Vinařství a Nový Nový svět


Zatímco pod označením vinařského Nového světa se doposud rozuměla celá Amerika, Austrálie, Nový Zéland a JAR, pod tímto zvláštním názvem se skrývají státy jako Čína, Brazílie a Indie, do jisté míry i severní Afrika a východní Evropa. Hovoří se o nich jako o zemích s rychle rostoucím, perspektivním vinařským trhem. Zároveň ale je zde velmi intenzivně rozvíjeno domácí vinařství, a to nejen, co se týče kvantity, ale i kvality. Zejména první tři země by se do budoucna mohly stát hlavními konkurenty dosavadních vinařských velmocí.

Prognózy vinařského trhu v Číně
V souvislosti s poklesem poptávky po víně v Evropě se stále častěji objevují informace o tom, že asijský trh se jeví jako velmi perspektivní. Zejména se pak mluví o Číně, kde by prodej měl v dalších 20-30 letech růst. Podle současných odhadů tam nyní nejbohatší vrstvu spotřebitelů tvoří asi 34 milionů (!) lidí, v roce 2025 by jich mělo být asi 82 milionů. Růst prodeje vína za minulý rok představoval 18,5 %. To na jedné straně vypadá velmi slibně. Na druhé straně je ale nutné si uvědomit zatím málo známý fakt, že už nyní je Čína na čtvrtém místě na světě v produkci vlastního vína. Pokud to takhle půjde dále, mohla by za 50 let být klidně první na světě.
Zatím je v zemi zájem hlavně o červené. Bílého a šumivého vína se vypije jen asi 10 %. Doposud spotřebuje Čína 90 % svého vína doma. Nárůst počtu bohatých lidí ale vede k předpokladu, že tyto vrstvy se začnou postupně orientovat na kvalitnější zahraniční vína. Mezi 20-30letými Číňany se víno stává velice oblíbeným nápojem. Co ale s těmi kvanty vyrobeného vína? Při čínské obchodní dravosti by se nabylo čemu divit, kdyby vedle laciného zboží všeho druhu začala zaplavovat svět i levným vínem. Existují ale i odhady, že do deseti let by se zde mohla začít vyrábět i kvalitní vína a Čína ba se mohla stát asijským Chile.


Novinky brazilského vinařství

Koncem února se v New Yorku představila se svými víny skupina brazilských vinařů z asociace Wines from Brasil. Její představitelé se netajili optimismem ohledně budoucnosti brazilského vinařství. Mají k tomu důvod: V období mezi léty 2003-2008 vzrostl export brazilského vína o 2 000 %! Je sice třeba brát v úvahu, že začínal skoro z nuly, i tak je to neuvěřitelný úspěch. V současné době je možno dostat brazilská vína v USA i v Evropě, zatím zejména v restauracích, zaměřených na brazilskou kuchyni.
Většina vína se pěstuje na jihu země ve Vale dos Vinhedos, rozkládající se na 29° jižní šířky, což je jižní hranice pro zrání révy. Je zde 31 vinařství a bylo tu zavedeno označení geografického původu vína - Indicação de Procedência. Vinice se nacházejí ve výšce 445-740 metrů nad mořem. Na rozdíl od sousedních chilských a argentinských mají brazilská vína výraznější kyseliny a jsou více ovocná. Poměrně dobrou úroveň mají místní šumivá vína.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy