Historie a budoucnost britského vinařství


Vinohradnictví je v Anglii doloženo již od dob, kdy sem na počátku našeho letopočtu vtrhli Římané. Ti byli na víno zvyklí a všude, kde se usadili vysazovali révu. Zdá se, že alespoň část jejich vinic přežila i po jejich odchodu. Zápisy z doby Viléma Dobyvatele z druhé poloviny 11. století se zmiňují o několika vinicích kolem Londýna. Doklady o výrobě vína jsou odsud též z roku 1155. Výrazné změny klimatu na počátku 14. století, kdy se hodně ochladilo, takže hrozny nemohly dobře dozrát, a navíc se i zvýšila vlhkost, takže na révu více útočily plísně, to vše vedlo k zásadnímu omezení vinařství v Anglii. Anglie navíc ovládala oblast kolem francouzského Bordeaux, odkud se do země dovážela kvalitní a oblíbená vína, zejména červená. Po polovině 15. století zbývalo v zemi asi jen několik vinic, o které se starali hlavně mniši. Když ale došlo počátkem 16. století za Jindřicha IV. k náboženské reformaci, která mnišství vůbec nepřála, vinařství v Anglii prakticky zaniklo. Do země se kromě francouzských dovážela i vína z Německa, Španělska, Portugalska, Řecka a Itálie, a to v takovém množství, že je bylo možno dostat v každé taverně.

Prakticky až do nedávné doby neexistovaly v zemi vinice, které by byly jasně komerčně výhodné. Anglická vína byla spíše kuriozitou. To ale pomalu přestává být pravdou. Globální oteplování změnilo podmínky pro pěstování révy na britských ostrovech a réva se znovu začíná ve větší míře vysazovat. Za posledních pět let vzrostla plocha vinic o 50 %. Například v loňském roce byla poblíž Londýna založena vinice s 1 500 keři révy odrůdy Bacchus. V současné době je v Anglii 416 vinic s celkovou rozlohou 1100 ha. Celková produkce je asi 2 miliony lahví ročně. Zatím jde hlavně o šumivá vína (45 %) a tichá bílá (43 %). Růžových a červených produkuje Anglie momentálně kolem 12 %. Poptávka po domácích vínech zřetelně roste, mají o ně zájem místní restaurace i supermarkety, což za současné krize dělá vrásky tradičním zahraničním exportérům.

Réva lépe a rychleji vyzrává. Za posledních 20 let se termín sklizně posunul v průměru asi o tři týdny dopředu. Nyní se zde sklízí začátkem října. Předpokládá se, že tato tendence bude pokračovat. Zatímco donedávna se vysazovaly hlavně odrůdy německého původu, přizpůsobené chladnějšímu klimatu, začínají se objevovat i teplomilnější sorty. Ne bez zajímavosti je fakt, že na jihu země začali dokonce experimentovat s vysazováním olivovníků! Zatím jsou vinice soustředěny hlavně na jihu Anglie, ale pokud bude oteplování pokračovat podle prognóz, mohly by se posunout kolem roku 2050 na úroveň severních hranic Walesu (zde už ale vzácně jsou) a 2100 až do Skotska.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy