Vinařské aktuality – III. 2010



Vinaři starověku
Nedaleko Jeruzaléma byl nedávno objeven starověký lis na víno. Podle velkých rozměrů lze usuzovat, že víno odsud bylo exportováno i do jiných zemí, například do Egypta. Lis má neobvyklý, osmiúhelníkový tvar, který snad nebyl úplně nejpraktičtější. Konstrukce ale dokazuje, že byl výsledkem dlouhého vývoje, kdy mnoho pokolení po sobě postupně technologii vylepšovalo. Před časem byl nalezen identický lis v místě asi 20 km vzdáleném. Archeologové předpokládají, že oba vytvořil stejný mistr.



Nové etikety vín z Latinské Ameriky
Úplně odlišný styl představují nové etikety dvou vinařství. Zatímco argentinská vína značky Paraiso del vino mají etikety se zářivými barvami s vyobrazením exotických ptáků, které mají zákazníka okamžitě upoutat a vyvolat v něm emoce a sny, britská společnost The General Wine Company, prodávající v restauracích a na letištích chilská vína, zvolila velice nenápadné až skromné černobílé etikety s vyobrazením stromů. Ty mají vyjadřovat určitou nadčasovost.

Ukrajinský rekordman
Ukrajinské vinařství je u nás asi téměř zcela neznámé. Tak jen pro zajímavost: Nejúspěšnější vinařskou firmou je tu Inkerman, zpracovávající vína z oblasti Krymu. V roce 2009 vzrostla jejich výroba oproti 2008 o 40 % a prodali 6,64 milionů litrů vína. Z hlediska financí představuje jejich produkce asi 11 % zdejšího trhu s vínem.

Víno jen na ochutnání
Firma WineSide přišla na trh s úplně neobvyklým balením vína. Jedná se vlastně o malé zkumavky se šroubovacím uzávěrem, do kterých se vejde dávka jen na jednu skleničku. Cílem je, aby zákazník měl možnost ochutnat víno, dříve než si koupí celou láhev. To má samozřejmě smysl jen u drahých vín.


Jak vypadal německý trh s vínem v roce 2009
Německý trh s vínem se nezdá být nějak výrazně postižený krizí, protože v loňském roce dokonce obrat mírně vzrostl - o 1,2 %. Boom červených vín je zřejmě trochu na ústupu, i když se jich stále prodává nejvíce - 51 %. Růžových se prodalo 9 % a bílých 40 %. Dobrou pozici si udržují domácí vína. Jejich odbyt sice lehce poklesl, díky lepším prodejním cenám si ale podíl na celkovém obratu udržela. Německá vína představují přibližně polovinu všech prodaných. Na druhém a třetím místě jsou Francie s Itálií, obě stabilně se zhruba 13% podílem. Vína z Nového světa německý trh zatím nedobyla, drží se asi na 5 %.

Zemětřesení v Chile a vinařství
Největší chilská vinařská společnost Concha y Toro, vyvážející do více než 130 zemí světa, ohlásila omezení výroby i dodávek v souvislosti se zemětřesením. V loňském roce dodala tato společnost spotřebitelům 26,6 milionů lahví vína v ceně 590 milionů dolarů.Vinařské závody ale nyní utrpěly značné škody. Podle prohlášení zástupců společnosti má být minimálně na týden zastaveno veškeré odbavování. Experti ale odhadují, že veškeré dodávky chilských vín budou přerušeny asi na dva týdny až měsíc.





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy