Ochutnávka vinařství LAHOFER na lodi

arnošt

            22.7. jsem byl na velmi příjemné akci na lodi Arnošt z Pardubic. Zatelefonoval mi zástupce vinařství LAHOFER pan Michal Pitour, zda bych se nechtěl zúčastnit ochutnávky, kterou chystá v rámci výletní plavby po Labi. O tom jsem sám už nějaký čas uvažoval, tak jsem rád přijal.
            Nejprve něco o vinařství. Jedná se o poměrně mladou firmu. Vznikla v roce 2003 jako První znojemská. Už pod tímto názvem si získala dobré jméno, ale v roce 2006 se přejmenovali. Jméno si vzali po známém uměleckém řezbářovi z přelomu 18. a 19. století, který pocházel z Dobšic u Znojma, kde nyní firma sídlí. Vína dělají výhradně z vlastních hroznů, pocházejících z tratí U Hájku a Babičák. Stáčejí je do typických štíhlých pistolí typu Weinschlegel. Převahu mají vína bílá, jakousi vlajkovou lodí jsou ta z odrůdy Neuburské. Vyrábějí ale i červená a rosé.
cimbálovka

            A nyní k vlastní ochutnávce. Konala se na lodi Arnošt z Pardubic. Ta kotví v Pardubicích a odtud se vydává na výlety po Labi. Kromě labské přírody mohou pasažéři vidět i známý hrad Kunětická hora a neobvyklým zážitkem je i průjezd zdymadlem. Přibližně jednou za měsíc bývá plavba ještě zpestřena ochutnávkou vín.
d. toman

            Vyplouvali jsme večer, celá akce trvala něco přes tři hodiny. Postupně se stmívalo, osvětlené objekty na břehu pak umocňovaly romantickou atmosféru vyjížďky. K skvělé náladě přispívala i pravá moravská cimbálová muzika. Loď byla evidentně i oblíbenou atrakcí pro lidi, kteří měli chaty a stany ne břehu řeky. Krmě běžného mávání předváděli někteří různé poklony a dokonce nám jedna paní na břehu předvedla jakýsi tanec, za který sklidila zasloužený potlesk. Prostě pohodička.
Kunětická hora

            Vína prezentovali zástupci vinařství Michal Pitour a David Toman. Ochutnali jsme celkem sedm vzorků, šest bílých a jedno rosé na závěr. Trochu problém byl s chlazením tak velkého množství lahví vína (+ minerálek a dalšího pití) na lodi. Pánové to řešili tím, že měli uzavřené láhve v přenosných chladicích boxech proložené ledem. To způsobovalo, že bezprostředně po nalití bylo málo vydýchané a příliš chladné. Nicméně ten den panovalo příšerné vedro a toto řešení se ukázalo jako vyhovující, protože se víno ve sklence rychle ohřálo a vůně se brzy uvolnila.
stm

Ryzlink vlašský 2007 kabinet. Trať U Hájku. Suché víno s 3,5 g zbytkového cukru a poměrně vysokými kyselinami - 7,1 g. Obsah alkoholu 11 %, cukernatost při sběru 20° NM, bezcukerný extrakt 21,9 g. Bylo vyrobeno metodou sur lie, leželo rok na kvasničních kalech. Bezprostředně po nalití jsem opravdu cítil nejvíce ty kvasnice, velmi rychle ale zmizely a nastoupila příjemná, středně intenzivní ovocně-bylinná vůně citrusů, ostružin a lípy. Barva sytější, medově zlatá, viskozita střední. V těle středně plné, svěží ovocná chuť s náznakem příjemné mandlovinky v závěru. Dochuť kratší až střední. Na úvod až překvapivě pěkné víno, jehož archivační potenciál je 3-5 let a za rozumnou cenu 130,-. Do horka, které tehdy panovalo, ideální víno. Začal jsem s bodováním hned docela vysoko - 7 bodů.
Ryzlink rýnský 2008 kabinet. Trať U Hájku. 9,4 g zbytkového cukru, 6,8 g kyselin, cukernatost při sběru 20,6°NM, bezcukerný extrakt 19,3 g, obsah alkoholu 11 %. Zlatavá barva se zelenkavými odlesky, nižší viskozita. Intenzivnější pikantní ovocně-bylinná vůně, opět náznak lípy. Tělo středně plné, chuť bohatá, lahodná, s náznakem minerality. Středně dlouhá až delší dochuť. Víno je možné archivovat 3-4 roky a dal jsem mu 8 bodů.
Veltlínské zelené 2009 VOC (Víno originální certifikace), polosuché. 11 g zbytkového cukru, 6,5 g kyselin, obsah alkoholu 12,5 %. Barva zlatavá, viskozita nižší až střední. Vůně působila zpočátku trochu zahlušeně, postupně se ale otvírala. Byla dosti sladká, připomínala vyzrálé hrozny. Dosti plné víno s mineralitou a náznakem pepře v chuti. Dochuť středně dlouhá. Dostalo 7,5 bodu.
Neuburské 2009 pozdní sběr. Trať U Hájku. Obsah alkoholu 12 %, 30,3 g zbytkového cukru, 7 g kyselin, 21,3 g bezcukerného extraktu, cukernatost při sběru 23° NM. Sytější zlatavá barva, vysoká viskozita. Intenzivní kořenitá vůně malin a hroznů. Plné tělo, v chuti sladké ovoce, meruňky a trocha citrusů. Středně dlouhá dochuť. Jedno z nejlepších vín večera, které může ležet ve sklípku 5 let. Dávám 8,5 bodu.
Sauvignon 2009 VOC. Trať U Hájku. 24 g zbytkového cukru, 8 g kyselin, bezcukerný extrakt 21 g, obsah alkoholu 11,5 %. Zlatavá barva se zelenkavými odlesky, vysoká viskozita. Intenzivní vůně meruněk a černého rybízu, plnější tělo. Chuť bohatá, ovocná, hlavně angrešty a meruňky. Vysoké kyselinky způsobují, že nepůsobí zdaleka tak sladce. Dochuť středně dlouhá. Toto víno může ležet v archivu asi 6 let. Opět pěkné, hodnotím 8 body.
Rulandské šedé 2008 výběr z hroznů. Trať U Hájku. Obsah alkoholu 12 %, 36,2 g zbytkového cukru, 7,5 g kyselin, 24 g bezcukerného extraktu, cukernatost při sběru 25 ° NM. Zlatavá barva, vysoká viskozita. Intenzivní vůně medu a přezrálého ovoce. Tělo plnější , chuť velmi lahodná, sametová, zároveň ale pikantní a šťavnatá. Dochuť delší. Další z velmi pěkných vín s možností archivace až 8 let. Dostává 8,5 bodu.
Rosé LAHOFER 2009 kabinet. Obsah alkoholu 9 %, 47,9 g zbytkového cukru, 7 g kyselin, bezcukerný extrakt 21,9 g. Cuvée odrůd Svatovavřinecké, Frankovka a Zweigeltrebe. Světlejší jahodová barva, viskozita nižší. Ve vůně se dají najít jahody a nějaké exotické ovoce. Tělo méně plné, chuť dost sladká, taková šťávička z kompotu. Dochuť kratší. Tohle víno je pochopitelně určeno na letní pití a rychlou konzumaci. Mě moc neoslovilo, ale já celkově roséčka příliš nemiluji, takže tady nemusím být úplně objektivní. Dávám 6 bodů.
            Závěrem tedy konstatuji, že všechna bílá byla velmi vyrovnaná a pěkná a celou akci hodnotím jako velmi povedenou. Z pohledu vínomila mi bylo jen trochu líto obou zástupců vinařství, kteří se snažili vína osazenstvu co nejvíce přiblížit, mezi pasažéry bylo ale těch, které by to nějak více zajímalo, asi jen velmi málo. Většina si to spíše přišla užít, velký úspěch měla cimbálovka, mezi vzorky vín hosté pokuřovali cigarety a prolévali hrdla pivem. Nálada byla výtečná, myslím ale, že mnohým bylo dost lhostejné, jak kvalitní vína pijí. Přesto vypadali všichni velmi spokojeně.
zdymadlo


   

  




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy