Vinařské aktuality – IV 2010

ice

Nealkoholické víno
Italové chtějí bojovat proti alkoholismu v zemi pomocí nového nápoje - nealkoholického vína, které se už objevilo v jejich obchodech. Přesněji řečeno, nějaký alkohol v něm je, ale jen 0,5 %. Vyrábí se z "normálního" vína vakuovou destilací a jmenuje se Winezero. Zajímavé je i to, že nejde o italské, ale o španělské víno z oblastí Ribera del Duero, Rueda a Cigales, které ale vyrábějí italští podnikatelé. Mělo by být určeno zejména pro mladou generaci. Něco podobného se už vyrábělo ve Španělsku, Německu a Francii, na italském trhu podobný nápoj chyběl.
win

Víno na zkoušku 2
V minulých aktualitách jsem informoval o vínech na zkoušku. Krize samozřejmě způsobila i problémy s odbytem vína. Lidé většinou kupují jim již známé značky, případně si nějaké informace najdou na internetu, pro některé výrobce je ale problém dostat své (mnohdy i velmi dobré víno) k zákazníkovi. Novinkou, která by měla kupujícím ulehčit rozhodování, jsou malinké lahvičky TinyBottles. Mají objem 50-100 ml a víno v nich stojí asi desetinu ceny normální lahve. Měly by se postupně objevit v restauracích a obchodech. Tak malý objem tekutiny by si lidé dokonce mohli i dnes, kdy jsou pravidla velmi zpřísněná, vzít i do letadla. Viz též Aktuality III 2010
lar

Úspěšný export vína z JAR
Poprvé v historii překonala JAR v množství vína, dovezeného do Velké Británie, tradičně silnou Francii. Zatímco prodej francouzských vín za posledních 12 měsíců poklesl o 12 %, zaznamenala jihoafrická nárůst o 20 % a překonala tak ( zatím jen velmi mírně) francouzskou produkci. Pořadí prvních pěti dovozců do země vypadá takto: 1. Austrálie, 2. Kalifornie, 3. Itálie, 4. JAR, 5. Francie. Velký úpadek zaznamenal trh s francouzskými stolními víny, která v Anglii označují jako Vin de France.
Dovoz z Francie má přitom velmi starou tradici. Ve velké míře začal už od poloviny 12. století, kdy si anglický král Jindřich II. Plantagenet vzal Eleonoru Akvitánskou a získal tím oblast kolem Bordeaux. Město se stalo významným přístavem, odkud se právě do Anglie začalo valit obrovské množství vína. Jindřichův syn Jan Bezzemek ještě osvobodil bordeauxské kupce od daně za vývoz, což vedlo k jeho dalšímu zvyšování. Pro představu: Ve 2. polovině 16. století za královny Alžběty I. vypili Angličani ročně asi 40 milionů lahví vína z Bordeaux. A to jich v té době bylo jen asi 6 milionů! Viz též Historie britského vinařství
sy

Turecké vinařství
Vinařství v Turecku je staré tisíce let. V poslední době se dokonce objevily názory, zpochybňující gruzínské prvenství v této oblasti a hovořící pravě o Turecku jako o kolébce pěstování a výroby vína. V oblasti kolem Egejského moře se pěstují hlavně stolní hrozny, zatímco u Marmarského moře je soustředěno pěstování révy pro výrobu vín. Stolních hroznů bylo v roce 2009 sklizeno asi 2 miliony tun. Asi 40 % celkové produkce hroznů je určeno k přímé konzumaci, 35 % se suší a ze zbytku vyrábějí víno, rakiji, šťávy a ocet.
na

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy