Vinařské aktuality - V. 2010

win

Import vína ve světě
            Noviny Financial Times publikovaly informace o světovém importu vín. V letech 1998-2008 import postupně rostl až na finanční objem 30 miliard dolarů. Finanční krize ale toto číslo poněkud snížila. V současné době jsou největšími importéry Velká Británie, USA a Nemecko. Podíl prvních dvou na světovém importu tvoří celou jednu třetinu. Na počet obyvatel dováží Angličané třistakrát více vína než Čína. Ta ale zároveň představuje zemi s nejrychleji rostoucím dovozem, druhá je Austrálie. Z evropských vín dávají Angličané přednost stále ještě vínům francouzským (celkově je ale už těsně předhonila vína jihoafrická), zatímco Američané a Němci italským. Čína dováží hlavně z Francie, Austrálie z Nového Zélandu.
vin

Druhák z Bordeaux
            Možná si někdo myslí, že tzv. druháky se dělají jen u nás. To je ale omyl, dělají je běžně třeba i v Bordeaux a začali s tím už v 18. století. Ale pozor! Jedná se o něco zcela jiného než u nás. Nejde ale o podruhé vylisované hrozny. Druhým (a případně i třetím) tam označují vína z méně kvalitních hroznů. Celá sklizeň se roztřídí na nejlepší, horší a případně ještě i nejhorší hrozny.
            Stará tradice se do praxe navrátila ve 20. století, hlavně od jeho konce, kdy narůstající konkurence
přinutila na jedné straně pečlivěji vybírat hrozny pro "základní" vína, postupný nárůst objemů sklizně zároveň vytvářel velký přebytek. Po prvotním vytřídění zbývalo ještě 50-70 % hroznů! Ty pocházely často z mladších keřů nebo horších poloh a dávaly logicky méně koncentrovaná vína s méně zřetelnou typickou charakteristikou daného terroiru. Pochopitelně pro taková vína neplatí tak přísné předpisy.
            V horších letech vinař ty hrozny, které mají alespoň trochu přijatelnou kvalitu použije na "první" víno, druhák je pak pochopitelně dost špatný. V dobrých ročnících může ale i "druhé" víno dosahovat poměrně velmi slušné kvality. Pro méně movité zákazníky se tak objevuje možnost ochutnat vína slavných chateau za trochu přijatelnější ceny. Jde například o značku Les Forts de Latour z Chateau Latour nebo Pavillon Rouge z Chateau Margaux.
            Příkladem opravdu povedeného druháku je Clos du Marquis, které se podle hodnocení Wine Spectatoru dostalo v roce 2003 dokonce do stovky nejlepších vín - bylo čtrnácté. Přitom základní víno vinařství Leoville Las Cases bylo páté. Cena zdejšího druháku se ale v průběhu let zvýšila z přibližně 30 dolarů asi na 50 za láhev. Nyní ovšem chystá vinařství ještě levnější variantu - Le Petit Lion du Marquis de Las Cases. Ta by měla stát kolem 16 dolarů. Přitom základní víno se podle ročníku pohybuje mezi 100-300 dolary za láhev.

ra

Alkohol, po kterém vám nebude špatně
           Korejští vědci našli způsob, jak po pití alkoholických nápojů nemít kocovinu. Když se tyto nápoje nasytí kyslíkem, urychlí se proces odbourávání toxických látek a takovým způsobem se veškeré nežádoucí efekty zmenší. Člověk po jejich konzumaci není méně opilý, jen se z opilosti dostane rychleji a s méně nepříjemnými následky. Otázkou ale zůstává, zda takový nápoj půjde pít.
bo
Svatá válka alkoholu
            V Machačkale a dalších městech Dagestánu se objevily letáky, v nichž mudžáhidi, bojovníci za islám, vyhrožují všem obchodníkům s alkoholem svatou válkou - džihádem. Tvrdí, že se jedná o ďábelský obchod, způsobující jen hoře a slzy. Prodejci mají okamžitě ukončit svou činnost, jinak jim hrozí žhářské a pumové útoky. Dále vyzývají autoři letáků všechny muslimy, aby v Dagestánu pomohli v Alláhově díle a zastavili rozvrat.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy