Ochutnávka vinařství Lion-Gri

logo

1.4. se v přeloučském hotelu Bujnoch konala ochutnávka moldavského vinařství Lion-Gri. Nakonec to nebyl apríl, že vše bylo zdarma, protože akce byla sponzorována jednou americkou organizací.
          Toto vinařství jsem zatím neznal, ostatně celá akce byla českou premiérou. Večerem provázel ředitel pro Českou republiku Dmitri Tcaci (předtím pracoval v Chateau Vartely), kterého až překvapivě snadno dostával do rozpaků otázkami o moldavském vinařství a vínech Lion-Gri hoteliér pan Oldřich Bujnoch. Firma je sice rodinným podnikem, ale mamutích rozměrů, obhospodařujícím asi 1300 ha vinic na jihu země a sestávajícím z několika výrobních závodů, které produkují až 16 milionů lahví ročně. I když vznikla teprve 1997, je dnes největším výrobcem vína i exportérem v Moldávii.Vedle tradičních odrůd se zaměřuje i na některé v Moldávii nezvyklé jako je Malbec, Syrah, Gamay nebo Saperavi. Název vinařství má dvojí význam: Buď je to Šedý lev nebo též Lev Grigorij, jak se jmenuje manžel majitelky vinařství. Podniky jsou vybaveny moderní italskou technologii, velká část produkce jde na export skoro do celého světa (USA, většina Evropy, Čína, Japonsko). Vyrábějí velké množství různých řad. Vína z těch vyšších už získala řadu ocenění v zahraničí.

sál




K ochutnávce jsme kromě informací o firmě dostali dokonce dva velmi pěkně provedené degustační listy. Jeden obsahoval jen základní údaje a byl určen pro doplňování poznámek, druhý přinášel podrobnější analytické údaje o vínech. To se mi velmi líbilo, ale chybička se přece vloudila, protože ani na jednom z nich nebyly uvedeny ročníky. Upozornil jsem na to, byly pak postupně hlášeny, ale ke konci už pan Bujnoch musel dost překřikovat několik nekulturních návštěvníků, kteří se na degustaci přišli spíše namazat a nahlas pobavit. Díky tomu u posledních dvou vzorků ročníky nemám. Ochutnali jsme dvanáct vzorků z Moldávie a na závěr jednu domácí perličku jako bonus.


limit

Chardonnay 2006 Limited Edition. Cukernatost při sběru 200-210 g, obsah alkoholu 12 %, 5,4 g kyselin, 2,1 g zbytkového cukru. Limited Edition zde značí, že vína byla vyrobena podle konkrétních požadavků určitého zákazníka. V tomto případě šlo o obchodníka, zásobujícího polské vinotéky. Poměrně vkusně vypadající láhev, která byla uzavřena plastovou zátkou, jako ostatně všechna ostatní vína. Bledá, světlinká barva se zelenkavým nádechem. Viskozita střední. Lehká, nepříliš příjemná vůně, totéž i v chuti. Poměrně nevýrazné, dost prázdné víno s krátkou dochutí s mírnou hořčinkou. Tak úvodní víno se mi nelíbilo, dal jsem jen 4,5 bodu z deseti možných.
Sauvignon 2005 Limited Edition. Analytické údaje téměř totožné s předchozím, jen kyselin 5,3 g a zbytkového cukru 1,6 g. Světlince zlatavá barva se zelenkavými odlesky, vyšší viskozita. Vůně téměř žádná, v těle méně plné, chuť taková neutrální, ale docela vyrovnaně působící, s krátkou ale čistě působící dochutí. Oproti předešlému přece jen skok nahoru. Ani toto víno mě moc nenadchlo, ale asi by nebyl problém ho pít a případně i vypít více. Dal jsem 5,5 bodu. Bílá vína si mě tedy moc nezískala, ale naštěstí byla jen tato dvě. Vinice Lion-Gri se nacházeji na jihu země, kde se bílé odrůdy moc nepěstují.
Cabernet Sauvignon Rose 2008 Reserve. Cukernatost při sběru 220-240 g, obsah alkoholu 11 %, 5,3 g kyselin a 12 g zbytkového cukru. Barva oranžovorůžová s malinovým nádechem, viskozita vysoká , příjemná svěží sladká vůně. Také chuť působila příjemně a svěže, středně plné tělo. Dochuť středně dlouhá. Ač nejsem zrovna přítelem růžových vín, tohle se mi dost líbilo, dokonce podle mě patřilo k nejlepším vínům večera. Pro mnohé návštěvníky pak bylo vzorkem úplně nejlepším. Ohodnotil jsem na 7,5 bodu.
čerlim

Cabernet Sauvignon 2005 Limited Edition. Cukernatost při sběru 240 g, 12 % alkoholu, 6 g kyselin a 2,2 g zbytkového cukru. Těžká intenzivní ale nejasná vůně, vysoká viskozita. Tmavě granátová barva s fialovými odlesky. Středně plné tělo, chuť méně výrazná, dochuť kratší. Dávám 6,5 bodu.
Syrah 2006 Limited Edition. Cukernatost při sběru 240 g, 12 % alkoholu, 6 g kyselin a 3,6 g zbytkového cukru. Barva velmi tmavá, střední až vyšší viskozita. Vůně velmi intenzivní, trochu zvláštní - vlašské ořechy s jistým náznakem oxidace - celkem ale příjemně působící. Tělo středně plné, trochu drsnější třísloviny, dochuť kratší až středně dlouhá. Ohodnotil jsem 7 body.
Syrah 2008 Reserve. 220-240 g cukernatost při sběru, obsah alkoholu 11,5 %, 6 g kyselin, ale 13,4 g zbytkového cukru! S těmi reservami je to v Moldávie trochu zvláštní. Mají nějaký velice benevolentní zákon, takže stačí jen dva (!) měsíce v bariku. Barva hodně tmavá s fialovými menisky, viskozita vysoká. Středně intenzivní těžší vůně tmavého ovoce. V chuti taková zahradní směs. Vyšší cukr překvapivě až zase tak nevadil, docela dobře vyrovnával vyšší třísloviny. Dochuť kratší až střední. O něco lepší než předchozí Syrah, ale dávám také 7 bodů.
Malbec 2008 Reserve. Cukernatost při sběru 220-240 g, 11,4 % alkoholu, 6 g kyselin, 13,5 g zbytkového cukru. Barva granátová, nižší viskozita. Vůně méně výrazná, ovocná. V těle též méně plné, ovocná, málo zajímavá chuť. Dochuť kratší až střední. Tak na moldavský Malbec jsem byl docela zvědavý, ale s argentinským se to moc srovnávat nedá. Jen 6,5 bodu.
Saperavi 2008 Reserve. Cukernatost 220-240 g, 11 %, kyselin, 6 g kyselin, a vzestup cukrů pokračoval na 13,9 g. Granátová barva, nižší viskozita. Lehká nejasná vůně. Poměrně málo extraktivní víno s chutí červeného rybízu a nepříliš výraznými tříslovinami. Dochuť kratší až střední. Také od této odrůdy gruzínského původu jsem čekal více. Opět 6,5 bodu.
Gamey Freo 2008 Reserve. Analytické údaje shodné s předešlým vínem, jen zbytkový cukr ještě poskočil na 14 g. Barva tmavého granátu s odlesky do fialova, lehká vůně tmavého ovoce, Beaujolais to nepřipomínalo. Viskozita střední, opět méně plné tělo a ovocná chuť. Kratší dochuť. Hodnotím 7 body.
muscat

Muscat, dezertní víno. Cukernatost při sběru 240 g, 16 % alkoholu, 4,6 g kyselin a 120 g zbytkového cukru. Krásná jantarová barva, velmi vysoká viskozita. Těžká vůně květu černého bezu, lahodná zajímavá chuť. Středně dlouhá dochuť. Velmi zajímavě vypadající láhev. Oceňuji 8 body.
Kagor, dezertní víno. Vyrobeno z Cabernet Sauvignon a Merlot. Cukernatost při sběru 260 g, 16 % alkoholu, 4,5 g kyselin, 160 g zbytkového cukru. Barva na pomezí rubínu a granátu, velmi vysoká viskozita. Středně intenzivní sladká ovocná vůně. Plné tělo, chuť sladkých hroznů a černého rybízu. Středně dlouhá až delší dochuť. Ještě o něco lepší než předchozí, ale zůstávám na 8 bodech.
Poté následoval ještě sekt, který na degustačním listě uveden nebyl. Šumivá vína moc nemusím, toto jsem jen letmo ochutnal a nijak ho nehodnotím.
Úplnou zvláštností bylo závěrečné víno, které ze svého archivu přinesl pan Bujnoch. Byla to Frankovka 1992 - Vinium Velké Pavlovice. Byla to sice raritka, ale žádný velký vinařský zážitek nepřinesla. Barva rezavě měděná, velmi slabá vůně, v chuti kyselejší a krátké.
            Mé hodnocení vín Lion-Gri je asi trochu sušší, chybí podrobnější popisy vůní a chutí. On
to ale byl dost problém. Z hektaru tam sklízejí 6-9 tun, což je docela dost. Vína mají nižší extrakt, jejich vůně i chuť jsou méně výrazné a vzájemně si dost podobné. Takže možná trochu překvapivě to u mě vyhrálo jejich růžové a pak obě dezertní. Ta byla opravdu pěkná a za velmi rozumné ceny. Ty byly vůbec velmi nízké, kolem 100,-. Poměr kvalita/cena pak vychází dost dobře. Na běžnější pití bych je tedy mohl s klidným svědomím doporučit. Nevylučuji také, že vína z vyšších řad by mohla vypadat podstatně lépe. Dobrou náladu hostům jistě zvedlo, když na závěr mohli při losování vyhrát po jedné lahvi ze všech vzorků.
Frankovka
Otevírání archivní Frankovky
  

  




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy