Čína – budoucí producent kvalitních vín?

great
grea1

           Některá fakta o vinařské Číně je prostě nutné brát v úvahu. Spotřeba vína zde zřetelně roste, i když množství na osobu je ještě velmi nízké. Hong Kong se stal největším vinařským aukčním centrem světa. Přibývá bohatých i velmi bohatých Číňanů, kteří si mohou dovolit kupovat i ta nejdražší vína. Vláda podporuje zájem o víno, sleduje ale přitom hlavně rozvoj domácího vinařství.
            Zatím je zde zřetelně větší zájem o červená vína, přičemž starší muži dávají přednost francouzským a nejkvalitnějším domácím, ženy a mladší muži jsou zvědavější i na vína z jiných zemí. Vedle Francie už mají na čínském trhu dobré pozice vinaři z Austrálie a Chile, zatímco třeba Itálie nebo Španělsko poněkud zaostávají.
            Světoví výrobci vína zatím na Čínu pohlížejí jako na zajímavé odbytiště, nelze ale zapomínat na to, že tato země už se zařazuje mezi přední vinařské mocnosti z hlediska celkového objemu produkce. Nyní se pohybuje na čtvrtém až šestém místě. Jsou odhady, že do 50 let by se mohla stát vůbec největším výrobcem na světě. Produkce je zatím pozoruhodná spíše množstvím než kvalitou. To se ale může relativně brzo změnit. Z mnoha jiných odvětví je vidět, že se Číňani dokážou poměrně velmi rychle přiučit jinde.
grace

            Momentálně působí v Číně asi 500 vinařství, která obhospodařují přibližně 50 000 ha vinic v různých klimatických podmínkách. Domácí produkce zatím není schopna uspokojit poptávku, hlavně co se kvality týče. Největšími podniky jsou Changyu, Dynasty a Great Wall, z nichž ani jeden se na kvalitu moc neorientuje, což platí i o vínech určených na export. Výjimkou jsou nevelké série, určené pro domácí stranickou elitu. Jinak ale celkem nic nenutí tyto giganty, aby se nad kvalitou nějak zamýšleli, protože svou masovou produkci celkem snadno udají. Z větších podniků mají poněkud lepší úroveň Dragon Seal, CITIC a Niya, které vyrábějí víno z mezinárodně uznávaných odrůd. Nejlepší kvalitu lze ale najít u spíše menších vinařství, jako je třeba Grace Vineyard, kde působí zahraniční konsultanti a vznikají poměrně hodnotná a také dosti drahá vína (za 10-60 dolarů), několikanásobně dražší než u výše uvedených gigantů. Vína údajně připomínají ta z Bordeaux.
           
          Z mezinárodních odrůd jsou zatím nejlepší výsledky s Chardonnay a Riesling, poměrně slibné se zdají Tempranillo, Gamay, Merlot a Muscat, zatímco Cabernet Sauvignon zde asi není vzhledem ke klimatu příliš perspektivní. Cesta k masovější produkci vín, která by byla ve světě uznávaná, bude asi ještě delší, nicméně nejde Čínu v tomto směru podceňovat.
grea3

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy