Počátky Slovanů. 3. Vztahy k Severoíráncům a Baltům

        
šp1

           Konečně se dostávám k otázce, vytýčené v první části. Jak je to tedy se zařazením slovanských jazyků k satemové větvi? K jazykovým změnám, kdy se u nich na rozdíl od jazyků západní Evropy namísto "k" (kentum) objevilo "s" (satem, sto), došlo až relativně pozdě, podle jazykovědců pravděpodobně v 5.- 6. století n. l., během stěhování národů a to pod vlivem severoíránských kmenů, hlavně sarmatských, které se na dotváření Slovanů určitě podílely.
          
kult

           Zajímavou otázkou je jistě i fyzický vzhled starých Slovanů. Popisy jsou dosti rozporné. Rozšířená představa typického Slovana jako tmavšího krátkolebého typu asi původnímu vzhledu moc neodpovídá. A v dnešní době snad ani takový universální typ popsat nejde. Stačí jen porovnat třeba současného Bulhara a Poláka. Jak je možné, že se od sebe jednotlivé slovanské skupiny tak liší? Předpokládá se, že původní typ byl dlouholebý se světlejší pigmentací. V nových oblastech, které osídlili, byli ale Slované silně ovlivněni původním obyvatelstvem, se kterým se smísili. U nás to byl třeba krátkolebý alpinský rasový typ, na severním Balkánu dinárský. Bulhary hodně ovlivnil thrácký substrát, později pak kočovní Bulhaři, v novějších dějinách v menší míře snad i Turci. Východní Slované asimilovali již v nejstarších dobách baltské a ugrofinské skupiny (Mordva, Muroma, Čuď), později dotvářel jejich typ i silný vliv kočovníků, zejména v období mongolské nadvlády, kdy byla ruská knížectví podřízena Zlaté hordě.
náu

           Poslední nevyjasněnou otázkou, o které bych se ještě zmínil, je vztah k Baltům, kteří patří stejně jako Slované k satemovým Indoevropanům. Často je jazykovědci uváděna teorie o původní baltoslovanské jazykové jednotě. Problém je, že něco podobného nejde doložit archeologickými nálezy. Baltové se od doby bronzové vyvíjeli prakticky samostatně a plynule, reprezentovaní svébytnými archeologickými kulturami, vždy oddělenými od těch, které pokládáme za protoslovanské. I tyto protobaltské skupiny navazovaly na eneolitický lid šňůrové keramiky. Předkové Baltů tedy náleželi také k západnímu areálu Indoevropanů. Kontakty mezi nimi a utvářejícími se Slovany jistě byly poměrně těsné, nešlo ale o nějakou jednotu. To, že nakonec i baltské jazyky patří k satemovým, je asi ještě o něco pozdějšího data než u Slovanů. Vysvětluje se to právě jazykovými vlivy již dotvořených Slovanů. 
šňůrová keramika
        
           
hrad

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy