Pálavové hody

son

vinum

Pálava je relativně mladá odrůda. Vyšlechtil ji v roce 1953 Ing. Veverka ve Šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích a v Perné křížením Tramínu červeného a Müller Thurgau. Mezi povolené odrůdy byla zapsána až v roce 1977, ale až do sametové revoluce ji asi znal málokdo. Schválně jsem se podíval do jedné naší poměrně slušné knížky o víně z roku 1986 - a nebylo tam o ní ani slovo. Pěstuje se prakticky jen u nás a v menším množství na Slovensku a v Rakousku. Rakouskou Pálavu jsem dokonce už chutnal, ale našim se nevyrovnala. V současné době je ale odrůdou poměrně dobře známou i mezi laickou veřejností, troufnul bych si tvrdit, že je možná známější než mnohé tradiční a na mnohem větších plochách vysázené odrůdy. Vedle kvality vín z ní vyrobených tomu možná napomohlo i velmi vhodně zvolené jméno. Každý si ho snadno zapamatuje a navíc si asi i skoro každý umí představit a s vínem spojit krásnou přírodu na Pálavě.
Voňavá vína z Pálavy, obvykle přívlastková, představují často jeden ze zlatých hřebů ochutnávek. Zejména dámy ale i mnozí sladkomilní pánové si je už stačili oblíbit. Přiznám se, že i já mám pro ně slabost. Líbí se mi více než vína vyrobená z obou rodičů Pálavy. Doma se mi sešly hned tři různé Pálavy ze stejného ročníku a s přívlastkem výběr z hroznů. To určitě stálo za porovnání. Proložil jsem to ještě dvěma dalšími moravskými bílými. Takhle to dopadlo:
  
Pálava 2007 výběr z hroznů, sladké - Vinum Moravicum Bzenec. Moravian Collection. Vinařská obec Bzenec, viniční trať Kněží hora. Láhev z průzračného skla o,5 l, uzavřená plastovou zátkou. Obsah alkoholu 12 %, 56 g zbytkového cukru, 5,4 g kyselin. Zlatožlutá barva, viskozita nižší až střední. Méně intenzivní sladká vůně, poměrně široká ale nejednoznačná. Daly by se tu najít sladké hrušky a angreštový kompot.. Chuť příjemná, sladká, ale ne přehnaně, náznak citrusů.Středně plné tělo i dochuť středně dlouhá. Ocenil jsem na 7,5 bodu z deseti možných.


Pálava 2007 výběr z hroznů, polosladké - Sonberk Popice. Vinařská obec Popice, viniční trať Sonberk. Zajímavá masivní láhev z tmavozeleného skla byla uzavřena korkem dlouhým 45 mm, který byl ještě překrytý voskem. Obsah alkoholu 13,5 %. Sytější zlatavá barva, vyšší viskozita. Méně intenzivní vůně sladkých hroznů. V těle dosti plné, lahodná chuť, v níž se mísí sladkost s příjemnou nahořklou kořenitostí. Dochuť delší. Dostalo 8 bodů. Víno jsem pil zhruba před rokem na ochutnávce a i když bodově jsem ho nakonec hodnotil stejně, tehdy jsem si u něho poznamenal zejména skvělou bohatou vůni, která se u tohoto exempláře nějak nekonala, byla podstatně skromnější. Na druhé straně asi ještě trochu získalo na chuti.
Pálava 2007 výběr z hroznů, sladké - Vinařství U kapličky Zaječí. Řada Víno Dalibor. Vinařská obec Zaječí, viniční trať U Kapličky. Víno byla zařazeno do Salonu vín České republiky 2009. Zajímavá vysoká štíhlá láhev, která se ale nikam nevejde. Byla uzavřena dost nasáklým korkem, dlouhým 44 mm. Barva citronově žlutá, nižší viskozita, zřetelné perlení. No, první dojem trochu rozpačitý. Vůně ale velmi intenzivní a příjemná, ananas, grep. Chuť lahodná - sladká, ale současně šťavnatá. Opět je v ní ananas a citrusy. Dochuť středně dlouhá. Takže v součtu opět 8 bodů a možná nepatrně lepší než předchozí.

Muškát moravský 2008 kabinet - Vinné sklepy Sovín. Vinařská obec Boršice. Obsah alkoholu 12 %. Zlatavá barva, nižší viskozita. Intenzivní vůně černého bezu a muškátu. Lehčí víno ovocné chuti s nepatrnou hořčinkou v kratší dochuti. Bylo to moje první seznámení s touto novou řadou poměrně elegantních lahví s vkusnou etiketou, které se teď docela všude vyrojily za ceny mnohdy pod stovku. Víno mě ale moc neoslovilo, ještě 6 bodů.
sonb
Rulandské bílé 2001 - Miloslav Bečica Uherské Hradiště - Mařatice. Víno od malovinaře, žádné bližší hodnoty nemám k dispozici. Moc hezká sytější zlatavá barva, vysoká viskozita. Jemná
ale slabší citrusová vůně, velmi příjemná chuť, uhlazené, harmonické. Dochuť středně dlouhá. Pěkné víno, které bylo stále v dobré kondici a jemuž i přes málo výraznou vůni dávám 7,5 bodu.
            Takže až na Muškát samá opravdu pěkná vína. Pálavy přece jen vyhrály, i když to byly tentokrát takové trochu sladké hody. Čas od se ale dá trochu zahřešit.
kapl

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy