Novinky německého a rakouského vinařství


Unikátní koštování
Naprosté rarity si mohlo vychutnat pár vyvolených jedinců z různých zemí světa při degustaci stovky vín ročníků 1846 (!) - 2009 v klášteře Eberbach v Německu. Jednalo se o samé vynikající ryzlinky z Hesenska. Něco podobného se ještě nekonalo a asi hned tak znovu nebude. Britská expertka na ryzlinky Jancis Robinsonová vysoce vyzdvihla, v jak skvělém stavu byla suchá vína padesát i sedmdesát let stará. Sommeliér- mistr světa Markus Del Monego hovořil o překvapivé svěžesti více než stoletých vín. No nezáviďme jim to - určitě jim z toho bylo špatně.


A co se pilo při Berlinale?
Mezinárodní filmový festival Berlinale hostil opět mnoho slavných osobností jako například Renée Zelweger, Pierce Brosnan nebo Jackie Chan. Aby se jim v Berlíně líbilo, připravili jim hostitelé ve spolupráci s Německým vinařským institutem (DWI) 16 vybraných vín z různých německých vinařských oblastí, po osmi bílých i červených. Bílým kraloval pochopitelně Riesling (Ryzlink rýnský) (5x), doplněné o Weissburgunder (Rulandské bílé)(2x) a Grauburgunder (Rulandské šedé), vše ročníky 2008. Mezi červenými dominoval Spätburgunder (Rulandské modré)(5x), dále Lemberger (Frankovka), Trollinger (Trolínské) a Dornfelder, ročníky 2007 a 2008. Největší zastoupení z oblastí měly Baden (4x), Württemberg (4x) a Pfalz (3x). Vybraní výrobci mohou svá vína prezentovat s označením "Offizieller Berlinale Wein 2010".


Weinviertel DAC přešel na dvoustupňový systém
V roce 2002 se Weinviertel stal první rakouskou oblastí, kde se začalo používat pro vybraná vína označení DAC (Districtus Austriae Controllatus). Mezitím se objevilo šest podobných oblastí: Mittelburgenland, Traisental,, Kremstal, Kamptal, Leithaberg a nejmladší Eisenberg v Südburgenlandu. Ty všechny přišly na trh s víny označenými buď DAC nebo DAC Reserve, příp. ještě Classic (s výjimkou Leithabergu, kde je pouze kategorie Reserve). Od ročníku 2009 se také na etiketách některých vín z Weinviertelu objeví vedle DAC i Reserve. Mělo by se jednat o ta nejlepší vína, kterým se vedle typických charakteristik regionu budou jednotlivá vinařství snažit přidat ještě něco navíc. Samozřejmě, že musí zároveň garantovat dodržení všech kritérií pro vysokou kvalitu vín oblasti. K nim patří: původ hroznů pouze z Weinviertelu, zachování typické odrůdové chuti suchého Veltlínského zeleného (Grüner Veltliner) s nádechem pepře a dlouhým odchodem, obsah alkoholu alespoň 13 %.
Související články:

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Sarmatské kmeny 9. Sarmati a Slované