Bakchanálie s Chateau Vartely

bu

         16.7. se v hotelu Bujnoch v Přelouči konala zahradní ochutnávka vín Chateau Vartely. Toto významné moldavské vinařství je velmi moderně vybavené, což je dáno tím, že je ve vlastnictví ruského ropného giganta Lukoil. Jejich sklepmistr absolvoval vinařská studia v Bordeaux a v Burgundsku. Pěstují jak typické místní odrůdy, tak i ty mezinárodně uznávané. Momentálně připravují otevření nového podniku v Rumunsku, odkud bude snazší export do zemí Evropské unie. Koštování bylo tentokrát spojeno i s dobrým jídlem. Mezi jednotlivými vzorky se podával právě vyuzený kapr na rukolovém salátku s bylinkovým přelivem, hovězí ragú a na závěr banánek v čokoládě. Ochutnali jsme deset vín, šest bílých a čtyři červená. Večerem zasvěceně prováděl hoteliér pan Oldřich Bujnoch, který byl stejně jako jeho asistentka Kateřina oblečený do moldavského kroje.
ka

Feteasca alba 2007, High Quality. Odrůda typická pro Moldávii a Rumunsko, v překladu Dívčí hrozen bílý, které prý také říkají Nezbedná dívka. Světlinká zelenkavá barva, nižší viskozita. Slabší vůně zelených jablek. V těle méně plné, dochuť kratší. Lehké svěží víno, které se hodilo jako zavíňovací vzorek, vhodné pro horký večer, jaký právě panoval. Dal jsem mu 5,5 bodu.
Sauvignon blanc 2006, reserva. Světlinká barva, viskozita střední. Lehká svěží vůně meruňky, středně plné tělo. V chuti též meruňka se zajímavou hořčinkou. Střední až delší dochuť. Dávám 6,5 bodu.
Sauvignon blanc 2008, barrique. Světlinká barva, viskozita střední. Vůně prakticky žádná, v těle středně plné, zvláštní nahořklá chuť. Dochuť kratší až středně dlouhá. Oceňuji 6 body.
Chardonnay 2007. Obsah alkoholu 11 %. Světlejší barva s našedlým nádechem., viskozita nižší. Tělo plnější, jemná máslová chuť, středně dlouhá dochuť. Opět 6 bodů.
Traminer 2007, High Quality. Světlinká barva se zelenkavými odlesky. Viskozita střední až vyšší. Intenzivnější ale trochu divná květinová vůně, snad lilie. V těle plné, dochuť delší. Znovu 6 bodů.
Traminer 2009. Obsah alkoholu 14,5 %. Šedožlutá barva, viskozita střední až vyšší. Intenzivnější, odrůdově typická vůně. V těle středně plné, také dochuť středně dlouhá. Dostalo 7 bodů.
Pinot noir 2009. Poměrně neobvyklá barva, jahodová, spíše odpovídající vínu růžovému než červenému. Viskozita vysoká. Také vůní mi připomínalo růžová vína. Byla poměrně intenzivní a byly v ní mražené jahody. Tělo plnější, jemné třísloviny, dochuť ale krátká. Také 7 bodů.
Cabernet Sauvignon 2008, barrique. Barva velmi tmavá, do fialova. Viskozita vysoká. Středně intenzivní vůně zahradní směsi. Plné tělo, zřetelnější ale sladké třísloviny, středně dlouhá dochuť. Dostalo 7,5 bodu.
Merlot 2008. Zcela tmavá, neprůhledná barva. Viskozita vyšší. Méně intenzivní vůně višní. Ovocná chuť, hezky uhlazené třísloviny. Dochuť kratší až střední. Hodnotím 7 body.
Cabernet Sauvignon 2007 Pastoral, dezertní víno. Obsah alkoholu 16 %, 120 g zbytkového cukru. Barva na pomezí rubínu a granátu. Výraznější vůně černého rybízu a švestek, viskozita velmi vysoká. Plné tělo, sametová chuť, v níž opět dominoval černý rybíz. Dochuť delší. Hezká tečka na závěr, 8 bodů.
za

            Večer to byl tentokrát spíše o takové letní pohodě, dobrém jídle a zajímavém vyprávění, proto jsou mé popisy vín stručnější. Navíc chyběl na zdejších ochutnávkách jinak běžný podrobně vypracovaný degustační list, který byl s ohledem na menší zahradní stolky a spoustu jídla nahrazen jen malým lístkem s nejzákladnějšími údaji. Vína byla spíše průměrná, lehčí, ale vhodně zvolená pro danou akci i mimořádně teplé počasí. Jejich ceny navíc byly skoro neuvěřitelně nízké. Většina z nich stála pouhých 60,-, za což se dá normálně koupit to nejmizernější víno v marketu. Nejdražší byl Pastoral, ovšem cena 150,- je vzhledem ke kvalitě stále ještě velmi přátelská. Jediným problémem bylo, když jsem dopil právě zmíněný těžší Pastoral a "zazdil" to ještě banánkem v čokoládě. Pak jsem od stolku vstával opravdu těžko a nebylo to způsobené alkoholem, vždyť vína byla celkem lehká, nýbrž množstvím velmi dobrého papání.  

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy