému omezení výroby tzv. "základních" vín, tedy levných, která se v samotné Francii prodávají do 2 euro za láhev. I určité dotace by měly napomoci tomu, aby réva na méně kvalitních pozemcích byla vyklučena a aby výrobci se mohli přeprofilovat. Celková plocha vinic by se měla zmenšit o 7 %. Dále se vážně uvažuje o zjednodušení etiket, aby se zákazníci ve vínech snáze orientovali.

petrus

Problémy německých vinařů
           Nejnovější údaje ukazují, že Němci se docela zřetelně přeorientovali na levnější vína, která mnohem častěji kupují v marketech než ve specialisovaných vinotékách a u výrobců. To sice napomohlo prodeji vín z Itálie a Španělska, na druhé straně se méně nakupují vína francouzská - a také německá. Zatímco třeba italských vín se prodalo v uplynulém půlroce asi o 7 % více, poklesl prodej domácích zhruba o stejné množství (u francouzských vín jsou ukazatele ještě horší). Úplně nejlépe si pak vedou vína španělská, u nich byl nárůst asi 16 %. Přesto si ale domácí vína stále udržují na trhu prvenství - jejich objem je zde 52 %. Italská a francouzská vína představují shodně 13 %, španělská si polepšila na 8 %.
v

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy