Ochutnávka Vinařství Štěpán Maňák

Maňákovi

         15.6. se v pardubické vinotéce Vinný šenk konala ochutnávka Vinařství Štěpán Maňák Žádovice. Toto vinařství ze Slovácka má velmi dobrý zvuk a v poslední době získala jeho vína významná ocenění na prestižních mezinárodních vinařských soutěžích, jako například AWC Vienna 2010. Ochutnávkou provázel sám vinař, jemuž asistoval jeho syn. Přivezli skutečně bohatou kolekci třinácti vzorků, převážně ještě mladých vín ročníku 2009. Podrobnější analytické údaje nebyly na degustačním listu uvedeny, pan Maňák je většinou říkal, někdy ovšem jen přibližně, z hlavy. Něco jsem však nestihl zaznamenat, protože se nalévalo v docela svižném tempu.
Veltlínské zelené 2009 pozdní sběr. Začali jsme suchým vínem (na hranici), které získalo zlatou medaili na Vinařských Litoměřicích, tedy velmi slušný zavíňovací vzorek. Cukernatost při sběru 21,5 °, 8,1 g zbytkového cukru, 6 g kyselin.Barva světlejší, jiskrná, viskozita střední. Trochu sladce působící, středně intenzivní ovocná vůně. Také chuť byla svěží, ovocná, tělo středně plné. Dochuť byla středně dlouhá. Spolu s následujícím vínem bylo nejlevnějším ze všech, poměr kvalita a cena pak vycházel velmi dobře. Ohodnotil jsem 6,5 body z deseti možných.
Neuburské 2009 pozdní sběr, polosuché. Cukernatost při sběru 21,2 °, 11,5 g cukru, 5,6 g kyselin a 12,5 % alkoholu. Barva světlejší zlatavá, viskozita nižší až střední. Vůně na mě působila dost cize, podle vinaře měla být kouřová. Lehčí víno, v chuti náznak malin, dochuť středně dlouhá. Jediné víno z ochutnávky, se kterým jsem měl trochu problémy, oslovilo mě jednoznačně nejméně. Dal jsem jen 5 bodů.
Sylvánské zelené 2009 pozdní sběr, polosuché. Vinařská obec Žádovice, viniční trať Fěruňk. Cukernatost při sběru 23 °, 10,9 g zbytkového cukru, 5,8 g kyselin, 13 % alkoholu. Víno dostalo zlaté medaile na Weinparade Poysdorf a Festwine Brno. Odrůda, která byla kdysi na Moravě velmi rozšířená, je dnes poměrně vzácná. Přesto se opakovaně přesvědčuji o tom, že se z ní dají dělat velmi pěkná vína. Barva velmi světlá, skoro vodová se zelenkavými odlesky, viskozita nižší. Méně intenzivní, ale příjemná nasládlá vůně. V těle poměrně plné, zajímavá hořkosladká chuť, působící velmi svěže. Středně dlouhá dochuť. Víno, které by se určitě velmi dobře pilo, se mi dost líbilo - a jak se na konci ochutnávky ukázalo - nejenom mě. Ocenil jsem na 7,5 bodu.
Chardonnay 2009 pozdní sběr, polosuché, sur lie. Cukernatost při sběru 22 °, obsah alkoholu 13 %, 9,3 g zbytkového cukru a 6,2 g kyselin.Vinařská obec Kostelec, viniční trať Stará hora. Opět velmi světlá, skoro vodová barva se zelenkavými odlesky, viskozita střední. Intenzivnější těžká vůně, připomínající nějaký parfém. V těle méně plné. V bylinné chuti jsem našel lipový květ a jasmín. Dochuť byla kratší. Na toto víno se názory docela rozcházely, já jsem mu dal 7 bodů.
bílá

Hibernal 2009 výběr z hroznů, polosladké. Cukernatost při sběru 25 °, obsah alkoholu 13 %, 19,9 g zbytkového cukru a 6,3 g kyselin. Tato poměrně mladá odrůda si postupně začíná získávat oblibu, i když je zatím dost vzácná. Sám pan Maňák říkal, že se hrozny shánějí těžko a draze. Barva zlatavá s šedavým nádechem. Středně intenzivní, ale dost nejasná vůně. Tělo plné, v chuti hodně sladké, až poněkud mdlé. Dochuť delší až dlouhá. Ode mě dostalo 6,5 bodu.
Rulandské šedé 2009 výběr z hroznů, polosladké. Vinařská obec Žádovice, viniční trať Fěruňk. Cukernatost při sběru 25 °, obsah alkoholu 12 %, 35,2 g zbytkového cukru a 5,3 g kyselin. Světlinká barva se zelenkavými odlesky, viskozita nižší až střední. Víno skoro nevonělo, mělo ale plné tělo, sladkou chuť po zralých hroznech a dlouhou dochuť. Možná barvou a vůní-nevůní trochu netypický vzorek této odrůdy, který ale určitě nebyl špatný, dal jsem 7 bodů.
Pálava 2009 výběr z bobulí, sladké. 46,6 g zbytkového cukru, 5,4 g kyselin, 13 % alkoholu. Dostalo zlatou medaili na Weinparade Poysdorf a na Festwine Brno bylo vítězem poháru. Barva světlinká, viskozita ale velmi vysoká. Vůně celkem lehká a docela svěží. V těle plné, chuť nesmírně příjemná, bohatá, vyrovnaná, nepůsobící přehnaně sladce. Dochuť delší. Z bílých nejlepší, dostalo 8 bodů.
Tramín červený 2009 výběr z bobulí, sladké. S cukry jsme šli ještě výše, až na 58,9 gramů, 5,3 g kyselin, 12 % alkoholu. Zlatá medaile na Weinparade Poysdorf a vítěz poháru na Festwine Brno. Sytější zlatá barva, viskozita střední. Vůně typická odrůdová. Tělo plnější, chuť přece jen ve srovnání s předchozím vzorkem už dost sladká. Dochuť delší. Tentokrát 7,5 bodu.
Rulandské modré rosé 2009 výběr z hroznů, polosladké. Získalo Stříbrnou medaili na Weinparade Poysdorf a bylo vítězem poháru na Vinum Juvenale. Hrozny nepocházejí ze Slovácka , nýbrž z Mikulovska. Vinařská obec Popice, viniční trať Sonberk. Cukernatost při sběru 24,4 °, obsah alkoholu 14 %, 13,7 g zbytkového cukru a 5,8 g kyselin. Barva až nezvykle světlá, viskozita nižší. Jemná vůně s náznakem banánu. Zajímavá chuť se zvláštní příjemnou hořčinkou a také s náznakem banánu. Dochuť delší. Povedené rosé, dostalo 7 bodů.
Modrý Portugal 2009 pozdní sběr, suché. Cukernatost při sběru byla 22 °, 4,4 g zbytkového cukru, 5,4 g kyselin, 12 % alkoholu. Barva hodně tmavého rubínu, viskozita vysoká. Vůně intenzivní, jogurt s lesním ovocem. Překvapivě zřetelnější třísloviny. Dochuť středně dlouhá. Po Rulandském šedém další vzorek, který vzhledem k odrůdě působil hodně netypicky jak ve vzhledu, tak i v chuti. Naslepo bych asi ani Portugal nehádal. Ohodnotil jsem 6 body.
Cabernet Moravia 2009 pozdní sběr, suché. Vinařská obec Žádovice, viniční trať Fěruňk. 2,4 g zbytkového cukru, 4,7 g kyselin, obsah alkoholu 13 %. Barva velmi tmavá, do fialova, viskozita vysoká. Intenzivní nasládlá borůvková vůně Středně plné tělo, harmonické, příjemně kořenité. Střední až delší dochuť. Dostalo 7 bodů.
Merlot 2008 výběr z hroznů, barrique, suché. Víno bylo oceněno zlatou medailí na soutěži Vino Ljubljana a stříbrnou na Valtických vinných trzích. Cukernatost při sběru 24 °, 2,4 g zbytkového cukru, 5,8 g kyselin, 13 % alkoholu. Víno leželo 12 měsíců v barikových sudech. Granátová barva, viskozita vysoká. Vůně marmelády z černého rybízu, velmi intenzivní a příjemná. Skvělá ovocná chuť, vyrovnaná, pikantní, višně, černý rybíz. Středně dlouhá dochuť. U mě nejlepší víno ochutnávky, opravdu povedený moravský Merlot. Dal jsem mu 9 bodů.
Cabernet Sauvignon 2008 výběr z hroznů, barrique, suché. Zlaté medaile z Valtických vinných trhů a z Weinparade Poysdorf. Víno leželo 12 měsíců v barikových sudech. Obsah alkoholu 13 %, cukernatost při sběru 24,2 °, 1,9 g zbytkového cukru, 4,9 g kyselin. Granátová barva s nádechem do rezavá, vyšší viskozita. Středně intenzivní, typická vůně černého rybízu, josta a trocha kouře po barikovém sudu. Uhlazené a přitom pikantní víno. Velmi pěkné, i tentokrát 9 bodů.
směs

            Pan Maňák naléval přiměřené dávky, docela dost zbylo na konec na individuální přechutnávání. Bylo dobře vidět, která vína nejvíce zaujala. Protože jsem nevystartoval okamžitě, zajímavé Sylvánské zelené už se na mě nedostalo.
            Na závěr ještě pár slov o vinaři a vinařství. Pan Maňák začal s výrobou vína v menším množství v roce 1992, plně profesionálně od roku 1994, kdy také nakoupil nové vinice. Těch má asi 10 ha, hlavně v obci Kostelec. Sklízí přibližně 2 kg hroznů z keře. Celkově získá asi 50 tun vlastních hroznů, dalších 120 tun dokupuje. 90 % produkce lahvuje, ročně je to asi 100-120 000 lahví. Hrozny nakupuje,
jak sám říká, skoro po celé Moravě. Tvrdí, že původ hroznů není tak důležitý jako technologie a použité kvasinky. Používá kvalitní dražší korky. Zaujala mě informace o jeho účasti na testování různých typů uzávěrů vína. Vyhrály kvalitní korky, poměrně dobře dopadly šroubovací uzávěry, zatímco plastové zátky po ročním použití propadly.
            Akce byla tedy zajímavá co se týče koštovaných vín i vyprávění. Všechna vína byla přívlastková. I ta, která byla zařazena jako suchá, měla poněkud vyšší zbytkové cukry, vyrovnané ale vyššími kyselinami. To je ale směr, kterým se dnes vydává hodně vinařství, protože zákazníci si to žádají. Jak je vidět z mého bodového hodnocení, skoro všechna vína se mi líbila. Možná trochu překvapivě ale vyhrála červená.   
  


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy